Nova vest
Košarka

Nedelja, 13.03.2016.

17:55

ABA: Ponovo neregularnost pred polufinale

Taman kada se bar na tren smirila situacija oko postojanja ABA lige u budućnosti, nova kriza je na pomolu.

Izvor: B92

Autor:B92

ABA: Ponovo neregularnost pred polufinale
Starsport

Kako saznaju Prva i B92 komesar za suđenje Aleš Kamnikar neregularno je odredio delioce pravde za prvi meč polufinala između Crvene zvezde i Cedevite.

Komesar za sudjenje Aleš Kamnikar ponovo je napravio presedan u izboru sudija, a izbor je načinjen na štetu srpskih klubova. Pravila ABA lige nalažu da prvih 12 najbolje rangiranih i ocenjenih sudija sa liste mogu da dele pravdu u polufinalu. Jedini izuzetak može da se napravi ako je u pitanju teritorijalna neutralnost, odnosno ako igraju srpski i hrvatski klub ne mogu sudije da budu iz tih zemalja pa onda može da se odredi i delila pravde van najboljih 12.

Kamnikar je napravio nekoliko previda. Lista najboljih sudija napravljena je 9. marta, a zanimljivo da su sudije za meč određene dan ranije.

Prema odluci Kamnikara, meč dva Evroligaša sudiće Sašo Pukl, koji nije sporan jer je najbolji sudija van Srbije i Hrvatske, ali i njegov zemljak Damir Javor i Crnogorac Miloš Koljenšić.

Na potvrđenoj listi Ispred ove dvojice na Javor je tek 15, a Koljenšić na 18. mestu. Ispred Slovenca su čak trojica sudija koja po teritorijalnom principiu mogu da sude ovaj meč, Bosanc Obradović je 7, a Slovenci Krejić i Petek 12. i 14. Takođe, još jedan sudija iz BIH je ispred Koljenšića – Bjedić.

Sukob FIBA - EL u pozadini?

Osim pozicija sudija, od kojih su neki već delegirani za prve mečeve polufinala ABA lige, čime se odstupilo od osnovnih propozicija Lige i sudačkog odjela, „preskočene“ su sudije poput Obradovića, Krejiča, Peteka, pa i Bijedića, svi su bolje rangirani i ocenjeni u 26 kola ABA lige.

Sa druge strane, za utakmicu Budućnost – Mega Leks delegirani su Dožai, Boltauzer i Herceg. Da li uopšte zbog problema neutralnosti ove utakmice mogu da sudije Hrvati i Cnogorci u plej-ofu, pošto već ne sude sudije iz Srbije?

Ovim je praktično dovedena u pitanje regularnost lige pre početka plej ofa, a na Kamnikara su srpski i pojedini hrvatski klubovi skretali pažnju još pre početka sezone, čak ni slovenački klubovi nisu bili potpuno zadovoljni.

Ulog je ove sezone veliki jer će šampion ABA lige steći pravo nastupa u Evroligi naredne sezone.

Međutim, iz odgovora prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua na konferenciji u Beogradu, moglo se zaključiti da šampion mora da ispuni sve uslove za takmičenje - Mega je daleko od tog cilja, a ni Budućnost nije blizu. To bi značilo da je polufinale Crvena zvezda - Cedevita, možda i finale pre finala, jer krije ime Evroligaša za narednu sezonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve