Nova vest
Fudbal

Petak, 11.08.2023.

10:55

Bajernov strah zbog golmana

Klub sa najviše titula u Bundesligi u novu sezonu ulazi s jednim velikim problemom.

Izvor: B92

Autor:B92

Bajernov strah zbog golmana
Foto: Profimedia

I to sopstvenom krivicom.

Kakva je situacija na golu Bajerna iz Minhena uoči Nemačkog superkupa u subotu i početka novog prvenstva?

Kakva je aktuelna zdravstvena situacija kod Manuela Nojera?

To u stvari niko tačno ne zna. Preciznije: čak i oni koji znaju kakva je situacija kod Nojera, o njegovom zdravstvenom biltenu ne govore javno.

"Dobro sam, vrlo dobro", rekao je Nojer nedavno navijačima Bajerna na otvaranju nove sezone u minhenskoj areni. Ali, to je bilo pre tri nedelje, a otada nema novih vesti.

Klub je javno objavio samo vest o jednom ranije zakazanom medicinskom zahvatu, odnosno „uklanjanje metala“ iz Nojerove teško povređene desne noge.

Golman nemačke reprezentacije je nakon toga, kako se tvrdilo, odmah nastavio s treninzima i pripremama za novu sezonu. Ali, koliko će još da potraje pre nego što Nojer zaista stane na gol Bajerna?

O tome nema nikakvih navoda. List "Sport Bild" je tokom ove nedelje objavio da „bi povratak Nojera, kako strahuju u klubu, moglo pre da bude pitanje meseci, a ne nedelja“.

Ko je Bajernu na raspolaganju na poziciji golmana?

Što se tiče aktuelne situacije, trener Tomas Tuhel će u Superkupu u subotu (12. avgust) protiv osvajača Nemačkog kupa RB Lajpciga, a i u prvom kolu nove Bundeslige (18. avgust) na raspolaganju da ima samo jednog jedinog golmana s iskustvom u profesionalnom fudbalu – Svena Ulrajha. On je i ranije menjao Nojera dok se prvi golman Bajerna oporavljao od prethodnih povreda.

U poslednjoj pripremnoj utakmici protiv Monaka u ponedaljak, na klupi Bajerna je, kao rezerva za Ulrajha, sedio 19-godišnji Tom Rici Hilsman.

Bajern doduše, osim Ulrajha, pod ugovorom ima još jednog iskusnog čuvara mreže. To je Aleksander Nibel. Ali, taj bivši golman Šalkea je protekle dve godine bio na pozajmici u Monaku, a nakon povratka u Bavarsku, minhenski klub ga je pozajmio Štutgartu.

Minhen je u međuvremenu napustio i Jan Zomer, koga su Bavarci angažovali u zimskoj pauzi. Zomer je tada došao iz Borusije Menhengladbah, kao zamena za povređenog Nojera. Švajcarac je u međuvremenu potpisao ugovor s milanskim Interom.

Ko su mogući kandidati za prelazak u Bajern?

Kao moguće kandidate za novog čuvara mreže u redovima rekordnog prvaka Bundeslige spominju se vrhunski golmani.

Na primer marokanski reprezentativac Bono iz Sevilje, Španac De Hea koji je trenutno bez kluba, i koji je 12 godina branio mrežu Mančester junajteda, Gruzijac Giorgi Mamardašvili iz Valencije i Poljak Kamil Grabar iz FC Kopenhagena.

Najnovija spekulacija je mogući dolazak Španca Kepa Arisabalage iz Čelsija. Bavarci bi najradije da novog golmana samo pozajme, jer je već sada jasno da će Nojer opet biti broj 1 čim se oporavi od povrede.

Pitanje je doduše da li su navedeni golmani (a i njihovi aktuelni klubovi) uopšte spremni na takav dil?

Zašto se kritikuju postupci šefova Bajerna?

Bajern i čelni ljudi u klubu su najvećim delom sami krivi za trenutnu situaciju i probleme na golu. Manuel Nojer je, da podsetimo, sam kriv za zdravstvene probleme. On je tokom zimske pauze otišao na skijanje i slomio potkolenicu.

Ali, nakon toga je je i klupsko rukovodstvo napravilo nekoliko grešaka. Najpre su doveli Zomera iz ligaškog konkurenta, a nakon što je on primio nekoliko golova zbog kojih je počelo da se diskutuje da li je Zomer sa svoja 183 centimetra možda ipak prenizak, klupsko rukovodstvo nije dovoljno jasno i glasno stalo u odbranu svog čuvara mreže.

Sama činjenica da su klupski šefovi Zomera već sada, nakon samo pola godine, pustili da ode u Italiju, pokazuje da oni baš i nisu imali stoprocentno poverenje u njegove sposobnosti.

Klupsko rukovodstvo demonstrira lojalnost prema Nojeru, što je časno, ali bi moglo da ima negativne posledice za Bajern.

Umesto da se angažuje neki vrhunskim golman, koji bi onda nakon Nojerovog povratka možda vodio „bitku“ za mesto u timu s dosadašnjim brojem 1, bosovi Bajerna već sada praktično garantuju Nojeru tu poziciju, čim se oporavi.

U medijima se čak "šuška" da Nojer navodno takođe odlučuje o tome ko će ga menjati na golu Bajerna u vreme dok je van pogona iz zdravstvenih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu