Nova vest
Košarka

Četvrtak, 14.05.2015.

12:37

Nemanja Bjelica MVP Evrolige!

Srpski reprezentativac iz redova Fenerbahčea Nemanja Bjelica proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) Evrolige za sezonu 2014/2015.

Izvor:

Autor:

Default images
fenerbache.org/socialmedia

Najelitnija evropska liga odluku je saopštila na otvaranju Fajnal-for turnira u "Kasi de Koreos" u Madridu u četvrtak popodne.

Bjelica je apsolutno briljirao u tekućoj sezoni, pošto je bio najzaslužniji za plasman njegovog tima na prvi fajnal-for u istoriji kluba, a njegova univerzalnost, koja mu omogućava da se prilagodi svim fazama i zadacima, praktično mu je i donela laskavo zvanje.

Tokom sezone, u kojoj nije propustio niti jedan susret, on je prosečno beležio 11,9 poena, 8,6 skokova, 2 asistencije, 1,2 ukradene i 0,7 blokada po meču. Takođe, zabeležio je deset vezanih dabl-dablova, dok je sa indeksom od 18,3 najkorisniji igrač pobedničkih timova.

Bivši igrač Crvene zvezde postao je tako drugi Srbin koji može da se pohvali ovom titulom, posle Miloša Teodosića koji je nagradu zaslužio pre pet sezona.

Kako se navodi na sajtu Evrolige, Bjelica je dobio daleko više glasova od ostalih kandidata (glasanje navijača ima 25% udela u ukupnim rezultatima, a preostalih 75% su glasovi novinara), a iza njega su ostali Miloš Teodosić, Boban Marjanović Vasilis Spanulis i Filipe Rejes.

Prethodno, krilni centar turske ekipe izabran je i za najkorisnijeg igrača Evrolige i u izboru navijača, dok zajedno sa Bobanom Marjanovićem iz Crvene zvezde i Milošem Teodosićem zauzima mesto u idealnoj petorci.

Srpski košarkaš ima najviše skokova u odbrani ove sezone (180), a ukupno 231. Oborio je sopstveni rekord po broju poena, skokova, blokada i ukradenih lopti.

Na svečanosti u Madridu dodeljene su i nagrade za najboljeg strelca "Trofej Alonso Ford" – Tejlor Ročesti (Nižnji Novgorod), najbolji defanzivca – Brajant Danston (Olimpijakos), kao i nagrada za "Zvezdu u usponu" – koja je drugu godinu za redom otišla u ruke Bogdana Bogdanovića, Nemanjinog saigrača.

Poslednji obračuni za evropsku krunu počinju u petak, a tim Željka Obradovića će ukoliko želi u finale morati da savlada domaćina madridski Real – više o svemu tome čitajte u temi Saše Ozma.

Osvajači nagrade za najkorisnijeg igrača Evrolige:
2005. Entoni Parker (SAD/Makabi Tel Aviv)
2006. Entoni Parker (SAD/Makabi Tel Aviv)
2007. Teodoros Papalukas (Grčka/CSKA Moskva)
2008. Ramunas Šiškauskas (Litvanija/CSKA Moskva)
2009. Huan Karlos Navaro (Španija/Barselona)
2010. Miloš Teodosić (Srbija/Olimpijakos)
2011. Dimitris Diamantidis (Grčka/Panatinaikos)
2012. Andrej Kirilenko (Rusija/CSKA Moskva)
2013. Vasilis Spanulis (Grčka/Olimpijakos)
2014. Serhio Rodriges (Španija/Real Madrid)
2015. Nemanja Bjelica (Srbija/Fenerbahče)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve