Nova vest
Košarka

Četvrtak, 11.07.2013.

15:33

"Treba nam pomoć saveza i klubova"

Ministarka omladine i sporta u Vladi Srbije Alisa Marić smatra da je srpski sport u krizi i da treba preurediti ambijent za investiranje.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Na panel diskusiji “Srpski klupski sport-smernice razvoja, modeli finansiranja i perspektiva” ministarka je navela da problemi neće nestati sami od sebe.

“Klubovi treba da budu sposobni da budu primer funkcionisanja svih drugih asocijacija. Klupski sport je biznis i zato se u Evropi veliki klubovi prepuštaju tržištu, a manji lokalnoj samoupravi”, istakla je Marićeva.

Ona je dodala da država ima obavezu da sport učini privlačnim privatnom sektoru.

U javnosti se pominju javna preduzeća. Šta ćemo kada javna preduzeća ne posluju dobro ili kada se privatizuju. Da li je to sistemsko rešenje? Takođe, savezi ne stvaraju fondove za klubove u problemima. Došlo je do otuđenja saveza od klubova i klubova od saveza”.

Ministarka je izlaganje zaključila ocenom da država samo uz pomoć klubova i saveza može da napravi promene u srpskom sportu.

Tajna održivog funkcionisanja klubova leži u činjenici da je stabilno poslovanje značajnije od rezultata. U junu je usvojena strategija u borbi protiv korupcije. Ako klubovi sami ne doprinesu ostvarenju cilja, država će biti prinuđena da to sama uradi. Ako svi doprinesu, ne treba bežati od kompletne reforme sporta u Srbiji”, navela je Marićeva.

Kao prepreke na putu ka promenama ministarka ističe vlasničke strukture, kao i to da svi moraju da se odrede prema privatizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve