Nova vest
Košarka

Subota, 03.11.2007.

15:14

Soniksi se sele u Oklahoma Siti

Izvor: Željko Čačija

Autor:Željko Čačija

Default images

Posle Nju Orlins Hornetsa koji su prinudno, zbog nesreće izazvane udarom uragana Katrina, igrali u Oklahoma sitiju, sve je izvesnije da će još jedan tim biti preseljen u taj grad, ali za stalno. Vlasnik Sijetl supersoniksa Klej Benet bio je pred teškom odlukom. "Dugo sam se lomio. Svestan sam veze između tima i zajednice. Veliki je broj pasioniranih obožavatelja, prijatelja, ljudi koji su veoma vezani za klub. Prilično sam uzdrman", rekao je Benet.

I pored pomešanih emocija Benet je doneo odluku da ne čeka sa preseljenjem više nego što mora.

"Ova odluka nije doneta naprečac. Dugo se razmišljalo o tome i koliko god mi želeli da ostanemo u Sijetlu, to nije moguće ukoliko ne dobijemo novu zgradu" rekao je vlasnik Soniksa.

Ki arena je najmanje zdanje u NBA ligi i po Benetu zastarela i neprofitabilna. Benet je prisustvovao prvom meču u sezoni a publika je glasno negodovala zbog preseljenja uzvikujući parolu " Spasite naše Sonikse".

"Obavestili smo Dejvida Šterna o nameri da preselimo tim u Oklahomu, ukoliko se dogovorimo sa čelnim ljudima tog grada" izjavio je Benet.

Predstavnik za štampu NBA Tim Frenk potvrdio je da je u ligu stigao zahtev za preseljenje. Benet je imao pravo da do 1. marta podnese zahtev da bi tim narednu sezonu počeo u nekom drugom gradu. Soniksi su najstariji profesionalni sportski klub u Sijetlu.

Guverner države Vašington Kris Gregori nije iznenađen razvojem situacije ali želi da učini sve da Sijetl zadrži Sonikse i Storm.

Gradonačelnik Oklahoma sitija Mik Kornet je pozdravio odluku vlasnika Sijetla, ali je ipak pozvao na uzdržanost.

"Bilo je puno zahteva za preseljenje klubova u istoriji NBA, ali se mnoga nisu desila. Videćemo šta će biti", rekao je on.

Benet je postao vlasnik Sijetla pre nešto više od godinu dana. Vlasnik je i ženskog tima, a kupio ih je za 350 miliona dolara. Prethodni vlasnik Šulc je 2001. godine platio 200 miliona za tim, a i on je bio nezadovoljan Ki arenom.

Benet želi izbegne plaćanje zakupa Arene još dve godine koje ga mnogo košta. On je rekao da je tim prošle godine izgubio 17 miliona dolara zbog toga. Grad želi da zadrži tim još dve godine na koliko je potpisan ugovor, čak su pokrenuli i sudski proces zbog toga.

Nekoliko sati pre Benetove objave grupa lokalnih investitora je ponudila da kupi klub i zadrži ga u Sijetlu.

Grupu predvodi Denis Dogs direktor grupe LLC.

"Mi poštujemo naše navijače i želimo da napravimo udruženje koje će učiniti sve da zadržimo tim", rekao je on.

"Nismo raspoloženi da prosdamo klub", kratko je prokomentarisao Benet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve