Nova vest
Košarka

Subota, 15.10.2022.

01:03

Partizanova dva lica kao proces "odrastanja"

Košarkaši Partizana su sezonu u Evroligi otvorili sa dva poraza na gostovanjima.

Izvor: B92

Autor:B92

Partizanova dva lica kao proces
L. Rico

Posle debakla u Berlinu, četa Željka Obradovića je pokazala potpuno drugo lice u Španiji, ali ni dobra partija nije rezultovala pobedom.

Raspucani Markus Hauard je bio rešen da se "parni valjak" iz Vitorije ne vrati sa pobedom i to mu je pošlo za rukom.

Euforija među "grobarima" bila je neverovatna pred početak nove sezone, a kako i ne bi kada klub iz Humske u elitnom takmičenju nije nastupao od 2014. godine.

Kada se podvuče crta posle dva poraza, stiče se utisak da su pristalice crno-belih pomalo zaboravile šta znači igrati u najboljem takmičenju na Starom kontinentu.

"Šamar" u Berlinu od Albe bio je jasna poruka "parnom valjku" - Dobro došli u Evroligu!

Nemački velikan godinama unazad nije važio za konkurenta kada govorimo o plasmanu u plej-of, ali trofeji u domaćem šampionatu su pokazivali da je reč o ozbiljnoj ekipi.

Jasno definisan sistem, utemeljen u eri dok je Aito Garsija vodio Albu, savršeno je nasleđen od strane Izraela Gonzalesa.

Košarka "na španski pogon" uz čuvanje nukleusa tima iz sezone u sezonu, jednostavno mora da daje rezultate.

Znali su "albatrosi" da skidaju skalpove velikanima u prošlosti, ali odbrana domaćeg terena je zaista segment koji se mora istaći kao njihovo najjače oružje.

Alba je od februara izgubila u Berlinu samo dve utakmice (skor 23:2).

Što se samog meča tiče, Alba je u petoj brzini demonstrirala silu protiv "parnog valjka".

Beogradski tim je koliko-toliko pružao otpor na krilima Egzuma, sve dok Alba nije stvorila prednost - 46:20 sredinom druge deonice.

Lepršava igra je rezultovala 61 poenom domaće ekipe do poluvremena, posle čega je Partizan počeo da se oporavlja od "hladnog tuša".

Svaka propuštena prilika crno-belih da se ozbiljnije rezultatski vrate u meč, bila bi kažnjena trojkom na drugoj strani.

Izabranici Željka Obradovića su dozvolili Albi da igra svoju igru na svom terenu, a to može da rezultuje samo katastrofom.

Ekipa Izraela Gonzalesa je postigla 15 trojki iz 35 pokušaja, imala 40 skokova (Partizan samo 24), od čega su čak 14 zgrabili u napadu.

Od pomenutih 14 ofanzivnih skokova, čak 11 se pretvorilo u poene (24 poena).

Ako na sve to dodamo podatak da je Alba do 100 poena stigla preko 31 asistencije (14 Partizan), jasno je da su crno-beli katastrofalno podbacili na prvom ispitu.

Partizan je napravio samo jedan timski faul u drugoj četvrtini (46:20), što je odlika nezainteresovanosti, manjka koncentracije, energije...

Umesto da usporava igru, Partizan je Albi servirao meč sa svim karakterestikama koje im odgovaraju: mnogo poseda, tranzicije, otvorenih šuteva za tri poena...

Sve u svemu, klub iz Humske je uprkos solidnom drugom poluvremenu ostavio loš utisak u prestonici Nemačke.

Već tada se videlo da crno-belima nedostaju još jedan plejmejker (Madar igrao rovit) i centar.

O utakmici sa Baskonijom nema šta mnogo da se kaže...

Partizan je od starta bio kompetentan rival, dobar deo meča proveo i u vođstvu, ali je rafalna paljba Hauarda "ukrala dobijen meč" crno-belima.

Španski velikan je sasuo čak 17 trojki "parnom valjku", od čega i jednu u poslednjoj sekundi meča za produžetak.

Partizan je besprekorno koristio igru u reketu, gde su Lesor i Ledej u svakom smislu dominirali.

Obradovićeva ekipa je u svim segmentima bila konkurentna, a za posebnu pohvalu je broj skokova - 37, od čega čak 15 u napadu.

Napredak u odnosu na duel sa Albom je vidan, ali isto tako se i dalje oseća da klubu iz Humske fale igrači na određenim pozicijama.

Nevezano za povrede Avramovića i Smailagića, jasno je da crno-belima pre svega treba centar.

Koprivici će evidentno trebati još vremena kako bi bio upotrebljiviji na evroligaškom nivou, dok je spolja potreban organizator igre, koji bi, ako ništa, zamenio Avramovića.

Skor 0:2 na otvaranju nove sezone deluje bolno, ali napredak u igri je de facto razlog za optimizam navijača.

Armani i Virtus u naredna dva kola sigurno ne dolaze u Beograd kao autsajderi, ali krcata Štark arena je uvek dobra prilika da se zabeleže pobede i "anulira" loš utisak iz Berlina i Vitorije.

Proces "odrastanja" je počeo, a kakve će rezultate dati na kraju sezone, ostaje da vidimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve