Nova vest
Atletika 0

18.3.2024.

13:05

Amela Terzić pred SP u krosu: "Čuvati se od povreda i izbegavati noćni život"

Od Amele Terzić se može mnogo naučiti.

Izvor: Srpski atletski savez (SAS)

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Šampionka Srbije, rekorderka, veliko ime u istoriji naše atletike, sada ostvarena žena, supruga i majka troje dece.

Iza sebe ostavila je mnoštvo medalja, zlatne evropske juniorske i srebrnu svetsku, fantastične rezultate koje je ostvarila na atletskim stazama širom planete na distancama 800, 1500 i 3000 metara.

Kako ste odlučili da se bavite atletikom u vremenu kada ovaj sport nije bilo mnogo popularan u Srbiji?

"Sa atletikom sam sam počela da se bavim u Nemačkoj u klubu H.G.L.  kod trenera Tomasa Tanzlera. Moj talenat je otkrio profesor fizičkog vaspitanja. Majka mi je takođš bila brza u srednjoj skoli i tako je odlučila da me upiše u atletski klub. Povratkom u Srbiju trenirala sam u rodnom gradu Priboju, ali zbog loših uslova tražila sam dobrog trenera za srednje pruge i tako sam došla do Novog Pazara kod trenera Rifata Zilkića".

Kada iz današnje perspektive pogledate svoje detinjstvo i početke u atletici, kako ti sve to izgleda? Da li ste mogli da zamislite da će sve krenuti ovim putem?

"Bilo mi je veoma teško da se naviknem na novu sredinu, jer smo se često selili i promenila sam ukupno šest različitih škola. Nisam bila svuda lepo prihvaćena od strane devojaka od kojih sam bila bolja, ali nakon izvesnog vremena postala sam jaka i stekla sam dobra prijateljatva. Nisam tada mogla da verujem da ću jednoga dana biti na Olimpijskim igrama i istrčati vrhunske razultate. Moj cilj je bio samo vredno da treniram i da slušam trenera. Imala sam prelepo detinjstvo".

Evocirajte uspomene iz vremena kada ste šampionski gazili atletske staze širom sveta.

"Mnogi ce čitati o vrhunskim atletičarima, dok sam ja imala priliku da učim od najboljih i da se edukujem širom sveta. To zaista nema cenu. Takođe tokom svakog učešća na takmičenjima širom sveta želela sam u najlepšem svetlu da prestavim klub, grad i državu. Od uspomena nosim sa sobom najjače rezultate".

Šta Vam je od Vaših osobina pomoglo u karijeri i životu, a da li Vam je nešto i odmoglo?

"Od mojih osobina pomoglo mi je u karijeri to što sam odgovorna, željna rada i pozitivna".

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Iz Vašeg iskustva, šta je ono što smatrate najbitnijim kod bavljenja sportom, i šta biste naveli kao njegove prednosti?

"Bitne stvari bavljenja sportom su vera u sistem, rad, strpljene, imati dobru atmosferu oko sebe i pozitivne ljude. Biti ispunjen i srećan  u privatnom životu. Čuvati se od povreda i izbegavati noćni život".

Šta mislite da je danas od presudnog značaja za žene kako bi počele da se bave bilo kakvom vrstom rekreativne fizičke aktivnosti?

"Prednost sporta je izgradnja jake ličnosti i sticanje zdravih navika kao stila života. Žena je postala značajan faktor o kom god sportu govorili. Neke dame su u svojim sportskim disciplinama ostavile takav trag da se o tome priča i pričaće se. Ako se osvrnemo na atletiku i sagledamo je kako se nekad verovalo kao muški sport, dame zasigurno mogu zahvaliti Spartanskoj princezi Kyniska koja je 396 godie p.n.e prva osvojila olimpijske trke kolima".

Osvojili ste medalju na evropskom šampionatu u krosu. Približite nam kakav je put do te medalje, kako se atletičari pripremaju za jedan takav napor, kako fizički tako i psihički? Koja je po Vama formula uspeha za dugoprugaše?

"Uspela sam da spojim takmičenja na stazi i u krosevima što je neuobičajeno, ali to je bio moj dugoročni sistem rada koji me je doveo da titula u krosu. Krosevi su specifični jer sve sve discipline spajaju na jednom mestu. Birali smo pažljivo mesta koja nama odgovaraju za trening u zimskom periodu i nikada nismo menjali ono što nas je dovelo do prve medalje. Trenirala sam sa muškarcima, jer su jedini oni mogli da isprate moj naporan trening. Dok su se mnogi odlučivali za jednu sezonu i odmarali, ja sam često trčala letnju i zimsku bez odmora. Psihički nisam imala problema jer sam to shvatila kao posao i u odnosu na druge sam bila spremna na sve vremenske uslove i bez odmora za rad. Jednostavno sam takav tip koji ne beži od rada. Moji klubski drugovi su se često žrtvovali za mene kako bi im donela medalju što se tiče treninga i bodrili su me stalno kako bi bila sve brža i brza na treningu. Nedeljno sam prolazla preko 130 km, a trening nije bio naivan.Već su deonice bile brze i naporne kao uzbrdice. Od težeg treninga odvajam pre podne uzbrdica i posle podne brz tempo jer su noge umorne i psihiči je sve napornije".

Poznato nam je da je fizička aktivnost ima mnogobrojne benefite po zdravlje i da je neophodna radi zdravijeg i kvalitetnijeg života, posebno atletika i disciplina trčanje. Šta mislite da je najbolja motivacija za decu da razmišljaju da počnu da se bave nekom od fizičkih aktivnosti, obzirom da živimo u vreme potpune digitalizacije kada deca najveći deo vremena provode ispred malih telefniskih ili drugih elektronskih ekrana?

"Najbolja motivacija za decu jeste druženje. Sport za decu predstavlja vaspitno socijalnu aktivnost putem koje stiče znanja o zdravoj ishrani, korisnosti vežbanja, poštovanju svog i tuđeg vremena, širi svoja razmišljanja upoznavajući brojne drugare, uči se disciplini, timskom radu, veštinu savladavanja problema, jača samopouzdanje, istrajnost i svoj karakter".

Majka ste troje dece. Šta je ono čemu učite Vašu decu, da li je sport jedna od važnih životnih lekcija i puteva kojim treba ići i na koji način?

"Svoju decu želim da naučim da se u malađim kategorijama igraju kroz sport kako bi izgradili jaku ličnost i uživali u onome što rade. Nikako ih neću prisiljavati na sport. Jer je za mene prvenstveno bitno da imaju srećno detinjstvo kao što sam ja. Ne želim da moja deca budu pod velikim pritiskom".

Navedite pet najvažnijih karakteristika po kojima vi u mladima i neafirmisanim atletičarima, prepoznajete potencijal i talenat za osvajanje svetskih vrhova?

"Potencijal dece se mozž brzo uočiti na stazi, takođe kroz rad, disciplinu poslušnost i želju za uspehom. Neophodno je takvu decu zadržati odgovarajućim sistemom kako ih ne bi preforsirali psihički i zadržali do seniorskih dana".

I za kraj, koji su Vaši profesionalni ciljevi za ovu godinu, i na čemu trenutno radite?

"Moji ciljevi su da prvenstveno budem tu za moju decu, jer sam im kao majka potrebna. Pratim nastupe naših atletičara koji me ispunjavaju dobrim razultatima. Savetujem mlađe klupske drugarice od kojih imam velika očekivanja kao moje naslednice", zaključila je srpska atletska šampionka Amela Terzić. 

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve