Nova vest
Košarka

Nedelja, 17.05.2015.

17:38

Bertomeu: Neka FIBA nađe 150 mil.

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu rekao je da ta organizacija nema nikakvih problema sa Svetskom košarkaškom federacijom, koju je optužio za laži.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Starsportphoto

Poslednjih meseci traje rat dve organizacije, posebno jer FIBA želi da uvede novi kalendar, po kojem bi u toku klupske sezone postojale pauze za utakmice nacionalnih timova.

Vladajuće telo svetske košarke je najavilo pokretanje svoje Evrolige, a Bertomeu je rekao da je to prazna priča, posebno zato što FIBA nema novac za to.

FIBA je, inače, pre nekoliko dana pokrenula pravni proces protiv Evrolige zbog neisplaćenih dugovanja od 2012. godine, a Bertomeu kaže da je ta organizacija, a ne njegova, prva prekršila dogovor.

Mi nemamo problem sa FIBA. Oni traže novac iz 2012. godine, ali su prvi prekršili dogovor kada su odlučili da organizuju utakmice nacionalnih timova u terminima koji nisu bili dogovoreni. Najveći problem je nepoštovanje našeg dogovora, ali se nadamo da će taj problem biti rešen. Poslali smo im pismo u kojem smo im jasno stavili do znanja da se slažemo da utakmice reprezentacija budu igrane u septembru, ali ne i u novembru. Nikada nismo promenili svoj stav po tom pitanju. Nacionalne lige imaju najveći problem oko promene kalendara”, rekao je Bertomeu.

Bertomeu je takođe istakao da ‘fajnal for’ Evrolige više promoviše košarku nego što bi Svetsko prvenstvo ikada moglo.

Ništa nije tačno u vezi kontakata između FIBA i NBA lige i budžeta od 150 miliona evra. Imamo kontakte sa NBA ligom i znamo da to nije istina. ‘Fajnal for’ više promoviše košarku nego Svetsko prvenstvo, koje je najprofitabilnije takmičenje pod okriljem FIBA. Evroliga je profitabilnija od FIBA. Timovi su ti koji odlučuju, a ne federacije i lige, kao što je bilo 2000. Znam kakvi su njihovi planovi, znam za pritiske i pretnje FIBA, ali šta će se desiti? 14 zemalja će biti izbačeno sa Evropskog prvenstva?”, naglasio je Bertomeu.

Što se tiče najavljene nove Evrolige, Bertomeu je to ovako prokomentarisao:

Ako neko ima 150 miliona evra da raspodeli timovima, ja bih rekao svim timovima da odu i uzmu novac. Ali, taj novac hne postoji. Naravno, pričamo o samo jednoj sezoni. Mi vrlo dobro poznajemo tržište”.

Bertomeu je takođe istakao da Evroliga ne razmišlja o širenju na Bliski Istok i Severnu Ameriku, pošto je FIBA tako nešto najavila pre pokretanja svog novog takmičenja. Prvi čovek Evrolige je naglasio i da nijedan tim iz Velike Britanije neće dobiti specijalnu pozivnicu za to takmičenje, pošto nemaju kvalitet za to. Takođe, najavljena je mogućnost odigravanja Superkupa, između pobednika Evrolige i Evrokupa.

To nam je u planovima. Razmišljamo o terminu i dvorani, pošto želimo da utakmica bude održavana tamo”, istakao je Bertomeu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve