Ivana Španović za B92: Nikada neću prestati da se borim

Srpski atletičari bez sumnje su najviše oduševili javnost u Srbiji tokom 2013. godine, a Ivana Španović s pravom je proglašena najboljom sportistkinjom. Španovićeva je na Svetskom prvenstvu u Moskvi osvajanjem bronze ostvarila najbolji rezultat karijere, samo desetak dana kasnije došla je do prve pobede u Dijamantskoj ligi i tako najavila još mnoga slavlja u godinama koje dolaze. Upravo o neverovatnoj godini koju je imala i planovima za budućnost Ivana je pričala u novogodišnjem intervjuu za B92...

Jelena Trajković
Podeli

Španovićeva je sezonu započela petim mestom na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Geteborgu, da bi joj bolest ugrozila pripreme za planetarni šampionat. Međutim, baš u Moskvi je zasijala i skokom od šest metara i 82 centimetra oduševila sve.

Uspeh koji sam ostvarila u Moskvi je sada već davno bio, ali je tako izgledala moja cela juniorska karijera. Tranzicija u seniore je bila dosta turbulentna, svašta se izdešavalo, ali sam izašla kao pobednik iz cele te priče, iz borbe i mislim da nema razloga da se bojim bilo čega u budućnosti“.

Španovićeva tu nije stala, samo desetak dana kasnije je bila najbolja na mitingu Dijamantske lige u Stokholmu, a sezonu je zaokružila u Valensijenu, na mitingu „Deset nacija“, gde je ponovila rezultat iz Moskve. Zahvaljujući svim tim uspesima ponela je titulu najbolje atletičarke Balkana, kao i još mnoge u zemlji, ali je sigurno najveće priznanje dobila od Olimpijskog komiteta Srbije, za najbolju sportistkinju prošle godine.

Osećam se sjajno, prvo zbog toga što sam među najboljima, a potom i zbog toga što sam izglasana za najbolju. Velika je čast, ali i obaveza da pružim svoj maksimum na svakom takmičenju. Konačno sam se počastila jednom velikom medaljom i verujem da svaka sledeća godina može da bude samo bolja“.

Sledeći cilj za Ivanu je Svetsko dvoransko prvenstvo u Sopotu u martu, potom će krenuti sa takmičenjima u Dijamatskom ligu sve do Ciriha, koji će biti domaćin Evropskog prvenstva u avgustu.

Svakom novom iskušenju se radujem i verujem da je svako dovoljno dobro da izvučem deblji kraj ili medalju. Iz svega učim, moja prednost je ta što neću odustati i nikada neću prestati da se borim. Ambicije su uvek velike, videćemo koliko će sreća biti na mojoj strani“.

Iako su naredne Olimpijske igre, čiji domaćin će biti Rio de Žaneiro, tek za dve i po godine, svi od Španovićeve očekuju da najbolja bude upravo u Brazilu.

Rio treba da bude kruna celog mog rada, ali je još daleko. Kada razmišljam o pripremama, sezoni, svaka traje jako dugo, ima tu mnogo treninga, takmičenja, uspona i padova i Rio je daleko. Tu je u podsvesti i glavni adut za borbu do tada, ali otom-potom“, rekla je Ivana Španović za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu