Nova vest
Fudbal

Sreda, 11.05.2016.

10:43

Razni 'Suaresi' neće više moći da brane

Promene fudbalskih pravila nisu toliko česte, pogotovo one nešto radikalnije, ali ćemo nekoliko značajnih noviteta videti već u pripremnim mečevima za EURO.

Izvor:

Autor:

Razni 'Suaresi' neće više moći da brane
Getty Images

Svakako jedna od najvažnijih izmena, koju predlaže Bord fudbalske Asocijacije (IFAB), odnosi se na namerno zaustavljanje lopte rukom – kada ona ide u okvir gola – ali ona ipak neće biti na snazi na prvenstvu Starog kontinenta u Francuskoj.

Primera radi, ukoliko neko ponovi ono što je Luis Suares uradio u četvrtini finala Svetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi neće biti penala i crvenog kartona za počinioca, već će pogodak biti priznat, dok će igrač koji je igrao rukom u svakom slučaju biti isključen iz igre.

Taj potez 'El Pistolera' direktno je pomogao Urugvajcima da se plasiraju u polufinale Mundijala, pošto je Asamoa Đijan poslao loptu preko prečke i Gana je ispala.

"Dosta promena biće u knjizi sa fudbalskim pravilima za predstojeći EURO, ali ne i 'kazneni gol' i 'detaljna analiza igre rukom'. Za to ćemo ipak morati da sačekamo posle turnira u Francuskoj", rekao je Dejvid Elrej, tehnički direktor IFAB.

Razlog za odlaganje ove revolucionarne odluke leži u činjenici da najpre video tehonologija mora da se implementira u spomenute promene. U vezi s tim, čelnici 15 nacionalnih Saveza imaće sastanak u Amsterdamu kako bi detaljno raspravili o primenjivanju pravila, ali i oko toga kako bi ono moglo da pomogne sudijama i da utiče na sam tok igre.

S druge strane, promene koje stupaju na snagu već od prijateljskih mečeva koji će prethoditi turniru u Francuskoj su:

• Igrač može da dobije medicinsku pomoć bez moranja da napusti teren, ali samo u slučaju da je protivnik zbog faula kažnjen kartonom.

• Penal serija – kazneni udarac se smatra gotovim onog trenutka kada golman, ili okvir gola, zaustave loptu. Kasnija trajektorija lopte više neće biti relevantna.

• Igrači više neće morati da čekaju dozvolu sudije kako bi se vratili na teren, ukoliko se radi o problemu sa opremom.

• Ukoliko neko od igrača koji se nalaze na klupi za rezerve – ili neko od članova stručnog štaba – utiče na igru biće dosuđen direktan slobodan udarac, umesto indirektnog.

• Posle ofsajda, igra će biti nastavljena sa mesta odakle se igrač koji je u ofsajdu aktivirao, umesto nedozvoljene pozicije gde je, npr. – prihvatio loptu.

• Glavni arbitar moći će da sankcioniše igrača već tokom zagrevanja, ukoliko za time ima potrebe.

• Priliko kretanja sa centra, lopta više neće morati da pređe na polovinu protivnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve