Nova vest
Fudbal

Sreda, 14.08.2013.

17:58

LŠ: Šalke - PAOK, mesto za sponzora

Evropska fudbalska unija odlučila je da umesto Metalista iz Harkova u plej ofu za Ligu šampiona protivnik Šalkea 04 bude PAOK.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Odluka UEFA definitivno će izazvati velike kontroverze.

Generalni sponzor solunskog kluba, baš kao i ekipe iz Gelzenkirhena, je Gazprom, koji je u isto vreme i jedan od najvažnijih sponzora Lige šampiona.

Prvi meč igraće se u Solunu 21. avgusta, revanš šest dana kasnije u Rurskoj oblasti. Makabi Tel Aviv direktno ide u Ligu Evrope, kao dosadašnji rival solunske ekipe u plej ofu za to takmičenje. Makabi je do ove runde stigao porazom u kvalifikacijama za LŠ.

Harkovski Metalist dobio je u trećoj rundi kvalifikacija PAOK u Solunu 2:0, u revanšu je bilo 1:1, ali je izbačen iz ovogodišnje LŠ, jer je jedan od njihovih funkcionera učestvovao 2008. u nameštanju mečeva u Ukrajini.

Metalist ima pravo da se žali Sudu za sportsku arbitražu. CAS je ove godine već suspendovao odluku o izbacivanju Fenerbahčea iz LŠ.

Gazprom je vlasnik PAOK od prošle jeseni, a vlasnik je i ekipe Zenita, koji je u plej ofu veliki favorit protiv portugalskom tima Pasoš Fereira. Uz to Gazprom je sponzor ekipe Čelsija.

Po važećim propisima UEFA nije dozvoljeno da u istom takmičenju igraju dva kluba istog vlasnika.

U prethodnim sezonama UEFA je imala različite aršine kada je trebalo da suspenduje klubove.

Milan je posle kazne dobijene u Italiji 2006. zbog sistematskog nameštanja pušten da igra kvalifikacije za LŠ, u kojima je pobedio Zvezdu i tu sezonu završio kao prvak Evrope, što je po mnogima najveća mrlja u istoriji evropske kuće fudbala.

Pre dva leta, kada je Fenerbahče izbačen zbog nameštanja, a Trabzonspor umesto toga promovisan u Ligu šampiona, njihov plej of rival Atletik Bilbao plasirao se bez borde u Ligu Evrope. Istog leta suspendovan je i grčki Olimpijakos Volos, ali tek pred sâm plej of. Tako je njihovo mesto u dvomeču sa PSŽ dobio rival iz treće runde Diferdanž (Luksemburg), a ne Rad, sa kojim su igrali u drugom kolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve