Holandija - Rusija (20.45)

Izvor: B92

Petak, 20.06.2008.

19:26

Default images

Reprezentacije Holandije i Rusije sastaju se u subotu (20.45) u Bazelu u trećem četvrtfinalnom meču na Evropskom prvenstvu u Austriji i Švajcarskoj.

Holandija ulazi u subotnji meč kao izraziti favorit nakon impresivnih partija u prvoj fazi takmičenja. Tim Marka van Bastena pobedio je, u okviru grupe C, Italiju, sa 3:0, Francusku, sa 4:1, a zatim i Rumuniju, sa 2:0 i ima najbolji učinak na turniru, 3 pobede, uz gol-razliku 9-1. Van Basten je prihvatio ulogu favorita, ali pred duel sa Rusijom na stadionu "Sent Jakob Park" upozorava da su iznenađenja uvek moguća.

"Čeka nas veoma važna utakmica i moramo što bolje da se pripremimo. Kako je turnir odmicao, Rusija je igrala sve bolje, ali mislim da moji igrači imaju kvalitet za pobedu i plasman u polufinale", izjavio je Van Basten na konferenciji za novinare.
Holandski selektor rekao je da ceni rezultate koje je njegov zemljak Gus Hidink napravio sa reprezentacijom Rusije.

"Stvarno je uradio veliki posao. Hidink je prvo okupio pravu grupu igrača, a posle toga su došli i rezultati", dodao je Van Basten.

Glavna tema u kampu Holandije prethodnih dana bio je slučaj odbrambenog igrača Halida Bularuza, koji je nakon smrti prevremeno rođene ćerke, ipak, odlučio da ostane sa ekipom i nastavi takmičenje na Evropskom prvenstvu.

Nakon što je odmorio većinu prvotimaca u meču sa Rumunijom, Van Basten će izaći sa timom koji je pobedio Italiju i Francusku, pa će mesto u timu u odnosu na onaj koji je igrao u poslednjem kolu grupe C zadržati samo Bularuz i Roben.
Sa druge strane, Gus Hidink neće praviti izmene u odnosu na sastav koji je savladao Švedsku sa 2:0, a ključnu ulogu ponovo će imati Andrej Aršavin, vezni igrač Zenita, koji je zbog suspenzije propustio prva dva meča, poraz od Španije, 1:4, i pobedu nad Grčkom, 1:0.

Hidink je rekao da je plasman u četvrtfinale veliki uspeh za Rusiju, ali da ne dozvoljava svojim igračima da razmišljaju kao da su ostvarili sve svoje ciljeve na turniru.

"Ne želim da vidim ekipu koja će da kaže - 'U redu, sada je gotovo'. Moji igrači moraju da budu potpuno posvećeni, a ako ni to ne bude dovoljno za pobedu, onda ću im pružiti podršku", kazao je Hidink.

Hidink je naveo da Rusija sada igra mnogo drugačije nego što je to bio slučaj do pre nekoliko godina.

"Promenili smo mnogo igrača u proteklih nekoliko godina. Imamo fudbalere koji igraju moderan i brz fudbal", smatra Hidink.

Hidink je predvodio Holandiju do polufinala Svetskog prvenstva 1998. godine, a pod njegovim vođstvom Rusija je u Austriji i Švajcarskoj po prvi put od raspada SSSR-a uspela da prođe prvu fazu jednog velikog takmičenja.
Holanđanima je ovo četvrto uzastopno četvrtfinale Evropskog prvenstva, a ovog puta se nadaju da će stići do vrha, prvi put od '88. Holandija je te godine u finalu šampionata Evrope savladala upravo SSSR, sa 2:0, uz spektakularan pogodak aktuelnog selektora Holandije Mаrka van Bastena.

Poslednji put Rusija i Holandija sastale su se u prijateljskom meču 2006, kada je u Amsterdamu trijumfovao domaći tim sa 4:1.

"Na tom meču nismo mogli ni da im pripretimo. Uspeli smo da ih zaustavimo tokom prvih sat vremena igre, ali smo zatim pali. Oni su dali gas i pobedili sa 4:1", rekao je Hidink o prethodnom duelu dve selekcije.

Pobednik meča Rusija - Holandija u polufinalu će se sastati sa boljim iz duela Španija -Italija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: