Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 25.10.2012.

10:02

Jugoslavija je prvak sveta...

Na današnji dan pre 25 godina omladinska fudbalska reprezentacija Jugoslavije postala je prvak sveta u Čileu.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Legendarna generacija jugoslovenskih fudbalera u finalu je savladala Zapadnu Nemačku sa 5:4 posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

U regularnom toku bilo je 1:1, nakon golova Bobana u 85. i Vitečeka u 87. minutu. Na putu do finala redom su padali Čile (4:2), Australija (4:0), Togo (4:1), Brazil (2:1) i Istična Nemačka (2:1).

Selektor Mirko Jozić u Čile je poveo sledećih 18 igrača: Leković, Brnović, Jarni, Pavličić, Janković, Štimac, Mijucić, Boban, Prosinečki, Pavlović, Mijatović, Piplica, Šuker, Petrić, Škorić, Antonić, Đurković, Zirojević.

Ovoj generaciji pripadali su i Siniša Mihajlović i Vladimir Jugović, ali oni nisu učestvovali u osvajanju trofeja. Jugovića je povreda sprečila da putuje sa ekipom, a Mihajlovića je selektor Jozić izostavio.

Sadašnji selektor Srbije je pričao da je to kazna jer nije prešao u Dinamo iz Zagreba, ali se kako kaže, kasnije osvetio pobedivši sa Crvenom zvezdom Kolo Kolo u finalu Interkontinentalnog kupa sa 3:0. Na klupi čileanske ekipe sedeo je upravo Jozić.



Za najboljeg igrača šampionata proglašen je Robert Prosinečki i pripala mu je ’zlatna lopta’. Nemac Viteček je sa sedam golova bio najbolji strelac, ispred Šukera koji je postigao jedan manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu