Nova vest
Tenis

Nedelja, 27.01.2019.

14:33

Đoković: Ukupno 15 neiznuđenih grešaka u polufinalu i finalu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković potvrdio je dominaciju u svetskom tenisu titulom na Australijan openu.

Izvor: B92

Autor:B92

Đoković: Ukupno 15 neiznuđenih grešaka u polufinalu i finalu
Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Đoković je u finalu prvog Grend slema deklasirao Rafaela Nadala rezultatom 6:3, 6:2, 6:3 i došao do sedmog trofeja u Melburnu, a ukupno 15. na Grend slemovima.

Duel je trajao nešto više od dva sata i prvo pitanje na konferenciji za medije odnosilo se na to kako bi rangirao ovu partiju u odnosu na ostala finala najvećih turnira.

"Na samom vrhu. Kada se u obzir uzmu okolnosti, igranje protiv Nadala, u tako važnom meču. Da, potpuno neverovatno. U polufinalu i finalu mislim da sam napravio 15 neiznuđenih grešaka zbirno, sebe sam iznenadio takođe, iako sam oduvek verovao da mogu da igram ovako i vizualizovao svoju igru na taj način. Na ovom nivou, pod ovim uslovima, bio je to stvarno savršen meč", rekao je Đoković.

Novak je tako prestigao legendarnog Pita Samprasa po broju Slemova.

"To je neko na koga sam se oduvek ugledao. Kada sam počinjao da igram tenis, jedna od prvih slika koje imam u glavi jeste njegovo osvajanje Vimbldona, to je čini mi se bilo 1992. godine kada je došao do prvog trofeja. Bio sam mali dečak na Kopaoniku, planini u Srbiji. Niko nikada nije dotakao reket pre mene, nismo imali tenisku tradiciju u porodici, iako smo imali sportsku. Definitivno je bila sudbina da počnem da se bavim tenisom, da pokušam da budem dobar kao što je Pit bio. Prestići ga po broju Grend slem titula – bez teksta sam. Nisam imao toliko vremena da se osvrnem na sve što se dogodilo, ali sigurno hoću".

Ostvario je još jedan rekord – sa sedam titula je sada najuspešniji igrač Australijan opena i iza sebe je ostavio Roja Emersona i Rodžera Federera koji imaju po šest.

"Gospodin Emerson je rekao da je besan na mene jer sam oborio njegov rekord. Bila je to najlepša, najskuplja fotografija čitave večeri, bez dileme. Stajati tamo sa četiri legende... To sećanje ću definitivno negovati zauvek".

Sledeće pitanje je takođe bilo očekivano – da li sada napada rekord Švajcarca koji ima 20 najvećih pehara?

"Svestan sam da je kreiranje istorije sporta koji volim nešto zaista posebno. Naravno da me motiviše. Igranje Grend slemova i najvećih ATP turnira je nešto što je moj prioritet u sezonama koje dolaze. Koliko je tih sezona? Ne znam, ne razmišljam toliko napred. Želim da se fokusiram na to da nastavim na popravljam svoju igru i zadržim visok nivo mentalne, fizičke i emocionalne snage, kako bih mogao da se na ovako visokom nivou takmičim još mnogo godina i dobijem priliku da se eventualno približim Rodžerovom rekordu".

Novak je vezao tri Grend slema i na Rolan Garosu bi mogao ponovo da ih kompletira, a sada se ponovo pokrenula priča da je favorit da dođe i do kalendarskog Slema.

"Pa, morao bih da dovedem Roda Lejvera u svoj tim kako bih to ostvario. On je jedini uspeo da ostvari taj nemogući izazov, verovatno najveći u tenisu. Videćemo, ovo je samo početak sezone. Znam da imam još dosta turnira pre Rolan Garosa, tako da ću imati dovoljno vremena da podignem formu. Jasno je da ću igrati najveće turnire na betonu, u Indijan Velsu i Majamiju, pre nego što pređem na šljaku. Moram dodatno da radim na svojoj igri za najsporiju podlogu, više nego prošle godine. Potrebno je da igram bolje nego prethodne sezone, to već sada činim, ali je šljaka specifična ako želim da imam šansu za trofej. Tamo je najveći izazov pobediti Nadala, ali imate Tima i Zvereva, Rodžer će verovatno igrati. Mnogo sjajnih igrača može da me izazove na šljaci", zaključio je Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu