Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 01.07.2013.

20:23

Koga je sa sobom poveo Dejvid Mojs?

Prvi radni dan Dejvida Mojsa na novom radnom mestu doneo je kompletnu promenu stručnog štaba Mančester Junajteda.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Novi Škot sa sobom je iz Evertona poveo grupu stručnjaka koju predvodi asistent Stiv Raund, koji mu pomaže od 2008, a tu su i Džimi Lamsden i Kris Vuds, sa kojima sarađuje duže od decenije.

Sa ser Aleksom Fergusonom otišli su asistent Majk Filan i trener golmana Erik Stil, a prošle nedelje je iz kluba otišao i prvi trener Rene Melensten, zadužen za taktiku, koji je u ponedeljak promovisan u Anžiju.

Raundova veza sa Mančester Junajtedom je Stiv Meklaren, Fergijev asistent iz sezone u kojoj je osvojena tripla kruna. Meklaren je u Junajted početkom te sezone stigao iz Darbi Kauntija, u kojem je 10 godina proveo Stiv Raund (kao igrač, dok mu povreda nije prerano okončala karijeru, a zatim i kao jedan od trenera).

Iz tog kluba otišao je u Midlzbro, kada je Meklaren napustio Old Traford i preuzeo ekipu sa Riversajda. Nastavili su zajednički rad i u sezoni 2006/07, ovog puta u nacionalnom timu Engleske, ali je Raund ostao i u Borou, dok nije shvatio da sa Sautgejtom neće moći da sarađuje.

Sledeću sezonu je počeo u Njukaslu, gde ga je doveo Sem Olardajs, ali kada je „Big Sem“ otišao iz kluba, Raund je takođe napustio Sent Džejmsiz Park. Zahvaljujući tome bio je slobodan u julu 2008, što je iskoristio Dejvid Mojs i doveo ga u Everton, odakle su posle pet uspešnih godina zajedno otišli u Mančester.

Ostatak Mojsovog tima čine Džimi Lamsden, prvi trener, i Kris Vuds, trener golmana.

Lamsden je 65-godišnjak iz Glazgova, koji je i igračku i trenersku karijeru počeo u Lids Junajtedu, a samostalno je početkom devedesetih vodio Bristol Siti i Ročdejl. Sa sadašnjim šefom sarađuje tokom svih 15 godina menadžerske karijere, još od dana kada je Mojs preuzeo ulogu igrača-menadžera u Prestonu, početkom 1998.

Godinama sam radio sa Stivom, Krisom i Džimijem, oduševljen sam jer će doći sa mnom u ovaj veliki klub“, izjavio je Dejvid Mojs. „Svako od njih donosi veliki kvalitet u onome čime se bavi i znam da, baš kao i ja, uživaju u izazovu koji će Junajted predstavljati. Siguran sam da ćemo zajednički doprineti sjajnim rezultatima i uspehu kluba u narednim godinama“.

Vuds je iza sebe ostavio daleko najuspešniju igračku karijeru, bio je dugogodišnji engleski reprezentativac (1985-93, 43 utakmice), branio je u pobedi nad SFRJ na Vembliju (2:0, neverovatni promašaji Zlatka Vujovića), osvajač Kupa šampiona sa Notingem Forestom i višestruki šampion Škotske sa Rendžersom.

Tadašnji menadžer Volter Smit (inače Fergijev bliski prijatelj i saradnik, čak nekoliko meseci i asistent na OT) mu je i ponudio posao u stručnom štabu Evertona 1998, gde je on dočekao Mojsa i radio sa njim sve dok zajedno nisu otišli u Junajted.

Paralelno sa radom u klubu Vuds je od 2011. član stručnog štaba američke reprezentacije, na čijem čelu je Jirgen Klinsman, i gde radi sa fantastičnim golmanima, među kojima je prvi Tim Hauard, Evertonov golman, kojeg je u Evropu doveo Mančester Junajted. Ironično, Vuds je i prvu i poslednju reprezentativnu utakmicu odigrao baš protiv Amerikanaca.

Prvi posao za Mojsa svakako je razrešenje Runijevog statusa u klubu. Runi odlično poznaje Mojsa, Lamsdena i Vudsa, sa kojima je radio i na početku karijer u Evertonu.

Ekipa se okuplja u utorak, a posle nekoliko dana rada u Karingtonu kreće na turneju po Dalekom istoku 10. jula. Tri dana kasnije čeka ih prvi meč sa selekcijom tajlandske lige u Bangkoku, a do kraja jula nastupaće i u Australiji, Japanu i Hong Kongu.

Raspored utakmica Mančester Junajteda pred gostovanje Svonsiju, na startu Premijer lige:

13. jul Singa All Stars (Bangkok)
20. jul A-League All Stars (Sidnej)
23. jul Jokohama F Marinos (Jokohama)
26. jul Serezo Osaka (Osaka)
29. jul Kiči FC (Hong Kong)
6. avgust AIK (Stokholm)
9. avgust Sevilja (Old Traford)
11. avgust Vigan (Vembli)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu