Nova vest
Fudbal

Utorak, 13.08.2013.

14:41

FARE: Zagrepčani najveći rasisti

Organizacija za borbu protiv rasizma u fudbalu (FARE) saopštila je da navijači zagrebačkog Dinama prednjače u broju rasističkih incidenata.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Kako je precizirala ta organizacija, Zagrepčani su u julu učestvovali u tri incidenta u kojima su ispoljili rasizam i diskriminaciju.

Navijačka grupa "Bed blu bojsi" prijavljena je zbog rasizma i homofobije tokom meča domaćeg prvenstva protiv Osijeka, kvalifikacione utakmice LŠ protiv luksemburškog Fola Eša i još jedne odigrane protiv Šerifa Tiraspolja.

FARE je saopštila da su "meta" vređanja navijaca bili i direktor kluba Zdravko Mamić i Hrvatski nogometni savez.

FARE je uz "Bed blu bojse", prijavila UEFA i navijače mađarskog Đera zbog antisemitskog vređanja u meču sa Makabijem 17. jula , kao i navijače Honveda koji su sledećeg dana na rasnoj osnovi vređali fudbalera Vojvodine Abubakara Umarua u utakmici kvalifikacija za Ligu Evrope.

"Umaru je vređan pokličima koji su oponašali krike majmuna tokom čitavog meča", kaže se u izveštaju FARE.

Kako je navedeno, ukupno 14 slučajeva rasističkog ponašanja i ksenofobije, ekstremnog nacionalizma i homofobije – uglavnom od strane navijača istočnoevropskih klubova, prijavljeni su UEFA.

FARE je spisak dopunio i incidentom koji se dogodio na predsezonskoj prijateljskoj utakmici između Milana i Sasuola kada je gvinejski internacionalac Kevin Konstant demonstrativno napustio teren zbog vređanja na rasnoj osnovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve