Vučelić opleo po navijačima: Nisam kriv, spasili smo Partizan

Predsednik Partizana Milorad Vučelić održao je ekspoze pred Skupštinom FK Partizan, nakon čega je predložio svoju smenu, ali ona nije usvojena.

Izvor: B92
Podeli

Vučelić podneo ostavku, Partizan je odbio! VIDEO

Skupština mu je ukazala novo poverenje i odbila zahtev za ostavkom, pa će nastaviti da vodi fudbalsku sekciju crno-belih.

Prilikom svog izlaganja otkrio je da je obezbedio licencu za evropska takmičenja naredne sezone, te da zahvalnost za to duguje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Hoću da vas obradujem, danas su uslovi za sticanje licence za igranje Partizana u Evropi ispunjeni. Hoću ponovo, iz sveg srca za to da zahvalim predsedniku, Aleksandru Vučiću i državi Srbiji, koja je svestrano i presudno pomogla“, pomenuo je Vučelić.

Potom se obratio navijačima.

"Mogu posle ovoga da viču i jedno i drugo. Znam da će biti vređanja, da ne pominjem sad koja, znam da će se čuti i 'Uprava, napolje'. Samo, ne osećam se krivim. Učinio sam sve po meri svojih maksimalnih mogućnosti. One jesu ogrančene, ali su po mojoj meri“, dodao je predsednik Partizana.

U nastavku pogledajte njegovo izlaganje, kao i tekstualno najzanimljivije poruke koje je poslao sa govornice.

- Dame i gospodo, decembra 2014., postao sam član nove uprave FK Partizan i u njoj se na različitim funkcijama nalazim do današnjeg dan uključujući i rad u upravi JSD Partizan. Zatekli smo blokiran račun kluba za blizu 800.000 evra, dugovala se četiri plate zaposlenima, šest plata igračima, imali smo u znak protest i pokušaj samoubistva zaposlenih. Od dve revizorske kuće, ustanovljen je dug od tačno 15 miliona evra.

- Naknadno, postalo je jasno da je to ustvari bio dug od 23 miliona evra, mnogo dokumenata nije bilo dostupno, ispomagali smo se tužilaštvom koja je češće češljala papire Partizana. Poreski dug državi je iznosio 5.000.000 evra, on je noseći i multiplikovan kamatama najveći delom ugrađen u onih 12 miliona poreskog duga, plus, novog poreskog duga koji iznosi oko dva miliona evra.

- Posle četiri godine pauze, Partizan je dobio generalnog sponzora i to je bio Telekom. Od prvog dana rada uprave, imali smo svesrdnu pomoć države na čelu sa Aleksandrom Vučićem. To je uslovilo povicima sa tribina organizovanih navijačkih grupa koji su vređali predsednika zemlje, podignut je kredit od banke od 1 milion evra, koji je prethodnih godina polovično isplaćen. Obavljen je transfer jednog igrača i deblokirali smo se, počele su isplate ličnih dohodaka. Kroz ove godine polako stizanje da su plate zaposlenima redovne i plate igračima redovne, a da je sve ovo što je bilo iza nas sustignuto u hodu.

- Od tih prvih sredstava koje smo dobili, FK je izdvojio 200.000 evra za pomoć košarkaškom klubu Partizan, na prvoj utakmici prvenstva Srbije 23. februara 2015. godine, dočekala nas je "Uprava napolje". Te sezone smo uzeli titule, uz manje-više stalno prisustvo "Uprava napolje". Ono je izostalo u završne dve utakmice. Igrali smo finale Kupa i izgubili, orilo se "Uprava napolje".

- Sezona 2015/2016 igrali smo LE, u grupi sa AZ-om, Augzburgom i Bilbaom, proleće smo ispustili na kraju i decembra 2015. dobrim delom naoružanih što službeno što privatno, neki od vođa navijača i oficijalnih službenika upadaju u prostorije FK Partizan u Humskoj i fizički se sprovodi "Uprava napolje" slogan.

- Zatim slede dalji protesti koji se pretvaraju u fizičko nasilje, te tako se bacaju na lože s upravom jaja i poneka kamenica, a poznati fizički napad na Miloša Vazuru u aprilu 2019. godine. Svi se ti povici rimuju sa najvećim delom medijskih pratilaca, naročito tabloida kao lozinke u stilu "vita Jela, zelen bor", a samo ne tako pitom i ne tako nevino.

- Iduće sezone, 2016/2017, osvajamo šampionat i duplu krunu, sve do poslednjih utakmica odjekuje "Uprava napolje", u svim tim godinama, mi samo govoreći istinu bez ikakvih želje da se ulagujemo, da lažemo, da se dodvoravamo, mi govorimo da imamo preko svih licenciranja i da sve vreme preko Telekoma i drugih sponzora koje smo imali, Dunav osiguranja, mi govorimo i naglašavamo da nam država pomaže i da nam pomaže Aleksandar Vučić. U Nišu kada uzimamo titulu, ori se povik protiv predsednika kome "ne daju titulu", tada je izostalo "Uprava napolje".

- Da ne govorim koliko je partizanovaca i oko Partizana pričalo po medijima, po službenim hodnicima da te povike organizujemo mi iz uprave, pa i ja sam, a posebno Miloš Vazura ili neki članovi uprave od kojih su neki profesori Univerziteta i tu im ne pada na pamet, da je to prosto nemoguće. Izgubili smo od Zaglebja u kvalifikacijama za Evropu uz "Uprava napolje" i tako redom, osvajamo Kup Srbije 2016. 2017, 2018 i 2019, a sve uz "Uprava napolje".

- Sve uz situaciju da je naš prethodni generalni sekretar od legendi Partizana, Zečević Zeka, osvojio je četiri titule zaredom uz povike "Uprava napolje", i sve one uvrede koje su usledile na njegovo ime. Na taj način je održan neka vrsta kontinuiteta napada na uprave Partizana i normlano je da to bude kad se napravi neki poraz, kad se napravi grozan rezultat, ali nije normlano onda kada se osvaja trofej i nikad nije normalno da se uz psovke pominju porodica, deca, što se dešavalo tada Zečeviću, a nakon toga Vazuri i da ne pominjem sebe sa osmrtnicama, koje sam preživeo.

- 2016. i 2017. imamo grupu Dinamo Kijev, Skenderbeg i Jang Bojs, osvajamo drugo mesto, proleće u Evropi prvo posle 2004/2005. Gubimo od Viktorije Plzen i to jedan poseban kuriozitet, tu su protiv Partizana navijale odvojeno tri grupe navijača. Tri grupe navijača stvarajući kakofoniju. 2019. igramo sa Mančesterom junajtedom, a zahvaćena nesrećom na kraju, ori se "Uprava napolje". Kad se ori "Uprava napolje", kada Partizan izgubi 4:0 od GAT-a to je zasluženo. Kada Partizan izgubi od Radnika, to je zasluženo. Ali je kredibilno samo onda ako uz te neuspehe se ne viče i na uspesimo "Uprava napolje".

- 2021/2022 Liga konferencija, Flora, Gent, Anortozis, drugo mesto, proleće u Evropi, "tučemo" Spartu Prag i sve do Fejenorda kad ispadamo, ori se "Uprava napolje", 2022/2023, u grupi sa Kelnom, Nicom i Slovackom, dva puta "tučemo" Slovacko, ispred Nice smo, zauzimamo drugo mesto, sa Slovackom smo mogli da prođemo bolje, ori se "Uprava napolje". I rimuje se sa nizom natpisa i najvećim delom medija, najvećem delu tabloida "Loznika-odziv", nijedne kritike nema.

- Pred poslednju utakmicu posle prezimljavanja u Evropi, igramo sa Šerifom u Moldaviji, pobeđujemo 1:0, pred revanš utakmicu, imamo demonstracije navijača koji skreću pažnju i viču "Uprava napolje" i posle vođstva od 1:0, na domaćem terenu, opet se orilo "Uprava napolje". Ja samo hoću da ukažem na kredibilitet ovog navijanja, jer ako vi isto navijate na trijumfima i u porazima, onda tu nije nešto u redu i nije verodostojno. Ako nije verodostojno, nije nešto što može biti relevantan faktor.

- Za razliku od naših medija i naših navijača, gde UEFA kažnjava Partizan i do sada je Partizan platio preko milion evra kazni, a sa jučerašnjom, izlazi na 1.121.000 evra, uz zabrane igranja, gde smo bili kažnjeni bezbroj puta. Mi smo igrali u ovom periodu, sa teškim optužbama za rasizam, što nikad nije bio slučaj u Srbiji, on je nesvestan. Mogu ovi samomrzitelji, autošovinisti, ali to nije tačno. Da ne govorim o baklajam o zatvorenim prolazima, mi bez publike igramo. Igramo bez publike protiv Videotona plejof za Ligu Evrope 2017. godine, igramo 2017. protiv Dinamo Kijeva, igramo 2019. plejof protiv Moldea, dovodimo decu i to dovedemo 20.000 dece, jer je to bilo moguće.

- Naravno, tu postoji druga dobit, a postoji ta što dovođenja dece uvek je preko 100.000 evra. Igramo AZ-a takođe bez publike, deca dolaze isto trošak. Igramo sledeću utakmicu 2019/2020, bez publike opet, šestu utakmicu Slovacko, ponovo bez publike, gde smo mogli tom pobedom da budemo u 1/8 finala. Jedino na tim utakmicama nije bilo "uprava napolje". Pored toga, Partizan je igrao bez publike čitav niz utakmica iz domaćeg prvenstva, 2015. Čačak bez publike, 2016. Radnički Niš, Voždovac, 2017. Voždovac bez publike, 2018. Zemun bez publike, Rad bez publike, Spartak, 2019. Radnički Niš, Mačva, bez publike.

- Uz sve troškove koje imamo, mi se nalazimo u ovoj situaciji, nije ovo spisak žalbi, nije ovo jedina odgovornost, ja ću doći do odgovornosti, ali ja samo govorim o verodostojnosti i govorim da nikad nije mediji, nikad nisu dvosmisleno osuđivali ovako neko ponašanje. Što se tiče navijača, mi odlazimo u Lion i branimo na komisiji za kazne, branimo navijače, opravdavamo za sve, naravno neuspešno što postoje i svi drugi oblici ponašanja.

- Vođa navijača Partizana, navijača koji u svim arenama otkad je sveta iveka su neraskidiv deo igre, oni su deo podrške, oni navijaju. Mi smo došli dotle da su nam se navijači Zvezde rugali na jednom derbiju, nema kraja tome. Objašnjenja šta je zato, to se odnosi na vođe navijače i grupacije i uvek je i često je to bilo što se naknadno otkrivalo uz sada isto sa delovima policije i vlasti. Mi smo stav o tome kao što znate usvojili na jednoj skupštini našoj, imamo stav diferenciran posle hapšenja policija Belivuka i Marka.

- Dakle, posle ovih naoružanih napada na Vazuru, ne pominjujući sada imena tih navijača, ali da opišem tu situaciju. Jedan je tragično poginuo, drugi je u paru sa još jednim vodio jug, a onda je otišao u zatvor, konkretni vođa je pre bio u zatovru, a kad je izašao, preuzeo je sa još jednim dominantnu grupu navijača. Onda su ovog od vođa ubili, onda su druga dvojica otišla uz pompu i spektakl u zatovr, a onda je sledeći izašao i uticao na izbore u FK Partizan, naravno ne argumentima, nego pretnjama. Govorim o poslednjim izborima, nelegalnim.

- Došli su neki koji su uhapšeni zbog teških krivičnih dela, a neki se nalaze u bekstvu i inostranstvu i po tvrdnjama predsednika Republike Srbije rukovode tim iz inostranstva. Sve vreme je tu "uprava napolje" i vređanje predsednika. Da kažem, ne stavljam ja u istu ravan predsednika Republike i upravu Partizana, to su različite ravni i ne služi za pokriće, to su nemerljive stvari, ovo je politizacija, a ovo može biti opravdani bunt.
- Ali to se sve ponavlja zakonoverno i onda imate javnost koja kreće da optužuje upravu Partizana što nije sprečila formiranje bunkera i svega onoga što je bilo ovde, a što se čuje na suđenjima.

- Krivi smo po nizu medija, televizija, novina, Vazura i ja, što nismo rasčistili i sredili, a kad je neko rešio da rasčisti posle smena u vrhu policije, onda su došli da srede 200 automobila i 300 policajaca, što nismo mogli nas dvojica. Ne postoji niko u javnosti, medijima, niko ko je to revitalizovao i rekao "Tako nije moglo, nije fer, nije pošteno, nije u redu".

- Uprava je kriva za bunker, a stadion Partizana je svake nedelje, a nekad i dva puta nedeljno uredno obilazila policija iz bezbedenosih razloga i nikad nije imala jednu jedinu primedbu na bezbednost i na opasnosti koje tu postoje, mi nismo imali razloga da ne verujemo policiji. Verovali smo i tada, a verovali smo i kada su uhapsili. Da ne govorim da sam u više navrata razgovarao o tom problemu i danas je to poznato šta se dogodilo.

- Uvek se orilo "uprava napolje", jedino je to bilo nesporno. Uprava napolje je bilo nešto što je bila legalna i legitimna uz sve ostale povike.

- Niko ne može da osuđuje i smatra nelegetimnim da navijači protestuju protiv uprave, poraza, ali koliko to pogađa upravu, to je drugo pitanje, ali je izostanak navijanja pogađa igrača, fudbalera, jer publika je tu da podrži te fudbalere Partizana da ne bi doživeli neuspeh. Navijači su faktor uspeha svakog kluba i tako je inačne od pamtiveka, od prvih Olimpijskih igara ili u staroj Atini, oduvek je tako bilo, ali, daješ podršku za klub koji navijaš i voliš. A ne to da svaki put košta 100.000 evra.

- Što smo do sada platili za štete i izostanke to je blizu 2.000.000 evra, to je dvogodišnje finanisranje omladinske škole Partizana i Teleoptika i zbog toga je to, ovde se igrači osećaju kao sporedne figure, igrači Partizana se osećaju na terenu, daju gol i umesto slavlje sledi refren "Uprava napolje". Kako deluje na upravu, nebitno je. Kako deluje na mene, nebitno. Na mene deluje samo neuspeh.

- Došlo je do toga da deca koja su došla da gledaju Uroševića, Rikarda, Vujačića, oni na poslednjoj utakmici protiv Šerifa skandiraju "Uprava napolje". Možemo reći da su igrači krivi, treneri, uprava... Ali šta se učinilo da do toga dođe. Da li je slađa ta odgovornost uprave ili je uspeh svog tima koji je valjda najvažniji. Uprava napolje, mi pomenemo da smo dobili pomoć od države, onda idu uvrede na račun predsednika.

- Nikad ne kažemo to bez osnova, svaki put kažemo kad dobijemo licencu za Evropu, nikad nije rečeno na prazno. Neka misli ko šta hoće, ali ovo je istina. Svaku činjenicu ko neko porekne, ja se više nikad neću pojaviti i govoriti o Partizanu. Ovo su suve činjenice, ovo je sve odbijeno od zarade UEFA, to je jedan faktor uspeha i neuspeha koji se tu razvija.

- Stvara se javnost, nema kritikovanja, nema kritičkih opaski o tim teškim uvredama, da ne nabrajam, uključujući i decu od šest meseci i tako dalje. To je jedan ambijent.

- Mi smo takođe ove godine obezbedili dve velike, dva velika sponzora, Ziđin sa persepktivom da bude četvorogodišnji ugovor i dobili smo novog sponzora i pored svega toga, jasno na osnovu stava Aleksandra Vučića da su "ovako ili onako" države pare, kao što su pare od Gazproma države, na ovaj ili onaj način su državne pare. Opet navijači vređaju predsednika.

- Naša omladinska škola je uvek među pet u Evropi, rekao sam, ta škola nas košta sigurno 1,1 milion godišnje, kroz školu prođe od 350 do 400 dece, laži postoje da tu ništa nije ulagano i da to ne znači ništa da je škola u ovome... A iz te škole i iz ove uprave u ovom mandatu koji pominjem se nalazi pet reprezentativaca prve postave Srbije. Ukupno sedam iz Partizanove škole fudbala koja je ovde nastala, ove škole u kojoj mi sedimo.

- Jednostavno, nema niko da to demantuje, ne treba da uprava demantuje, da je neko javno uradio. Pogledajte sastav Srbije i vidite ko je igrao za Partizan, imate iz ovog mandata igrače. To je laž o neuspehu škole. Stadion Partizana ništa nije ulagano.

- U stadion Partizana je uložila 2,1 milion evra do sada, u Teleoptik, u omladinsku školu mi smo napravili nekoliko terena s veštačkom travom, uveli smo dve teretane, dve teretane, jedna od 150 druga od 400 metara, promenili smo tehniku, televizore, opremili na razne načine, navodnjavanje, traktori, sve ono da škola funkcioniše. Obezbeđene su kamere najsavršenije koje gledaju sve treninge, isto kao u evropksim klubovima, svaki trening je pokriven kamerama, može svako da vidi. Sve su to uslovi za jedan rad, međutim, govorim da smo u stadion, da smo napravili stadion, pre par godina sa veštačkom travom, da ne govorim o količini obroka koje Partizan distribuira onima koji rade.

- Imali smo dogovor koji je inicirao opet Aleksandar Vučić da se uloži u stadion od 12 do 14 miliona evra, mi smo počeli da radimo na tom projektu, ali došlo je vreme korone i plan je prekinut, nadam se da ćemo nastaviti projekat na ovaj ili onaj način, naravno kada smo to pominjali, bilo je povika protiv predsednika.

- Plate redovne, od 2015. do oktobra 2023. SD sve troškove, svih 17 klubova je plaćao FK Partizan. Sve zaposlene, sve režije, grejanja, sve sve, plaćao je Partizan do oktobra 2023. godine, nema nijednog kluba u SD koje mi nismo pomogli koliko smo mogli imajući ove probleme, laž postoji. "Nisu ulagali, laž, mi smo se dogovorili sa državom, a radi se samo o ovom govoru koji smo imali", ovo se sve zna u javnosti, ovo nisu tajne. Ali da laž bude bezbedna, to se koristilo, mi smo primili 15 zaposlenih ljudi koje su sklonili iz društva i zaposlili u Partizanu, što održavaju terene i Partizanu služe.

- Prošle sezone smo sa Stanojevićem bili smo na +5 i +2 u odnosu na Zvezdu, opet "uprava napolje". Morao je da ih moli Stanojević da to prekinu, verbalni linč na jednom ili dvojicom igrača koji su odustali od fudbala, a pola Beograda je bilo izlepljeno Stanojevim slikama, plakatima u ludačkoj košulji, ali se opet čulo "uprava napolje", nikome nije palo na pamet da odbrani trenera, nego "uprava napolje".

- Ja naravno osećam veliki ponos zbog rezultata i onoga što je učinjeno, Partizan je u evro takmičenjima doprineo koeficijentu Srbije, da bi imali dva kluba u Ligi šampiona i da se igraju sigurno LK, Partizan je bio ovog proleća jedini klub u Evropi. Mi promovišemo i Srbiju, zato mislim da je tačno i promovisanje Srbije ovim koeficijentom, ali, naravno se osećam odgovornim i delim odgovornost sa svima iz uprave Partizana, trenerima, stručnjacima i igračima za poslednje rezultate. Osećam i sramotu zbog 4:0 protiv GAT-a i zbog 1:1 i zbog 2:1 i zbog gubljenja bodova na našem terenu, ali, ne osećam se krivim jer sam sve što sam činio, činio za dobro Partizana i iz ljubavi Partizana, nisam iz toga ni ja, niti jedan član uprave izvukao nikakvu materijalnu korist. Voleo bih čak da kažem da sam na jednom putovanju zaradio koronu, ali svejedno, to je velika čast ovo vođenje Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu