Nova vest
Fudbal 0

7.3.2024.

10:43

Gvardiolina Barsa ili Gvardiolin Siti – ko je bolji?

Menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola vodio je svoj tim do još jednog plasmana među osam najboljih ekipa Lige šampiona.

Izvor: B92.net

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Branilac trofeja je ukupnim rezultatom 6:2 eliminisao Kopenhagen i sa mnogo samopouzdanja čeka žreb 1/4 finala 15. marta.

Gvardiola je posle meča pričao o šansama ekipe da ove godine pomeri letvicu uspeha postavljenu prethodne, ali i svih ranijih sezona.

Siti ove godine može da postane prvi tim sa četiri uzastopne titule u Engleskoj, isto tako i prvi tim u Evropi koji je osvojio drugu uzastopnu "tripletu" (Ligu, Kup i Ligu šampiona).

"Građani" su danas, za mnoge, ono što je nekad bila Mesijeva (i Gvardiolina) Barsa, Fergusonov Junajted, Murinjov Inter, Ronaldov Real - tim koji svi žele da pobede.

O tome je bilo reči na konferenciji za medije nakon meča.

Gvardiola je pričao o procesu koji je bio potreban da se dođe do ovog nivoa na kojem je klub sada.

"Mi smo došli ovde iz Barselone i Bajerna, gde su zahtevi bili veoma visoki. Ja sam osetio klub - nisu igrači - oni ga nisu osetili", prisetio se Pep dana kada je preuzeo "Građane" i stanje koje je zatekao u svlačionici.

"Menadžment i hijerarhija obično ne daju mnogo vremena, ali su nam ovde dali prostor i da izgubimo od Monaka (2017), i od Liverpula (2018) i Totenhema (2019). Lako je klubovima koji već imaju veliku istoriju - počnite sa onim najboljim: Realom, Barselonom, Liverpulom, Bajernom ili Mančester junajtedom. Oni su navikli na velike stvari".

Siti je krenuo praktično od nule, a sada je uz rame najvećima. U ovom trenutku malo ispred svih.

"Kada sam došao ovde, nije bilo "evo ga došao je Katalonac, mi ćemo odmah osvojiti Ligu šampiona". Dali su mi vreme". Sada smo u procesu kada možemo da izgubimo, definitivno, ali možemo da se takmičimo svuda jer smo finalisti, polufinalisti, pa opet finalisti i evo sad smo u četvrtfinalu. To znali da smo konstantni", poručio je Pep.
 

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Činjenice:

- Mančester siti je pobedio na 28 od 30 poslednjih utakmica na domaćem terenu u Ligi šampiona i tek su drugi tim koji je bez poraza u 30 vezanih mečeva na svom terenu u elitnom takmičenju, posle Barselone.

- Mančester siti je prva ekipa koja je u najjačem evropskom takmičenju postigla tri i više golova u devet uzastopnih mečeva na svom terenu.

- Derbi sa Liverpulom za vikend Siti čeka sa 20 uzastopnih mečeva bez poraza u svim takmičenjima.

- Siti je izgubio samo jedan dvomeč Lige šampiona u poslednjih pet sezona.

- Tek su treći klub koji je pobedio u deset uzastopnih utakmica Lige šampiona, posle Reala (2015) i Bajerna (2013, 2020).

- Erling Haland je izjednačio po broju golova u Ligi šampiona sa Serhiom Aguerom - obojica su postigla 42 pogotka, s tim da je Norvežaninu za to bilo potrebno čak 42 utakmcie manje.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu