"Treba nam pomoć saveza i klubova"

Ministarka omladine i sporta u Vladi Srbije Alisa Marić smatra da je srpski sport u krizi i da treba preurediti ambijent za investiranje.

SVIzvor: B92, Tanjug Srbija
Podeli

Na panel diskusiji “Srpski klupski sport-smernice razvoja, modeli finansiranja i perspektiva” ministarka je navela da problemi neće nestati sami od sebe.

“Klubovi treba da budu sposobni da budu primer funkcionisanja svih drugih asocijacija. Klupski sport je biznis i zato se u Evropi veliki klubovi prepuštaju tržištu, a manji lokalnoj samoupravi”, istakla je Marićeva.

Ona je dodala da država ima obavezu da sport učini privlačnim privatnom sektoru.

U javnosti se pominju javna preduzeća. Šta ćemo kada javna preduzeća ne posluju dobro ili kada se privatizuju. Da li je to sistemsko rešenje? Takođe, savezi ne stvaraju fondove za klubove u problemima. Došlo je do otuđenja saveza od klubova i klubova od saveza”.

Ministarka je izlaganje zaključila ocenom da država samo uz pomoć klubova i saveza može da napravi promene u srpskom sportu.

Tajna održivog funkcionisanja klubova leži u činjenici da je stabilno poslovanje značajnije od rezultata. U junu je usvojena strategija u borbi protiv korupcije. Ako klubovi sami ne doprinesu ostvarenju cilja, država će biti prinuđena da to sama uradi. Ako svi doprinesu, ne treba bežati od kompletne reforme sporta u Srbiji”, navela je Marićeva.

Kao prepreke na putu ka promenama ministarka ističe vlasničke strukture, kao i to da svi moraju da se odrede prema privatizaciji.

Košarka

Hauard otišao zbog Kobija?

Najdominantniji centar NBA Dvajt Hauard je napustio Lejkerse posle samo jedne sezone, razlozi za to se tek sada otkrivaju, sukob sa Kobijem je zaista postojao.

NBA četvrtak 11.07. 19:10 Komentara: 17

Bilaps se vratio u Detroit

Dosadašnji košarkaš Los Anđeles Klipersa Čonsi Bilaps vraća se na mesto najvećeg uspeha, u Detroit Pistonse sa kojima je 2004. stigao do šampionskog prstena.

NBA četvrtak 11.07. 16:57 Komentara: 7