Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 04.03.2024.

12:55

Formula 1 je fabrika novca

Prošlogodišnja sezona Formule 1 bila je drugačija mešavina trka nego što je to uobičajeno.

Izvor: B92

Autor:B92

Formula 1 je fabrika novca
Foto: Profimedia

Pre svega s prvim uličnim događajem F1 u Las Vegasu i VN Katara dodanoj u kalendar.

Pri tome je Francuska nestala iz kalendara, a trka u Imoli naknadno je otkazana.

Dobit porasla za 64 odsto

Sveukupni godišnji prihod porastao je za 25 odsto sa 2,573 milijarde dolara na 3,222 milijarde $, dok je operativna dobit porasla za 64% – sa 239 miliona $ na 392 miliona $.

S obzirom da je kurs američkog dolara i evra gotovo 1:1, slobodno se sve brojke mogu prebaciti u evropsku valutu.

Ukupna uplata podeljena između deset ekipa porasla je sa 1,157 milijardi $ na 1,215 milijardi $, što predstavlja povećanje od 5%.

Vlasnici takmičenja, američka "Liberti medija", jasno je stavila do znanja koliki je pozitivan uticaj imao Las Vegas, posebno u posljednjem kvartalu godine, što ukazuje na to da je događaj bio uspešan za organizaciju.

Što se tiče porasta prihoda, kompanija je istakla: "Prihodi od promocije trka porasli su prvenstveno zbog prihoda od ulaznica s inauguracione VN Las Vegasa i drugih ugovornih povećanja naknada".

Las Vegas pun pogodak

Nekim vozačima nije prijala holivudska atmosfera u "gradu greha", ali finansijski efekat mu se ne može osporiti.

"Prihodi od sponzorstva porasli su zbog priznavanja prihoda od VN Las Vegasa, prihoda od novih sponzora i rasta prihoda od postojećih sponzora"

Međutim, nisu sve dobre vesti, jer neki su troškovi i rasli.

"Prodajni, opšti i administrativni troškovi porasli su tokom cele godine zbog viših troškova osoblja, IT-a i marketinga, kao i troškova povezanih s planiranjem i vođenjem VN Las Vegasa, delimično kompenzovanih nižim pravnim i profesionalnim naknadama i povlaštenošću strane valute", saopštili su iz "Liberti medij".

Rast popularnosti

Izvršni direktor F1 Stefano Domenikali jasno je dao do znanja da je prošla godina bila uspešna za organizaciju, i to ne samo u čistom finansijskom smislu.

"Prošla 2023. je obeležila još jednu neverovatnu sezonu za F1", rekao je Talijan.

"Imali smo snažan angažman na svim platformama, s rekordnom posećenošću trka. A naše takmičenje već četvrtu godinu zaredom drži svoju poziciju najbrže rastuće lige na društvenim medijima".

F1 je zabeležio kontinuirani rast obožavatelja, posebno na američkom tržištu, ojačan uspešnom VN Las Vegasa, te među mlađom i više ženskom publikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Volf nije odustao od Ferstapena

Direktor Mercedesa Toto Volf nije odbacio mogućnost sastanka sa trostrukim svetskim šampionom Formule 1 Maksom Verstapenom iz Red Bula o angažmanu i dolasku u nemačku ekipu.

Beta

22:45

11 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu