Određeni šeširi za EURO 2008

MTIzvor: B92, Tanjug Evropa
Podeli

Ukoliko bi žreb za završni turnir prvenstva Evrope 2008. godine bio nemilosrdan, u istoj grupi mogla bi da se nađu četiri bivša šampona našeg kontinenta - Italija, Francuska, Nemačka i Holandija.

Takva apsurdna situacija moguća je zahvaljujući čudnom sistemu određivanja nosilaca koji je primenila UEFA. Odlučujući kriterijum nije plasman na listi FIFA, niti dosadašnji rezultati na šampionatima Evrope, već učinak u kvalifikacijama za Svetsko Prvenstvo 2006 i Evropsko Prvenstvo 2008. godne.

Pravilnikom je takođe predviđeno da se u prvom šeširu nađe organizator završog turnira, pa su tako tu privilegiju dobile reprezentacije Austrije i Švajcarske, inače potpuni autsajderi. Pored njih, tu su još aktuelni prvak Evrope Grčka i Holandija.

Određeno je da će Švajcarska igrati u grupi A, a Austrija u grupi B, dok će Grčka i Holandija žrebom biti raspoređene u preostale dve grupe.

U drugom šeširu nalaze se nacionalone selekcije Hrvatske, Italije, Česke i Švedske, u trećem su Rumunija, trostruki prvak Evrope Nemačka, Portugalija i Španija, a u četvrtom Poljska, Francuska, Turska i Rusija.

Žreb za završni turnir prvenstva Evrope biće održan 2. decembra u Lucernu.

Fudbal

Stevanović: Problem je u nama

Bivši pomoćnik prethodnog selektora Ilije Petkovića, Goran Stevanović smatra da su našem fudbalu potrebna nova rešenja i da grešku treba da potražimo među nama

Fudbal četvrtak 22.11. 17:46

Žigić ima problema sa vizom

Trener Valensije Ronald Kuman odlučio je da Žigić može da trenira sa selekcijom Srbije i da odigra meč sa Kazahstanom u subotu, a da se u ponedeljak priključi klubu.

Fudbal četvrtak 22.11. 22:42 Komentara: 16

Mediji favorizuju Murinja

Nakadašnji trener londonskog Čelsija glavni je favorit za selektora Engleske i po prognozama engleskih kladioničara. Murinjo, koji je sa Čelsijem osvojio dve titule

Fudbal četvrtak 22.11. 16:24 Komentara: 10

Sanogo i Alberto suspendovani

"Igrači bi trebali da budu uzori. Svako ko se bude ponašao na takav način, snosiće posledice za to. Odlučili smo se za ovaj korak, uprkos tome što imamo problema

Fudbal četvrtak 22.11. 21:19 Komentara: 0