Nova vest
Košarka

Četvrtak, 25.08.2005.

23:52

'Plavi' bolji od Hrvata u Podgorici

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore savladala je u prvom kolu ’ProMonte Superkupa’ selekciju Hrvatske sa 74:71 ( 19:19, 23:23, 12:16, 20:13).

Utakmica je bila ‘otvorena’ do samog kraja, a Hrvati su u nekoliko navrata imali i značajniju prednost (poslednji put 61:54).

U drugom duelu prvog kola Litvanija je bila bolja od Slovenije, 94:85, a u petak se sastaju Srbija i Crna Gora – Slovenija i Hrvatska – Litvanija.

U prvoj utakmici po dolasku sa prve faze priprema “plavi” su pokazali veliki potencijal, ali i priličnu neuigranost. Šut još uvek ne služi naše košarkaše, ali je to krajnje očekivano u periodu kada su im “ruke teške”.

Selektor SCG Željko Obradović meč je počeo sa kombinovanom petorkoma Pavlović, Avdalović, Gurović, Milojević i Krstić, kojima je Neven Spahija suprotstavio svoju najbolju postavu Planinić, Giriček, Vujčić, Mamić, Bagarić.

Hrvati su iskoristili činjenicu da su u seriju pripremnih mečeva ušli znatno ranije i uspevali da pariraju timu SCG tokom celog meča. U drugoj i trećoj četvrtini oni su imali periode odlične igre, ali je u finišu domaća selekcija znatno pojačala ritam i izborila pobedu. Čim je na teren na startu poslednjeg perioda ušla najjača petorka, usledila je serija 8-0 (serijom sjajnih pogodaka Rakočevića i Bodiroge) i prednost se vratila u ruke “plavih” (Rakočević na asistenciju Jarića).

Hrvati su se posle meča žalili na suđenje, s obzirom na to da im (zbog znatno kraće klupe) ne odgovara kriterijum sa velikim brojem faulova (18 do pola druge četvrtine na obe strane). Posebno su bili nezadovoljni odlukom sudija u finišu, kada su jedan aut pogrešno presudile u korist SCG.

Najefikasniji igrač u našem timu bio je Nenad Krstić, sa 16 poena, Igor Rakočević je 'ubacio' 12, a značajnu ulogu, posebno u odlučujućim trenucima utakmice imao je i Dejan Milojević. Raduje i dobar nastup Darka Miličića, kojeg ljubitelji košarke u SCG nisu imali mnogo prilike da gledaju. Zbog povreda nisu igrali Tripković i Tomašević, a tek oporavljeni Vlada Radmanović još nije ušao u formu.

U ekipi Hrvatske 20 koševa Giričeka i 11 Bagarića, koji je zbog incidenta u finišu (pokoškao se sa Krstićem), isključen.

Utakmicu je u Sportskom centru "Morača" pratilo 4.120 gledalaca, a susret su vodile sudije Jovčić, M.Vojinović (SCG) i Jasevičijus (Litvanija).

Pet ličnih: Planinić u 26. i  Bagarić u 39. minutu (oba Hrvatska).

SCG: Bodiroga 11 (6-5), Pavlović 4, Avdalović, Radmanović 2 (2-2), Rakočević 12 (2-0), Ssćepanović 2, Jarić 9 (6-5), Popović, Krstić 16 (15-8), Milojević 11 (6-5), Miličić 3 (4-3), Gurović 4 (2-1).

Hrvatska: Ukić 9 (2-2), Baždarić, Popović, Vujčić 1 (2-1), Prkačin, Žižić 5 (2-1), Giriček 20 (7-6), Planinić 8, Tomas 8 (3-3), Mamić, Bagarić (6-5), Kasun 9 (3-3).

U uvodnom meču Litvanci su potpuno dominirali od finiša prve četvrtine do kraja. Serijama u finišu prve dve četvrtine evropski prvaci su stekli više od 20 poena prednosti u trećem periodu, a tek su serijom u finišu Slovenci prišli na prihvatljiv zaostatak.

Litvanija je pokazala odličnu kolektivnu igru (20 asistencija) i fenomenalan šut za tri poena (14 trojki, 51% za 3). Baltički tim bio je bolji i u skoku (32-23), ali je izgubio čak 16 lopti i pružio Sloveniji šansu za povratak u meč.

Pet litvanskih košarkaša završilo je meč sa dvocifrenim učinkom, a bolji od ostalih bili su Jankunas sa 17 i Jasaitis sa 16 poena. U slovenačkoj selekciji, koja je još daleko od željene forme, 14 poena postigaoje Primož Brezec, a po poen manje Marko Milić i Jaka Lakovič.

U drugom kolu ’ProMonte Superkupa’ sastaju se Hrvatska i Slovenija u popodnevnom terminu, dok je večernji ponovo rezervisan za selekciju SCG, čiji protivnik će biti šampion Evrope Litvanija. Turnir se završava u subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu