Nova vest
Košarka

Četvrtak, 05.08.2004.

09:58

Divac i Danilović napustili Partizan!

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Dosadašnji čelnici Partizana i njegovi bivši košarkaši Vlade Divac i Predrag Danilović povukli su se sa svih funkcija u tom košarkaškom klubu, nezadovoljni stanjem u sprsko-crnogorskoj košarci i "raznoraznim pritiscima" kojima su bili izloženi u četvorogodišnjem rukovodjenju klubom.

"Žao mi je što smo došli u ovu situaciju, ali danas smo odlučili da se povučemo sa pozicija predsednika kluba i generalnog menadžera. Žao nam je, jer mi volimo klub, ali više ne možemo da trpimo sve te pritiske", rekao je Divac na konferenciji za novinare na stadionu FK Partizan.

Pre konferencije za novinare, podeljeno je saopštenje Divca i Danilovića u kojem su naveli da su se na povlačenje odlučili zbog "sveukupnog stanja" u srpsko-crnogorskoj košarci, kao i ekonomskim razlozima i nepostojanju zakona o sportu koji bi regulisao vlasničku transformaciju klubova i finansijske tokove.

Kao neposredan povod za odluku o povlačenju, Divac i Danilović su naveli slučaj košarkaša Luke Bogdanovića oko kojeg traje spor da li je igrač Partizana ili Crvene zvezde.

Partizan je u ovom prelaznom roku doveo Bogdanovića iz Zvezde, nakon čega je Zvezda osporila validnost ugovora Partizana i košarkaša, a Registraciona komisija Košarkaškog saveza Srbije je navela da je Bogdanović igrač Zvezde. Trenutno je taj slučaj na Predsedništvu Košarkaškog saveza Srbije.

"U tom slučaju se pokazalo da u našoj košarci vlada pravo jačeg, ali van terena", rekao je Divac i dodao da ga više "ne zanima" kakav će biti ishod tog slučaja.

Divac i Danilović došli su u Partizan pre četiri godine i ulagali su svoja finansijska sredstva u klub. Pod njihovim vođstvom Partizan je osvojio tri titule šampiona države i jedan nacionalni kup.

"Uvek sam govorio da je Partizan naš skup hobi. Niko nas nije terao pre četiri godine da dodjemo u Partizan i ulažemo svoje pare. Ne tražimo te pare sada nazad. Znali smo da nema zakona, da društvo nije pravno uredjeno. Ipak, postoje granice, a ovo su te granice. Tri godine traje borba Divca i mene sa ljudima koji nas optužuju da Partizan kupuje sudije, da pobedjuje nepošteno...Smučilo mi se sve", rekao je Danilović.

Divac je na to dodao da je posle četiri godine shvatio da je u Srbiji i Crnoj Gori teško voditi klub na "čist način".

"Mi smo pokušali da idemo čistim putem, bez zavisnosti od nekih sumnjivih lica i sumnjivih para. Za funkcionisanje kluba u jednoj sezoni klubu je bilo potrebno oko dva miliona evra. Nama je bilo teško da dolazimo do tih sredstava, a nekim drugim klubovima mnogo lakše", rekao je Divac.

Kao jedan od ključnih razloga za povlačenje sa funkcija u Partizanu, Divac i Danilović su naveli političke pritiske i igre, kao i to što je klub bio ucenjen da igra regionalnu Jadransku ligu (učestvuju i klubovi iz bivše Jugoslavije), za koju smatraju da narušava interes domaće košarke.

Oni su istakli i da bi igranje Partizana u Jadranskoj ligi izazvalo "značajan finansijski gubitak za klub".

Dosadašnji čelnici Partizana su rekli da je protiv Partizana uspostavljen jak lobi, predvodjen Crvenom zvezdom, podgoričkom Budućnosti i beogradskim Refleksom, čiji je predsednik Nebojša Čović.

"Partizan ove sezone ne bi mogao da igra Evroligu (najjače evropsko klupsko takmičenje), ako ne pristane na Jadransku ligu. Taj uslov nije postojao kad smo počinjali šampionat, već kad smo ga završili. U medjuvremenu, lobiranjem iz ovdašnjih košarkaših centara moći, došlo se do situacije da uslov za igranje Evrolige bude učešće u regionalnom takmičenju", rekao je Divac.

Dosadašnji čelnici Partizana optužili su predsednika KŠCG Miodraga Babića da je pretio Partizanu da će biti prebačen u niži rang takmičenja ako ne igra Jadransku ligu.

"Sada se vidi da smo pogrešili kada smo podržali Babićev izbor za predsednika KŠSCG. On je govorio da će štiti interese srpsko-crnogorske košarke. Babić je dobar za reprezentaciju, ali u odnosima u Savezu pristaje na razne kompromise", rekao je Divac.

On je potom novinare upitao: "Je l' vi verujete u to da je Jadranska liga dobra za našu košarku?", a potom nastavio: "Ne želimo da budemo deo nečega što vodi našu košarku u propast".

Na to je Danilović bio još konkretniji: "Problem sa gospodinom Babićem je to što vam jedno govori, a posle dva minuta kaže nešto sasvim drugo. Rekao mi je: 'Hajde, pristanite na tu Jadransku ligu da vas ne bismo selili u niži rang'. Pa, ko je taj gospodin Babić da se usudi da to kaže Divcu ili meni".

"Babić nam je govorio da će štiti interese srpsko-crnogorske košarke, a jedini mu je interes bio da Hemofarmu (čiji je predsednik) obezbedi igranje u Jadranskoj ligi", rekao je Danilović.

Dosadašnji generalni menadžer Partizana rekao je da je klub četiri godine bio pod velikim pritiskom "sa svih strana" i dodao: "Nismo se navikli na to da igramo političke igrice, verovatno još nismo dovoljno kvarni".

Kao još jedan od razloga za povlačenje iz domaće košarke, Divac i Danilović su naveli da je "bez ikakvog sportskog motiva", na predlog Košarkaškog kluba Refleks i Borca iz Čačka, domaća liga proširena sa 12 na 14 članova.

"Stvarni motiv za takvu odluku je želja da klubovi koji su na taj način postali prvoligaši, postanu vazali Nebojše Čovića i deo glasačke mašine od čijih odluka će zavisiti naša košarka", naveli su Divac i Danilović u saopštenju.

Divac je rekao i da se do daljnjeg povlači iz domaće košarke, kao i da ne namerava da više ulaže u bilo koji projekat u SCG.

Dodao je da mu je žao i kluba i ljudi koji ga vole, ali je obećao da će biti uvek uz Partizan i pomagati ako bude bilo potrebno.

Igrač Los Andjeles Lejkersa je rekao i da i dalje namerava da oproštajnu utakmicu u igračkoj karijeri odigra u dresu kluba iz kojeg je otišao u američku NBA ligu.

Na pitanje da li je ovo jedini način da se izbore sa lošim stvarima u domaćoj košarci, Divac i Danilović su odgovorili potvrdno. "Mogli smo još par godina da ulažemo pare i ništa ne bismo promenili. Nismo mogli više da se sami borimo protiv vetrenjača".

"Vraćam se u Beograd kroz godinu-dve. Možda se vratim i kao novinar", našalio se Divac.

Divac i Danilović su saopštili da su čekali sa odlukom o povlačenju kako klub ne bi bio u još težoj sutuaciji, nego kad su ga zatekli pre četiri godine.

Partizan je u ovom prelaznom roku napustilo šest igrača - Vlado Šćepanović, Nenad Krstić, Dušan Kecman, Djuro Ostojić i dvojica Amerikanaca Frederik Haus i Džerald Braun.

U klub su došli Dejan Milojević i Predrag Šuput.

Danilović je rekao i da će Duško Vujošević ostati trener "do daljeg".

Do izbora novih organa uprave, Divac je ovlastio dosadašnjeg direktora Dragana Todorića da vodi klub, uz Borisa Beravsa i Vuka Rajkovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve