Nova vest
Košarka

Petak, 28.06.2013.

17:00

Srbija nemoćna, Turska za bronzu

Košarkašice Srbije nisu uspele da se plasiraju u finale Evropskog prvenstva, poražene su od Španije 88:69, pa će u nedelju igrati za bronzanu medalju u Oršiju.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Španjolke su dominirale od prvog minuta, nadmoćnom igrom u reketu povele su 10:0, na poluvremenu imale 20 poena prednosti i rutinski stigle do finala.

Dominirala je Sančo Litl sa 22 poena i 11 skokova, dok je pratila Kristina Uvina sa 19 poena. Dajana Butilija i Jovana Rad su sa po 15 poena 'nosile' Srbiju. Naš tim će u meču za bronzu igrati protiv Turske.

Dvocifren broj poena imala je i Saša Čađo, deset, dok su Marta Šargaj sa 13 i Alba Torens sa 11 pomogle Španiji.

Španija nije blistala u šutu sa distance (5/16 za tri), ali su dominirale u reketu (56% za dva poena) gde su imale 40 skokova, naspram 31 naših igračica.

Ekipi Marine Maljković nije pomogao ni odličan šut za tri poena (10/21), jer su podbacile sa poludistance i u reketu (13/35), a izgubile su i 18 lopti.

Bio je ovo prvi proaz Srbije posle pet uzastopnih pobeda na EP u Francuskoj, a ukupno treći. Španije je i dalje neporažena pa je veliki favorit za postane šampion Evrope.

Tok meča:

Srbija je loše počela polufinalni meč, u prvih pet minuta nije uspela da postigne koš, pa su Španjolke raznovrsnom igrom u napadu stigle do 10:0. Tek u šestom minutu igre Jelena Milovanović je okončala agoniju Srbije i posle ofanzivnog skoka postigla prvi koš u polufinalu.

U nastavku se razigrala Torens (9p, 3sk) koja je odvela Španiju na 19:4, da bi koševima Butulije i Milovanović Srbija smanjila na 19:7 na kraju prvog perioda. Početak druge četvrtine doneo je prvu trojku Srbiji, a Butulija je pogodila sa 19:10.

Međutim, ni u drugom periodu naše košarkašice nisu mogle da se nose sa Španjolkama. Španija je sa šest poena u nizu ponovo povećala prednost, a onda posle trojke Milovanovićeve, Torensovoj i Litlovoj se priključila i Šargaj pa je Španija 'pobegla' na 37:17.

Do kraja poluvremena Španija je zadržala +20 (48:28), uz 16 poena i 8 skokova Litlove, a 11 poena Torensove. Srbiju su predvodile Milovanovićeva i Butulija sa po 7 poena.

Posle skoro dva minuta igre u trećoj četvrtine postignut je prvi koš, naravno od Španije, da bi nekoliko minuta kasnije meč zbog pet faulova završila nervozna Milica Dabović. Španjolke su rutinski nastavile da održavaju visoku prednost dominacijom u reketu (60% šut za dva), ali naše košarkašice nisu psihički pale.

Nastavile su maksimalno da se bore iako su u polsednju četvrtinu ušle sa zaostatkom 69:42. Marina Maljković je u svom stilu nastavila da stimuliše svoje igračice i polako ih sprema za meč za bronzanu medalju koji će se igrati u nedelju.

Turska rival za medalju

Selekcija Srbije boriće se protiv Turske u meču za bronzanu medalju na EP u Francuskoj. Turkinje su u drugom polufinalu poražene od domaćina Francuske sa 57:49.

Najbolja u timu Turske bila je Esmeral Tunčluer sa 20 poena, dok je Nevrije Jilmaz postigao 13 uz 7 skokova. Turkinje su šutirale 37% iz igde, pogodivši tri od 14 pokušaja za tri poena.

Podbacila je najbolja igračica Turske Kvanitra Holingsvort koja je pogodila samo jedan od osam šuteva iz igre sa 2 poena i 6 skokova. To je daleko od njenog proseka od 8,7 poena i 6,6.

Meč za treće mesto u Oršiju igraće se u nedelju od 17:00 časova. Španija i domaćin Francuska će se za titulu šampiona boriti od 20 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve