Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 29.05.2022.

14:00

Dosadni, a spektakularni Monako: Istorijska pobeda Peresa

Serhio Peres, vozač Red Bula, pobednik je ovonedeljne trke Formule 1 održane u Monaku.

Izvor: SN

Autor: SN

Dosadni, a spektakularni Monako: Istorijska pobeda Peresa
Foto: Profimedia

Glamurozni Monako nam je priredio interesantnu trku koja je trajala maksimalnih tri sata i pobedu je ukrao Serhio Čeko Peres.

On je slavio ispred Karlosa Sajnca i timskog kolege Maksa Ferstapena i posle skoro 30 godina postao prvi vozač koji je startovao van prva dva startna reda, a pobedio na trci u Monaku.

Podsećamo, Peres je startovao sa pete pozicije i uz pomoć niza velikih grešaka ljudi iz Ferarija domogao se prvog mesta i nije ga ispuštao.

Videli smo dosta odlaganja, prvo zbog kiše kada čitavih sat vremena nismo imali dešavanja i čekali smo da se staza stabilizuje, a onda i zbog jezivog incidenta u kom je učestvovao Mik Šumaher.

Vozač Hasa je u jednom momentu u 22. krugu udario u zaštitnu ogradu i prepolovio bolid, pa će se inspekcija sigurno dodatno pozabaviti ovim problemom jer zadnji deo ne sme onako da se odvoji.

Najbitnije je da je sa njim bilo sve u redu, a više o incidentu možete videti OVDE

Nismo videli mnogo preticanja na stazi, najviše je profitirao Pjer Gasli koji je nakon prestanka kiše bio veoma agresivan i nekoliko pozicija uspeo da zaradi.

Sve je počelo napadom na Gvanjo Žua, koji se nekoliko krugova izvandredno branio, a onda gubi mesto od Gaslija, da bi potom Pjer obišao i Danijela Rikarda i zbog toga bio u konkurenciji za vozača dana.

Ferari je imao prve dve pozicije u to vreme, Lekler i Sajnc su predvodili trku da bi onda napravili katastrofalnu grešku kod zamena pneumatika. Dva vozača u isto vreme u boksu, kasno izlaženje nazad na stazu i gubitak vremena koji ih je skupo koštao.

Ne samo da su izgubili vodeću poziciju nego je Lekler sišao sa pobedničkog postolja i bio iza Ferstapena, Sajnca i prvoplasiranog Peresa.

Bio je jako ljut Lekler na poruku tima jer mu je prvo rečeno da dođe u boks, a kada je već polako ulazio u pitlejn rečeno je da ostane na stazi i te takve krupne greške mogu da budu kobne po Ferari.

Luis Hamilton je ponovo dao sve od sebe, ali nije završio među prvih pet i interesantan je momenat bio u kom je Esteban Okon dobio 5 sekundi kazne zbog kontakta sa Britancem.

Serhio Peres je vozio dosta brzo tokom ove trke i zasluženo stigao do prve pobede na ovoj stazi u svojoj karijeri. Na drugom mestu Sajnc, a na trećem je ostao Maks Ferstapen, a onda Šarl Lekler pa Džordž Rasel.

Redom su dalje išli Lando Noris, Fernando Alonso, Luis Hamilton, Esteban Okon i Valteri Botas. Zbog pomenute kazne od 5 sekundi, Okon nije uzeo bodove, a umesto njega bodom je nagrađen Sebastijan Fetel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu