Nova vest
Fudbal

Petak, 29.04.2016.

11:37

UEFA priznaje Kosovo? Još nije poznato

Evropska fudbalska unija (UEFA), prema pisanjima Politike, planira da promeni statuk kako bi u članstvo primila Fudbalski savez Kosova.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

UEFA priznaje Kosovo? Još nije poznato
Foto: Thinkstock

Prema pisanju srpskog dnevnog lista, UEFA bi na Kongresu u Budimpešti promenila novi statut i dozvolila članstvo Kosovu.

Statut UEFA trenutno predviđa da član organizacije može da bude zemlja čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije, ali u predlogu novog zameniće se formulacijom "većina međunarodne zajednice u Evropi", saznaje Politka.

Evropska kuća fudbala svake dve do tri godine objavljuje novi statut koji reguliše pravila UEFA, a među kojima je i poseban odeljak o članstvu u ovoj organizaciji.

"Članstvo u UEFA moguće je nacionalnim fudbalskim asocijacijama koje se nalaze na prostoru Evrope, u zemlji čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije i koja je odgovorna za organizaciju i implementaciju za sve što ima veze sa fudbalom na teritoriji sopstvene države", stoji u Članu 3 statuta za 2016. godinu koji je objavljen prvog marta.

Međutim, Kongres u Mađarskoj 3. maja možda bude prekretnica jer je na dnevnom redu i predlaganje amandmana na statut UEFA. Politika piše da je imala uvid u novi predlog, prema kojem bi Kosovo moglo da bude priznato.

Sagovornici politike opisuju ovaj pokušaj kao "pravno-poilitičko nasilje", jer je napravljen niz proceduralnih grešaka. Među njima, najveća je ta da predlog promene nije prošao Odbor UEFA za pravna pitanja, što je obavezno, a čime su zagovornici prijema zaobišli moguću blokadu.

"Hoćemo to pitanje da rešimo kroz dijalog, a ne na silu, jednostranost nikom dobro nije donela", kažu sagovornici za Politiku.

Kosovo je priznalo većina evropskih zemalja, pa se na taj način otvara mogućnnost da postane 55. član UEFA. Da bi to doga došlo, potrebno je da sakupe 36 glasova i u ovom trenutku ne deluje nerealno jer 38 evropskih država priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Postoji mogućnost da reprezentacija zaigra u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji, u grupi sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

S druge strane, čelnici Fudbalskog saveza Srbije vode "borbu" da se ovakav postupak blokira, lobiranjem u UEFA. Dnevni list saznaje da je FSS-u neophodno još dva glasa da u tome i uspe, i da su čelnici pre tri dana boravili u Nionu i pokušali da dobije podršku vd predsednika UEFA Teodora Teodorakisa.

Navodi se i da je spremna strategija slična državnoj kada je blokiran prijem Kosova u UNESKO, pa će tako na Kongresu u Budimpešti položiti amandman.

Od jednostranog proglašenja nezavisnosti traje velika propaganda za prihvatanje članstva u sportskim savezima, fudbalske organizacije su do sada odolevale, ali izgleda da je tome došao kraj. Nedavno je suspendovani predsednik UEFA Mišel Platini uverio Fadilja Vokrija da će Kosovo biti primljeno u FIFA, ali pre toga mora da preskoči jedan stepenik – članstvo u Evropskoj fudbalskoj uniji.

Svetska fudbalska federacija objavila je da je kosovski savez podneo prijavu 15. marta ove godine kada je usledio odgovor da pre toga mora da bude primljen u UEFA, posle čega bi usledio završni izveštaj koji UEFA podnosi u FIFA.

Kosovo je do sada odigralo četiri prijateljske utakmice, otkad je dobio ograničenu dozvolu FIFA, na premijeri je remizirao sa Haitijem (0:0), potom je poražen od Turske (6:1) i Senegala (3:1), a prvu pobedu ostvarilo je nad Omanom (1:0), u poslednjem duelu u septembru prošle godine.

Takođe, pre nešto više od 12 meseci gostovali su Verderu u Bremenu i poraženi rezultatom 2:0.

I premijer lobira za članstvo

Premijer Kosova Isa Mustafa, uoči Kongresa Evropske fudbalske unije u Budimpešti, lobiraće kod mađarskog kolege Viktora Orbana kako bi kosovski savez dobio članstvo u UEFA, potvrdio je ministar omladine i sporta Kujtim Šalja, prenosi danas prištinski list Zeri.

Prema pisanju tog lista, Mustafa je dogovorio sastanak sa Orbanom u ponedeljak, samo dan ranije na kojem će se raspravljati oko prijema Kosova.

"Musafa odlazi u Mađarsku i iskoristiće priliku da lobira za prijem Kosova u UEFA. On očekuje pozitivnu odluku UEFA", rekao je Šalja za Zeri.

Dalje se navodi da je za prijem kosovskog saveza potrebno političko uplitanje, zbog čega postoji pomoć vrha tzv. države, koja nije priznata od Ujedinjenih nacija.

U sva dešavanja umešano je i kosovsko ministarstvo spoljnih poslova pošto je prijem u UEFA, a potom i FIFA, već dve godine jedan od glavnih prioriteta, zbog čega je ranije lobirao i Hašim Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu