Nova vest
Fudbal

Sreda, 06.02.2008.

19:15

Tužna godišnjica na "Old Trafordu"

Izvor: Nina Kolundžija IL

Autor:Nina Kolundžija IL

Default images

Pre tačno 50 godina, šestog februara 1958. godine, u Minhenu se srušio avion koji je nosio fudbalere Mančester Junajteda kući, posle revanša četvrtfinala Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom. U nesreći poginula je 21 osoba, među kojima osam članova čuvenih Bazbijevih beba, uključujući i najalentovanijeg među njima Dankana Edvardsa.

6. februara 2008. godine na stadionu "Old Traford" u Mančesteru obeležena je godišnjica tragične nesreće. Ceremonija je počela tačno u 15 časova i 4 minuta, kada se nesreća dogodila. Pročitana su imena 23. nastradalih putnika, a potom je na gajdama odsvirana pesma "Cveće Mančestera" napisana u počast nastradalima. Potom su položeni venci. Među zvanicama je bio i čuveni Bobi Čarlton koji je preživeo nesreću a kasnije osvojio titulu prvaka Evrope sa Mančester junajtedom. Među gostima je bila i delegacija Fudbalskog kluba Crvena zvezda.

"Preko 30.000 ljudi okupilo se ispred stadiona, a u sali za komemoraciju bilo je oko 600 ljudi. Cela komemoracija sastojala se iz dva dela. U prvom delu smo se podsetili svih koji su poginuli u minhenskoj tragediji, na igrače, trenere... Pričali su Hari Greg, legendarni golman Mančestera iz tog vremena, ser Aleks Ferguson, bio je i kapiten tima Geri Nevil, ser Bobi Čarlton, naravno. Drugi deo komemoracije protekao je sećanju na velika dostignuća Mančestera, osvajanje Kupa šampiona 1968. godine. U tom delu svečanosti učešće su ponovo uzeli stariji igrači kluba, a "pomagali" su im i Nevil, Gigs, Skols" prenosi utiske sa ceremonije za B92 predsednik FK Crvena zvezda Toplica Spasojević.

"Takođe, impresivan je bio govor trenera mlađih selekcija koji je otkrio "tajne zanata" i kako oni nastavljaju legat Mata Bejzija. Mi smo imali sastanak i sa Aleksom Fergusonom gde smo razmenili iskustva u radu klubova i dogovarali se da razradimo ideju oko organizovanja turnira na kojem bi učestvovali Mančester, Bajern i Crvena zvezda. Takođe je dogovoreno da razgovaramo oko razmene trenera, da naše trenere šaljemo ovde i učvrstimo saradnju i taj pozitivan odnos koji postoji između dva kluba posebno imajući u vidu Nemanju Vidića koji ima fantastičnu reputaciju ovde i dostojan je ambasador Zvezde i srpskog fudbala ovde na Ostrvu," rekao je Spasojević.

Predsednik Zvezde kratko se osvrnuo i na događaje koji su poslednjih dana ozbiljno uzdrmali redove bivšeg prvaka Evrope.
"Ovi događaji su nas zatekli ovde, u Engleskoj, tako da nemamo potpunu informaciju o čemu se zaista radi. Od kada sam se prihvatio ovog posla, tome ima već dva meseca, trudim se da sve bude transparentno i mi smo državnim organima dali sve na uvid, ali i svim zainteresovanim stranama. Ja se nadam da će državni organi uskoro da izađu sa pravim saopštenjima i pravom istinom."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu