Nova vest
Košarka

Četvrtak, 17.11.2022.

18:00

Zvezda slavi Nedovića – od dobijenog do izgubljenog i nazad na debiju Ivanovića

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Asvel rezultatom 71:67 u meču osmog kola Evrolige.

Izvor:

Autor:

Zvezda slavi Nedovića – od dobijenog do izgubljenog i nazad na debiju Ivanovića
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

To je druga pobeda za crveno-bele ove sezone u kontinentalnom takmičenju, a prva od kako je na klupi Duško Ivanović.

Činjenica je da je Zvezda sjajno otvorila meč. Postigli su prvih devet poena, bez odgovora protivnika koji nije znao za koš skoro puna četiri uvodna minuta.

Međutim, kada su gostujući košarkaši počeli koliko-toliko da pogađaju videle su se i boljke crveno-belih. Imali su toplo-hladne momente i prednost sticali na konto lošeg šuta protivnika koji nije pogodio niti jedna od devet pokušaja iza linije 6,75 metara.

To je i kumovalo da u drugoj četvrtini razbiju protivnika i stignu do maksimalnih plus 16. Sjajno je funkcionisao Ivanovićev sistem rotacije na osnovu kog smo već nakon 10 i po minuta igre videli sve igrače Zvezde na parketu.

Sve što je bilo dobro, u nastavku je nestalo. Asvel je krenuo šut, dok su na drugom kraju krenuli da igraju nešto čvršće što je u potpunosti neutralisalo Zvezdinu ofanzivu koja je i pre toga pokazivala sušne momente. Crveno-beli su prednost održavali na osnovu nekoliko pogođenih šuteva za tri.

Kada je i sa tim stalo, Asvel je stigao do prve prednosti nakon sjajnog perioda Dejvida Lajtija. Najpre trojka, pa pogođena slobodna bacanja koja su dobro služila goste u tom periodu igre.

Nastavio je Lajti da pogađa sa "penala" i dovede svoju ekipu do najveće prednosti od osam poena, ali je oslabljeni sastav tek toliko i mogao.

Bil Bentil je napokon uspeo nešto da pogodi i to za tri, na šta se nadovezao Luka Mitrović sa 2+1 za hvatanje priključka na 63:65. To je otvorilo put za novo izjednačenje koje donosi heroj tima sa Malog Kalemegdana Nemanja Nedović nakon što je rolingom u potpunosti izbacio protivnika.

Usledilo je nekoliko promašaja za tri sa obe strane, a nakon jednog od tih se Mitrović još jednom borio i izborio "mrtvu" loptu. Imao je visinsku prednost u podbacivanju, ali je lopta gotovo izašla u aut odakle je vadi Bentil. Lopta je stigla do Nedovića koji "baca flouter" i donosi prednost crveno-belima.

Ivanović se odlučio na neobičnu odluku, te su crveno-beli pravili faul na 69:67 i skoro šest sekundi do kraja. Hteo je crnogorski stručnjak sudbinu u svojim rukama, a hrabrost se isplatila nakon što je Iv Pons promašio slobodno bacanje. Bio je primoran da to uradi i sa drugim, nakon čega je loptu uhvatio Ognjen Dobrić, ali je sudija dodelio "mrtvu" loptu. Dobrić je nadskočio Ponsa i sa linije za slobodna bacanja stavio tačku na meč.

Kod Zvezde je najefikasniji bio Nikola Ivanović sa 16 poena i po tri asistencije i ukradene, Luka Vildosa je dodao 12, dok je Nemanja Nedović jedini još bio dvocifren sa 11 poena.

Kod Asvela je najbolji bio Dejvid Lajti sa 16 poena, Šarl Kahudi nije dočekao kraj meča što je umnogome uticalo na epilog, a za ono vreme što je igrao postigao je 14 poena.

Zvezdi je ovo druga pobeda u Evroligi uz šest poraza pre nego što u narednom kolu otputuju u Berlin na megdan Albi. Asvel je upisao peti poraz i pored toga imaju tri pobede.

Evroliga, 8.kolo
Četvrtak
Anadolu Efes - Barselona 96:86
Crvena zvezda - Asvel 71:67
Bajern - Olimpijakos U toku
Virtus Bolonja - Valensija U toku
Real Madrid - Alba U toku
Petak
18.45 Fenerbahče – Panatinaikos
19.00 Monako – Baskonija
19.00 Žalgiris – Olimpia Milano
20.30 Partizan – Makabi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

458 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve