Nova vest
Fudbal

Utorak, 04.08.2020.

16:16

Kamp "Deki5" podržao inkluziju – "svi smo mi isti"

Fudbalski kamp našeg proslavljenog reprezentativca i aktuelnog trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića – Deki5 i ove godine imao je humanu misiju.

Izvor: SS

Autor: SS

Kamp

Osim promocije fudbala, zdravog načina života, fer-pleja i vrednosti kojima je kroz karijeru bio posvećen, kamp na najbolji mogući način je podstakao i podržao inkluziju.

Sa tim ciljem i ovog leta učesniici kampa bili su deca i osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji su članovi KMF Mungosi.

Ovaj projekat podržali su sektor za bazični fudbal Fudbalskog saveza Srbije, kao i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, a o njegovom kavalitetu najbolje svedoči podatak da je nagrađen od strane UEFA.

"Utisci su fenomenalni, deca su prezadovoljna", sa ponosom ističe Aca Kovačević, predsednik KMF Mungosi koji od 2009. godine ima posebnu sekciju za rad sa osobama sa razvojnim smetnjama.

"Dugujemo veliku zahvalnost Dejanu Stankoviću i svim ljudima iz menadžmenta kampa Deki5, jer smo zaista imali izvanredne uslove za rad i trenimg, ali i vrhunski smeštaj. Organizovali smo radionice, izlete, svakodnevno smo trenirali na najboljim terenima u kvalitetnoj sportskoj opremi, koristili smo bazen što je bio vrhunski doživljaj i ugođaj za sve njih. Troje roditelja je bilo u pratnji i posvedočili su nam da im je ovo bilo neviđeno iskustvo".

Aca Kovačević ipak stavlja akcenat na najvažniju stvar:

"Najdragocenije iz svega ovog je to što su deca mogla međusobno da se druže. Imali su zajedničke priredbe, jedan autistični dečak je svirao gitaru, a svi zajedno su pevali i to je osnovni smisao svega i misija koju smo želeli da ostvarimo. Da kroz inkluziju druga deca vide, ali i prihvate osobe koje imaju neku vrstu intelektualnog ili fizičkog nedostatka. Mislim da smo poslali jednu sjajnu poruku i sa Dejanom Stankovićem pokazali da je održivo i moguće organizovati ovakve projekte i da bi što više ljudi u ovo trebalo da se uključi, jer je to put koji treba slediti", konstatovao je Kovačević.

Dejan Stanković je izuzetno zadovoljan činjenicom da se kamp Deki5 iz godinu u godinu sve vioše razvije a posebno je ponosan na njegov human karakter i saradnju sa KMF Mungosi.

"Nema potrebe da se gleda na njih drugačije, nema potrebe da budu različiti. Svi smo mi isti i na tome radimo. Oni su trenirali zajedno sa nama, zajedno smo se družili, tako da su na kampu oni svoje snove ostvarivali svaki dan. To je suštinsko značenje fudbala i sporta uopšte koji uvažava različitosti u društvu i tu je da nas između ostalog nauči jednakosti i ravnopravnosti", zaključio je Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d