Nova vest
Fudbal

Petak, 05.04.2013.

10:04

Spartak za promene u FSS

Nekoliko dana nakon što je predsednik UO OFK Beograda Zvezdan Terzić pokrenuo priču o promeni na čelu FSS-a, prvi glas podrške stigao je iz Subotice.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Dragan Simović, predsednik Spartaka, čiji je prvi čovek u dva navrata bio Tomislav Karadžić, podržao je ideju promene u vrhu Fudbalskog saveza Srbije.

"Sva moć Saveza je kod jednog čoveka i ko misli kao on taj je dobar, a ko ne, taj ne valja. Svi znamo da sukob ideja i mišljenja donosi progres, a toga kod nas nema", rekao je Simović.

Prvi čovek subotičkog kluba smatra da se predsedniku FSS postavio kao apsolutista.

"Činjenica je da predsednik upravlja i radom Zajednice superligaša odlažući izbore za Predsednika Zajednice dok se ne stvori klima da na to mesto dođe neki njegov poslušnik", rekao je Simović.

"Ne bih da izigravam sudiju niti da se stavljam na bilo čiju stranu i da sudim ko je u pravu, a ko nije. Stavljam se na stranu Njegovog Veličanstva fudbala. Dovoljno je da malo zastanemo, razmislimo o svemu i zaključci će se nametnuti. Stanje u našem fudbalu nije dobro, da budem krajnje iskren i da upotrebim pravu reč mislim da je katastrofalno.", istakao je prvi čovek Spartaka.

Simović je kao prvi problem pomenuo stručni rad u Srbiji.

"Šta se desilo sa trenerskom strukom koja je godinama bila jedna od jačih u okruženju, da ne kažem u Evropi? Gde su nestali naši treneri? Stvaramo li nove? Ili se samo bavimo borbom za fotelju?".

Za predsednika Zlatibor vode u prvom planu je rad sa mlađim kategorijama.

"Otvoreno pitam čelnike FSS šta su uradili na stvaranju uslova da bi deca iz Srbije imala optimalne uslove za rad? Gde da deca treniraju pet meseci u zimskom periodu i kako da usklade ostale obaveze sa treninzima kad kod nas sa padom mraka prestaje i fudbal. Dok deca po Evropi treniraju pod reflektorima i na veštačkoj travi, hiljade naše dece trenira po blatu", istakao je Simović, prvi koji je reagovao na akciju Zvezdana Terzića.

"Nemoguće je da FSS nije mogao u 5-6 većih gradova da napravi terene sa veštačkom travom gde bi ta deca trenirala. Trošile su se pare za sve i svašta (putovanja, dnevnice, hotele, nagrade) pa je moglo da se malo potroši i na omladinskih kategorija".

Ipak, Simović smatra da je bilo je i dobrih stvari u radu sadašnjeg rukovodstva, ali da se preterivalo.

"Kuća fudbala je odličan projekat, ali po mom mišljenu glamurozan i predimenzioniran. Moglo se tamo malo štedeti da bi se uložilo u neke druge razvojne projekte. Nacionalni stadion, odlična idea. Ali treba da odlučim šta je preče. Nekoliko utakmica na Evropskom prvenstvu na kojem ćemo nastaviti da gubimo od nižerazrednih reprezentacija ili ulaganje u razvoj mladih talenata".

Najveću kritiku čelnik Spartaka dao je u vezi sa saradnicima čelnika FSS-a.

"Bojim se da je jedan od glavnih propusta kod predsednika FSS izbor dela saradnika, uz izvinjenje jednom delu kadraova koje izuzetno cenim, mislim da je velika većina birana da što bolje klima glavom, a ne da misle njome. Ostavljam i jednima i drugima da se sami prepoznaju. Nema inicijative, nema ideja, nema pozitivnog sukoba mišljenja. Ali su zato podobni da klimaju glavom i da dižu ruke kada im se kaže da se ne bi ni slučajno pojavila dva mišljenja".

Simović smatra da stručnjaci moraju da imaju ključnu reč kada je u pitanju selektor, a ne javnost.

"O smeni selektora treba da odlučuje struka, a ne javnost. Selektor mora da bude institucija koju svi poštujemo. Nije dobro da selektore postavljaju i smenjuju dnevne i sportske novine. Pre svega treba uraditi jednu kvalitetnu analizu, sagledati šta su ciljevi i da li se ide ka njima, pa tek onda donositi odluke".

"Na početku sam rekao dve stvari. Prva je da ne želim da budem sudija, a druga je da mislim da su promene neophodne. Da li je stanje u FSS dobro? Nije!"

"Imamo i nezaobilazno pitanje. Ko je spreman i sposoban da sprovede promene. Ne treba nikog rušiti dok nemamo čoveka spremnog da sve ove, pozitivne, promene i sprovede".

"U mnogim sferama privrede, razvoja, nauke, tehnologije, obrazovanja pa tako i sporta ne treba previše biti ni pametan nego jednostavno pogledati kako to rade oni koji su uspešni na datom polju pa njihova iskustva prilagoditi jednoj maloj evropskoj zemlji na Balkanu".

"I mislim da ima nade za srpski fudbal", istakao je predsednik Spartaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve