Zvezda nezadovoljna suđenjem: Ništa više nije slučajno

Crvena zvezda poslala je pismo sportskom direktoru ABA lige jtd Žarku Čabarkapi, nezadovoljna odstupanjem od odluka donesenih na sednicama Skupštine lige.

Izvor: B92
Podeli
StarSport
StarSport

U pismu koje je potpisao direktor srpskog i regionalnog šampiona, a u koji je b92.net imao uvid, navodi se da takav način delegiranja arbitara "dovodi u pitanje regularnost regionalnog takmičenja".

"KK Crvena zvezda mts izuzeto je nezadovoljan suđenjem na drugoj i trećoj utakmici polufinala plej ofa ABA lige jtd u Baru (Juras) i Beogradu (Majkić, Petek i Dragojević), i brojnim odlukama koje su donete na štetu našeg kluba, a u šta se uverio i milonski TV auditorijum, kao i hiljade navijača na tribinama, koji izuzetno dobro razmeju i poznaju košarku, a koji su burno reagovali na brojne greške koje su viđene na račun našeg tima u utamici broj tri".

Istovremeno, klub sa Malog Kalemegdana postavlja i pitanje Iztoku Remsu – "zašto se ne pridržava odluka koje su klubovi većinom glasova doneli na Skupšitini ABA lige", ali i optužuje podgoričku Budućnost, rivala u predstojećoj finalnoj seriji, da je vršila pritisak na komesara za deligiranje arbitara.

"Komesar za suđenje Iztok Rems od tog trenutka delegira sudije koje ne mogu da iznesu pritisak važnosti utakmica. Takođe, pokušava da se “dodvori” KK Budućnost time što primenju delegiranje sudija po 'nacionalnom ključu' samo kada je u pitanju klub iz Podgorice? KK Crvena zvezda mts se pita, kako je moguće da su sve najbolje rangirane sudije na listi ABA lige, na raspolaganju za celokupnu polufinalnu seriju KK Budućnost – KK Cedevita, ali nisu i za seriju između Crvene zvezde mts i KK Mornar iz Bara??? Odnosno manje kvalitetne, i slabije rangirane sudije isključivo su sudile utakmice KK Crvena zvezda mts? U prethodnih 14 dana, videli smo i kako!", navodi se u pismu.

Crveno-beli su naveli i, po njima, nekoliko spornih situacija sa odlučujućeg meča za plasman u finale protiv barskog Mornara

"Ove primere smo naveli i zbog činjenice da, i čak i kada su sudije bile svesne da su pogrešile, kanjavali su isključivo KK Crvena zvezda i njene igrače. Od tog trenutka, sudije su izgubile kontrolu, a svojim konfuznim odlukama su uvele utakmicu u haos i na terenu. Sve to zajedno daje lošu konačnu sliku, suđenje na štetu domaćeg kluba viđeno je celu utakmicu. Mnogo je ovakvih slučajeva koji se ponavljaju kada je KK Crvena zvezda mts u pitanju. I to više nije slučajnost. Zato se pitamo zašto je kriterijum delegiranja sudija promenjen od trenutka kada je upućeno pismo iz Podgorice, i da li je tim pismom osim očigledno na Iztoka Remsa, napravljen pritisak i na ostale sudije, pa i one najbolje ocenjene u ligi, poput Ilije Beloševića?".

Za kraj, Crvena zvezda pozvala je čelnike regionalnog takmičenja da o svemu obavesti preostale članove.

"Ovakvo loše i nakaradno delegiranje po kome postoji “nacionalni ključ” ali samo za KK Budućnost VOLI, urušava osnovne prinicipe ABA lige, i što je još važnije, u suprotnosti je sa voljom klubova koji su glasali protiv predloga KK Budućnost, na jedinom nadležnom mestu za to - Skupštini ABA lige jtd!".

Košarka