Nova vest
Atletika 1

29.3.2024.

13:51

Beograd i Srbija će u subotu biti centar sveta

Srbija će u subotu biti centar svetske atletike zbog organizacije Svetskog prvenstva u krosu, koje će biti održano u Parku prijateljstva na Ušću.

Izvor: Srpski atletski savez (SAS)

TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Na šampionatu koji će okupiti više od 600 trkača iz 50 zemalje sveta Srbiju će predstavljati 13 takmičara.

U individualnim trkama će nastupiti 245 takmičara (138 atletičara, 107 atletičarki), u U20 trkama njih 187 (95+92), a za štafetnu  miks trku je prijavljeno 12 zemalja.

Među učesnicima trke, između ostalih, biće vicešampion sveta u krosu, dvostruka olimpijska šampionka na dugim prugama iz Tokija, svetski rekorder u polumaratonu...

"Čast mi je i zadovoljstvo da mogu da pozdravim gradonačelnika Aleksandra Šapića, kao i atletsku legendu i predsednika Svetske atletike Sebastijana Koua. Srbija je jedina zemlja u svetu koja je dobila organizaciju dva Svetska prvensta u poslednje dve godine. Ne sumnjam da će i ovo biti proglašemo kao jedno od najbolje organizovanih. U Beograd je pristiglo više od 500 atletičara. Preko 50 zemalja je otkupilo direktan TV prenos i Beograd i Srbija će biti centar dešavanja u svetu. Hvala svima onima koji su pomogli organizaciju, hvala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i gradu Beoradu. Hvala i Svetskoj atletici koja nam je ukazala poverenje da organizujemo jedno ovako takmičenje", istakao je predsednik Srpskog atletskog saveza (SAS) Veselin Jevrosimović.

Srpski atletski savez (SAS)

Program SP

11.00 U20 žene (6km)
11.35 U20 muškarci (8km)
12.15 štafetni miks (4x2km)
12.45 seniorke (10km)
13.30 seniori (10km)

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je glavnom gradu Srbije pripala velika čast da po četvrti put bude domaćin jednog velikog takmičenja.

"Nadamo se, i kandidati smo za 2028. godinu. Želim svima da poželim lep boravak u Beogradu i da se lepo provedu u Beogradu. Nadam se da će naša federacija da uradi sve što je neophodno kao i do sada. Imaće našu pomoć. Hvala što ste me pozvali da u našoj kući budem vaš gost. Puno sreće na trci", rekao je Šapić.

Predsednik Svetske atletske federacije Sebastijan Kou konstatovao je da kros kao disciplina ima integralni značaj za atletičare.

Srpski atletski savez (SAS)

Nagrade

zlato 30.000$
srebro 15.000$
bronza 10.000$
četvrto 7.000$
peto 5.000$
šesto 3.000$

"Često se ovakve discipline previde, ali ona ima integralni značaj za atletičare. Hvala svima što ste ovde, što ste oduzeli sebi malo vreme rehabilitacije i odmora. Posebno sam počastvovan što sam ovde kao predsednik svetske atletike, na drugom događaju ove godine. Imali smo Svetsko prvenstvo u Glazgovu, drago mi je da je Dobrimir ovde i drago mi je zbog drugog prvenstva ovde u Beogradu, koji je grad koji mi postaje sve poznatiji. Radujem se vašem performansu sutra. Gledaćete ovo kao platformu za Olimpijske igre koje su za par meseci. Ovo je put koji je veoma unikatan. Verujem da će gledaoci uživati i širiti poruku. Beograd se već sada postavio kao veliki grad za svetsku atletiku, kako za Evropu tako i svet", zaključio je Kou.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve