Nova vest
Fudbal

Utorak, 20.05.2008.

01:13

"Zlatna kopačka" za Ronalda

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Jedan od najboljih svetskih igrača. fudbaler Mančester junajteda i portugalske reprezentacije, Kristijano Ronaldo dobitnik je ovogodišnje nagrade "Zlatna kopačka" koja se dodeljuje najboljem strelcu Evrope. Iako je Ronaldo postigao 31 gol u engleskom prvenstvu, dva manje od igrača Ajaksa Klasa Jan Huntelara, odnosno devet od igrača velškog Lijanela - Risa Grifitsa, Portugalac je zauzeo prvo mesto zbog sistema bodovanja. Svaki pogodak u pet najjačih liga boduje se sa dva poena, tako da Ronaldo ima ukupno 62 poena.

Isto se boduju lige tzv. petice (Engleska, Nemačka, Španija, Francuska i Italija) sa po dva poena, dok se za pogodak u Holandiji ili Norveškoj dobija 1,5 bod.

Na drugom mestu je Danijel Guiza iz Maljorke sa 27 golova, odnosno 54 boda. Huntelar je treći sa 33 gola i 49,5 poena. Četvrto mesto dele Emanuel Adebajor iz Arsenala, Luis Fabijano iz Sevilje, Luka Toni iz minhenskog Bajerna i Fernando Tores iz Liverpula sa 24 postignuta pogodaka (48 poena). Osmi je kapiten Juventusa Alesandro del Pjero sa 21 pogotkom i 42 boda. Sa 20 golova i 40 poena, Karim Benzema iz Liona je deveti, a istu poziciju zauzima i pomenuti Grifits sa 40 pogodaka pošto se golovi u velškoj ligi boduju samo s jednim poenom. Devetu poziciju deli i David Trezege iz Juventusa, sa 20 postignutih golova.

Jedini igrač koji ima teoretske šanse da dostigne Ronalda je Skot Mekdonald, fudbaler Seltika kome nedostaje «samo» 17 pogodaka do prestižnog priznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve