Nova vest
Fudbal

Utorak, 05.10.2004.

23:54

Arsenal od 2006. na "Stadionu Emirati"

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Novi stadion londonskog Arsenala zvaće se "Stadion Emirati", posle potpisivanja sponzorskog ugovora sa istoimenom avio kompanijom u vrednosti od 150 miliona evra.

Objekat se gradi u kvartu Izlington, u severnom Londonu, primaće 60.000 gledalaca, a njegova izgradnja koštaće 518 miliona evra.

Arsenal će se na novi stadion preseliti u avgustu 2006. godine, kada će napustiti “Hajberi”, na kojem igra još od 1913. godine. Klub je krajem XIX veka nastao u Vulviču, na jugu Londona, kada mu je ime bilo Vulvič Arsenal. Toponim je odstranjen iz imena selidbom preko Temze.

Avio kompanija "Emirati", sa sedištem u Dubaiju, biće i glavni sponzor kluba, a igrači će na dresovima nositi poruku "Letite Emiratima" od leta 2006. sve do 2021. godine. Suma koju će dobiti zauzvrat je najveća ikad plaćena na osnovu jednog ugovora u engleskom fudbalu.

Do tada, zvanični šampioni Engleske nosiće reklamu telefonske kompanije “O2”, kao i prethodnih godina.

Ova zalivska kompanija trenutno sponzoriše Arsenalovog gradskog rivala i najvećeg protivnika u borbi za titulu Čelsi, ali ugovor sa klubom Romana Abramoviča ističe na kraju ove sezone.

Na taj način Arsenal je pokazao spremnost da se sa najvećim rivalima bori i na finansijskom, a ne samo na fudbalskom terenu. Kada se pre dve godine Mančester Junajted pridružio “Tobdžijama” kao korisnik Najki opreme, američka firma je Junajtedu ponudila trostruko više noca po sezoni nego ekipi iz Londona, što je žestoko razljutilo upravu Arsenala.

Činjenica da je bogata avio kompanija izabrala da napusti velikog rivala i postane sponzor Arsenala ukazuje na to da u poslovnom svetu postoji poverenje u klub, od kojeg se očekuje da ostane u vrhu engleskog i približi se vrhu evropskog fudbala.

Arsenal se tokom prethodne decenije teško nosio sa rivalima Mančester Junajtedom, Njukaslom, Čelsijem, a u jednom periodu i Blekburnom, koji su raspolagali znatno većim finansijskim sredstvima, bilo zbog daleko veće popularnosti, ili ekstremno bogatih vlasnika.

Odlični rezultati u Vengerovoj eri (tri titule, četiri druga mesta u Premijer ligi, tri FA kupa i jedan poraz u finalu), podigli su popularnost kluba, koji je konačno postao priznat i van granica Engleske. Uz to je Venger potpuno promenio poimanje Arsenala (decenijama ih cela Britanija zvala “dosadni Arsenal”), stvorivši tim sposoban za veoma uzbudljiv fudbal.

Redovno učešće u Ligi šampiona omogućilo je klubu da shvati mogućnosti, pa je konačno pokrenut proces selidbe sa krajnje zaostalog Hajberija. Posle duge rasprave (pominjan i prelazak na Vembli) dobijena je sasvim solidna lokacija u susednom Izlingtonu, gde se gradi najveći stadion u južnoj Engleskoj.

Kada bude gotov, “Stadion Emirati” će Arsenalu omogućiti da drži korak sa najboljim evropskim klubovima, posle čega će klubu biti lakše da ostavri za sada nedostižan cilj – osvajanje titule prvaka Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu