Nova vest
Fudbal

Nedelja, 14.06.2009.

22:24

Španci pregazili Novi Zeland

Fudbalska reprezentacija Španije deklasirala je na startu Kupa konfederacija Novi Zeland rezultatom 5:0.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Šampion Evrope je u Rastenburgu sve dileme razrešio het-trikom Fernanda Toresa u prvih 17 minuta, a Sesk Fabregas i David Vilja okončali su posao za ekipu Visentea del Boskea. U uvodnom meču grupe A domaća Južna Afrika je sa Irakom igrala bez golova. Drugo kolo grupe A igra se u sredu, Španija se sastaje sa Irakom, a Novi Zeland sa domaćinom.

Španska selekcija nastavila je neverovatan niz od 13 pobeda i već 33 meča ne zna za poraz, a protiv „Ol Vajtsa“ iskioristila je prvih pola sata da pokaže najvišu klasu i uputi jasnu poruku rivalima na Kupu konfederacija.

Fernanda Toresa ne uspevaju da zaustave ni najbolje svetske odbrane, pa je i pre meča bilo jasno da će posao „Kivija“ biti izuzetno težak. Napadač Liverpula pobrinuo se da u uvodnom periodu pokaže izuzetnu raznovrsnost, koju je krunisao het-teikom već u 17. minutu.

Na satu je bio tek peti minut kada je odbrana na trenutak zaboravila „El Ninja“ na dvadeset metara od gola Glena Mosa, i to je bilo sasvim dovoljno za atraktivan udarac u gornji ugao i prvu loptu u mreži Novog Zelanda.

Brza prednost donela je Špancima ogromno samopouzdanje, a u prvom poluvremenu nije si video umor od naporne sezone, koja se za većinu igrača završila tek pre dve nedelje. Posle 15 minuta David Vilja je poslao loptu sa leve strane, a Tores je bez problema sproveo u mrežu za 2:0.

Tada su Španci zaista zaigrali furiozno, šanse su se ređale iz minuta u minut, a već u 17. Tores je treći put zatresao mrežu rivala – Žoan Kapdevila je uputio centaršut, koji je okončan lepim udarcem glavom sa desetak metara.

Pritisak se nastavio, a u 24. minutu videli smo Špance u elementu – kada je više od polovine tima učestvovalo u akciji koju su Novozelanđani jedva pratili i pogledom. Od Toresa do Vilje, ka Šaviju, koji omogućava dupli pâs Rijere i Kapdevile, čije dodavanje stiže do Fabregasa, sledi rutinska egzekucija za 4:0.

Posle toga tempo je znatno opao, Dejv Muligan je pokušao iz slobodnog udarca, a prava uzbuđenja viđena su tek posle poluvremena. Već u 48. minutu u strelce se upisao i David Vilja. Tores je prošao pored dva igrača i poslao centaršut, igrač njujorških Red Bulsa Endi Bojens se izbrukao promašivši loptu, a napadač Valensije (još uvek) lagano je postigao 29. gol za nacionalni tim.

Do kraja utakmice Španci su u glavnom propuštali prilike (Kapdevila, Vilja, Fabregas), a momci u belom retko su se pojavljivali pred golom Ikera Kasiljasa. Sajmon Eliot pokušao je sa 30 metara, ali je golman Reala lako zaustavio udarac, za koji se ispostavilo da je najopasniji na meču.

Utakmicu na stadionu Rojal Bakofeng u Rastenburgu pratilo je 21.649 gledalaca, koji su uživali u atraktivnoj partiji dominantnih Španaca, koji su 21 put šutirali ka golu i držali loptu u posedu 58 posto vremena.

Posle uvodnog kola Španci su pokazali da su apsolutni favorit u grupi A, i da ne bi trebalo da naiđu na ozbiljniju prepreku pre polufinala, dok će Novi Zeland priliku potražiti protiv rivala sličnijih po kvalitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu