Nova vest
Fudbal

Petak, 10.08.2012.

18:02

Deonice Mančester junajteda 14$

U petak ujutro na njujorškoj berzi izašle su deonice Mančester junajteda, a početna cena po inicijalnoj javnoj ponudi postavljena je na 14 dolara po komadu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Za vlasnike kluba ta cena je razočaravajuća, pošto su očekivali da bude između 16 i 20 dolara, čime bi za tranšu od 16,7 miliona deonica, koja predstavlja 10-postotni vlasnički udeo, u najboljem slučaju prikupili 334 miliona dolara.

Ovako će, ukoliko cena ne bude dodatno padala, a analitičari procenjuju da je ionako precenjena, prikupiti stotinjak miliona manje, tačnije 233 miliona dolara.

To bi značilo da ukupna tržišna vrednost kluba iznosi 2,3 milijarde dolara, odnosno 1,5 milijardi funti. Američka porodica Glejzer, 75-postotni vlasnici koji su na tržište emitovali 5% vlasničkog udela u klubu, nadali su se da imaju u rukama kapital težak 2,1 milijardu funti.

Razlog smanjenoj početnoj ceni je neuspešan pokušaj Malkolma Glejzera da po jednu tranšu deonica plasira na berze u Hong Kongu i Singapuru, što planira da učini u prvoj polovini naredne godine.

Izlazak na najveće tržište vrednosnih papira ima samo jednu svrhu - da sanira dobar do velikog kreditnog klupskog duga koji se kreće oko 423 miliona funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve