Nova vest
Košarka

Četvrtak, 11.11.2010.

20:00

EL: Blu doneo pobedu Makabiju

Košarkaši Makabija savladali su u Rusiji Himki 78:76 (19:10, 23:21, 14:27, 22:18) i zabeležili treću pobedu u grupi A Evrolige.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Makabi je tokom meča imao i 15 poena prednosti (46:41), ali je domaći tim dobrom igrom u završnici treće četvrtine se vratio u meč i uveo utakmicu u neizvesnu završnicu.

Na kraju je, ipak, Makabi slavio trojkom Davida Blua četiri desetinke pre kraja. Čak Eidson i Sofoksil Skorcanitis (7sk) su predvodili Izraelce sa po 16 poena.

Najefikasniji u Himkiju bio je Krešimir Lončar sa 15 poena i osam skokova, a sve koševe hrvatski košarkaš je ubacio u drugom poluvremenu. Po 11 poena imali su Raul Lopes i Sergej Monja, dok je Vitali Fridzon ubacio 10 uz šest skokova.

Sjajnom odbranom košarkaši Makabija dozvolili su rivalu samo jedan koš iz igre u prvih osam minuta i poveli 16:2. Tek su u poslednjih 90 sekundi domaći košarkaši, uz mnogo muke, konačno uspeli da nekoliko puta ubace loptu kroz obruč i smanje na 19:10.

U sledećem periodu su se domaći košarkaši potpuno razigrali, prednjačio je Eze, pa su pratili Makabi koji je nastavio u istom tempu u napadu pa je održavao prednost od 5-8 poena (28:21). Trojkom Raula Lopesa Himki smanjuje na 29:26, ali Pnini i Skorcanitis vraćaju Makabi na 34:26.

Do kraja poluvremena Himki je preko Fedora postigao još pet poena, ali je Makabi u periodu između dva koša ruskog igrača napravio seriju 8:0 pa je na na odmor otišao sa devet poena prednosti (42:31).

Početkom trećeg perioda Makabi je poveo sa 15 poena razlike (46:31), ali je Himki postepeno uspeo da se vrati u igru, prvo smanji na minus sedam (48:41), a onda je novom serijom na samo tri poena deficita (50:47). Do kraja četvrtine Rusi su nastavili sa dobrom igrom i potpuno preokrenuli stanje na parketu te košem Krešimira Lončara povedu 58:56 pred odlučujuću četvrtinu.

Himki se tu nije zaustavio već je nastavio sa dobrom igrom i pa je uskoro stigao do sedam poena prednosti (65:58). Ipak, boljom igrom u reketu Makabi ne dopušta da se rival „odlepi“ te smanjuje na 70:69 četiri i po minuta pre kraja.

Ekipe su ostale u egalu do poslednjeg minuta i naizmenično se smenjivale u vođstvu. Posle košar Lončara za 76:75, Pargo nije pogodio za Makabi, a onda je Blu faulirao Fridzona 18.5 sekundi pre kraja. Pošto Izraelci nisu iazšli iz bonusa, Rusi su dobili samo loptu sa strane, pa još jednom posle novog faula nad Fridzonom. Međutim, Zoran Planinić je loše reagovao kod izvođenja lopte pa su gosti osvojili loptu i posle faula 10 sekundi za napad. Pargo je pokušao da položi na drugi obruč, promašio je a loptu uhvatio Perkins i vratio je do Davida Blua koji je četiri desetinke pre kraja pogodio trojku za 78:76.

Posle tajm-auta Serđa Skariola, Planinić nije uspeo da doda loptu Lončaru pa je Makabi zabeležio treći trijumf u grupi A, dok je Himki na po dve pobede i poraza.

U sredu je Partizan pobedio Prokom u Gdanjsku, dok je Žalgiris neočekivano slavio u Vitoriji protiv Kaha Laborala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve