Nova vest
Košarka

Subota, 15.10.2022.

14:44

Zvezdin disbalans – uslovljen povredama i sopstvenim odlukama

Na početku sezone Crvena zvezda izgleda toplo-hladno, što je splet različitih okolnosti – nekih na koji su direktno uticali i nekih protiv kojih se ne može.

Izvor: Petar Tadić

Autor: Petar Tadić

Zvezdin disbalans – uslovljen povredama i sopstvenim odlukama
Srdjan Stevanovic/Starsport

Crveno-beli izgubili su dobijenu utakmicu protiv Panatinaikosa, meč koji su kontrolisali tokom čitavog toka i koji je na kraju trebalo da privedu rutinski.

Pet poena prednosti na oko dva minuta do kraja može da se ispusti na više načina, ali najčešće se gubi svojim greškama i to je bio slučaj u četvrtak.

Ofanzivni skok Arturasa Gudaitisa i potom 2+1 za (73:71), prodat posed Ivanovića prilikom izvođenja lopte ispod protivničkog koša, zatim dva slobodna bacanja Derika Vilijamsa za egal (73:73) i na kraju ono što je verovatno odlučilo utakmicu – nova izgubljena lopta Ivanovića, posle čega se otvorila kontra iz koje je Ponitka poentirao, 73:75.

"Imali smo pet razlike i loptu, promašili neki šut, izgubili neke lopte na način na koji nije smelo da se dogodi, dali su važnu trojku, imali su skok koji je možda i presudio, na kraju smo imali i šut za pobedu na dva razlike, promašili smo, imali smo penale za nerešeno, promašili smo jedno“, rekao je Jovanović posle utakmice:

"Verovatno nismo ni zaslužili kada se sve to desi, te dve izgubljene lopte su odlučile, trebalo je drugačije to da privedemo kraju. Imamo velike probleme sa povređenim igračima, to se odrazilo na organizaciju igre. Falio nam je igrač da stane na loptu, plejmejker, to je nešto sa čim živimo i šta smo znali. Verovali smo u te igrače, da mogu da pronađu put do tog jednog koša koji je verovatno odlučio pobednika“, dodao je trener Zvezde.

Falio je plejmejker – Adams to trenutno nije i o tome treba da se priča, a Nikola Ivanović je uvek bio najproduktivniji kao “dvojka“, odnosno kada uz sebe ima igrača koji će ga rasteretiti organizovanja igre.

Stefan Marković je povredio prst i on je košarkaš koji je falio u završnici – igrač koji poseduje veliko iskustvo i sa kojim bi napadi izgledali drugačije u, što bi Amerikanci rekli, “kranč tajmu“ iliti trenucima kada se lomila utakmica.

Jovanović je smatrao da takve, kako je i sam rekao, glupe greške nisu neuigranost.

“Ne mislim da je neuigranost, meč se lomio, kažem glupe greške, zato što smo imali slobodnog igrača delić ranije, nismo to 'pročitali', dali smo loptu u ruke, dali im dve kontre koje ne mogu da se brane. Nije bila neka lopta sa strane, već hendikep, to je odlučilo“.

I nisu neuigranost, samo su u pitanju kvaliteti košarakaša koji je u tim trenucima bio zadužen za organizaciju igre.

U naslov smo stavili “disbalans“ misleći na skraćenu rotaciju na bekovskim pozicijama i “overkill“ na visokim, odnosno veliki broj košarkaša u unutrašnjoj liniji.

Taj nesklad je uslovljen povredama (Marković, Nedović), ali i sa njima u timu jasno je da crveno-beli imaju mnogo

Dalibor Ilić nije bio u ekipi za utakmicu protiv Panatinaikosa iz razloga što je Jovanović na raspolaganju imao Bena Bentila, Hasana Martina, Filipa Petruševa, Luku Mitrovića i Miroslava Raduljicu.

I svih pet košarkaša zahtevaju minute, pa tako Luku Mitrovića, koji je možda bio najbolji u prvom poluvremenu (8p, 6sk, 2ukr), nismo mnogo gledali i u drugom.

Razlog za to može biti i njegova nervoza na startu 3/4, faul u napadu i potom tehnička, ali Luka je neko ko bi značio u završnici, a nije ga bilo.

Minute je dobio Miroslav Raduljica i za pet minuta nije imao zapaženu ulogu, (3/5 bacanja, dva napravljena i dva iznuđena faula), a ne zna se tačno ni šta je zamisao sa Petruševom.

Tačnije, zna se. Od Filipa se traži da igra krilnog centra, što on i radi, ali kao što nam je rekao posle utakmice protiv Budućnosti, u karijeri je igrao sa još jednim visokim igračem uz sebe, ali je on uvek bio “petica“, a ne “četvorka“ kao što je sada u Zvezdi.

Za dvanaest minuta je uradio dobar posao, ali verujemo da bismo svi voleli da ga vidimo više na terenu i sa većom ulogom.

Zvezda je u završnici utakmice igrala sa Martinom i Bentilom, košarkašima koji su bili možda i najbolji u timu crveno-belih, i zato Jovanoviću ne može mnogo da se zameri na rotaciji visokih igrača.

Ali, iz svega navedenog ta prednost koju Zvezda ima u visokim igračima ne mora da bude plus – uostalom PAO je imao dva skoka više.

Iz uvodnih utakmica jasno je da će Zvezda retko igrati “small ball“, iako na papiru može i to, ali ekipa nije tako koncipirana. Igra sa nižom postavom zahtevalo bi, na primer, Lazarevića na četvorci, a Bentila ili Petruševa, Martina, Mitrovića na pet. To znači da onda mnogi ne bi videli parketa.

Dobro je poznato da u današnjoj košarci može biti pogubno ići protiv trendova, a svakako jedan od (trendova) u poslednjih deset godina jeste igrati sa nižom i samim tim mobilnijom postavom.

Dolazak Luke Vildose, kao i oporavak Markovića i Nedovića, doprineće organizaciji igre koja je bila loša protiv Panatinaikosa, ali ne znamo šta će rešiti “problem“ velikog broja visokih košarkaša. Naravno, to ne mora biti problem, ali u ovom trenutku utisak je da jeste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu