English | Shqip

Proces TV na B92

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliLokalni izbori 2004B92 o izborima
     
 

utorak 30. 11. 2004. 20:32 CET

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2004
Beograd, 06. 10. 2004.
Predsednik pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karic na konferenciji za novinare (FoNet)

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

B92 o izborima

Intervjui

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Gradonačelnici i parlamenti | B92, 06. oktobar
Pitanje formiranja većine u novosadskom parlamentu još nema definitivni odgovor zbog nejasnog stava predsedništva DSS-a. Naime, ni jedna od dve suprostavljene političke opcije okupljene oko SRS i DS ne može formirati većinu bez pet poslanika iz redova DSS-a. Situaciju oko formiranja većine u gradskom parlamentu komplikuju dve stvari: još uvek nepoznat stav predsedništva DSS oko formiranja koalicije sa radikalima u Novom Sadu i ponovno brojanje glasova G17 plus.

Podsećamo, novosadski odbor DSS-a odavno je izrazio spremnost da sa radikalima uđe u koaliciju, a čelni funkcioneri ove stranke viđeni su u prostorijama radikala tokom njihovog slavlja izborne pobede. Sa druge strane, tokom srede po nalogu opštinskog suda Gradska izborna komisija bi trebalo ponovo da prebroji glasove sa 31 biračkog mesta, a po žalbi G17 plus, prenosi dopisnik B92, Dragan Gmizić.

Ukoliko se utvrdi da je G17 zaista bio oštećen, ova stranka trebalo bi da dobije tri odbornička mesta na uštrb radikala i demokrata. I pored eventualna tri nova odbornika iz G17, za formiranje većine neophodna su odbornička mesta DSS, tako da će odluka predsedništva ove stranke koja se očekuje definitivno razrešiti dilemu oko formiranja većine. U međuvremenu, Maja Gojković preuzela je uverenje Gradske izborne komisije kojim je i zvanično postala gradonačelnik Novog Sada. Gojkovićeva je time, pravno gledano, preuzela izvršnu vlast od gradske vlade, a od srede ujutru će to učiniti i fizički pošto je najavila ulazak u Gradsku kuću.

Iako gradonačelnik sam, bez odobrenja gradskog parlamenta, postavlja 2 važna funkcionera: gradskog menadžera i arhitektu, postoje 2 situacije u kojima on bitno zavisi od većine u skupštini grada – kaže za B92 bivši ministar za lokalnu samoupravu, Rodoljub Šabić. "Jedna je situacija izbor članova veća koje on predlaže a skupština bira, a druga, možda najvažnija, to je pitanje usvajanja budžeta. Svaki čovek koji je došao na čelo opštine ili grada mora da ima neku jasnu viziju o finansiranju osnovnih funkcija grada i neki finansijski koncept koji bi trebalo da omogući realizaciju tog programa. To će zavisiti od toga da li će skupština prihvatiti budžet ili ne", kaže Šabić.

Čak je i u tom slučaju zakon je na strani gradonačelnika - ako se gradski budžet ne usvoji u određenom roku, lokalna skupština se raspušta i ponovo se biraju odbornici.

Ko će činiti skupštinsku većinu u Nišu još uvek zavisi od odluke najbrojnijeg DS-a da li će preći u opoziciju. U DSS-u kažu da su spremni da razgovaraju sa svim strankama, tako da su moguće razne kombinacije za gradski parlament, javlja iz Niša dopisnik B92, Aleksandra Stanković.

Sigurno je jedino to da stranka koja je kandidovala izabranog gradonačelnika, Nova Srbija, neće činiti tu većinu jer je osvojila samo četiri odbornička mandata. NS će se najverovatnije naći u budućoj koaliciji. Gradonačelnik Smiljko Kostić je rekao pre dva dana da ne očekuje probleme u funkcionisanju lokalne vlasti bez obzira na to što NS nema većinu u parlamentu, jer će u njegovom timu raditi profesionalci iz raznih stranaka.

Bivši ministar Šabić kaže da komplikovane situacije u lokalnim skupštinama mogu biti i stimulans koji će stranke terati na saradnju i kompromise i traženje rešenja koja su prvenstveno u interesu građana.Bogdanović: 3. oktobar je važan za Beograd

01. oktobar 2004. | B92
Treći oktobar je važan za Beograd. Važan je i za Srbiju. Mislim da su lokalni izbori podjednako važni i da građani moraju polako da razvijaju tu svest, kao i izbori za predsednika, kao i parlamentarni izbori. Oni su prvi put bili sada van nekih velikih izbora i građanima se možda učinilo da nisu toliko bitni. Čak se mnogima učinilo da nisu bitni u prvom krugu, jer se gradonačelnik konačno bira u drugom krugu. Ja očekujem da će građani izaći, da će glasati, da će se opredeliti da glasaju ne između korupcije i promena, nego između zakonitosti i korupcije, između istine i laži.

Vučić sve platio u kampanji

01. oktobar 2004. | B92
„Ja ću gradskom kasom da upravljam na domaćinski način, jer nikada ništa nisam ukrao, nikada ništa nisam otimao“, poručuje Aleksandar Vučić.

Funkcija gradskog menadžera u lokalnoj samoupravi

23. septembar 2004. | B92
Od svih promena koje je doneo Zakon, građanima je najpoznatija ona po kojoj se gradonačelnik bira neposredno i da zbog toga dobija i daleko veća ovlašćenja. O tome šta je, na primer, posao glavnog arhitekte i advokata koje takođe predviđa nov zakon, ili gradskog menadžera, zna se mnogo manje. Pripremila Jelena Veljković.

Kažiprst, Nenad Bogdanović

16. septembar 2004. | B92
Ja se stvarno trudim u kampanji, i gotovo mislim da nisam nijedanput prešao prag koji se zove, hajde da kažemo, normalna komunikacija u izborima. Prosto, morate da kažete neki stav. Morate da kažete - šta je dobro, šta nije dobro. Ali, mislim da mora da postoji granica

Utisak nedelje: Ko će biti gradonačelnik

15. septembar 2004. | B92
Vučić: Kandidovao sam se da pobedim i pobediću.
Mitrović-Marić: Osoba B. Ja ću biti gradonačelnik.
Bogdanović: Naravno, očekujem da ću ja biti gradonačelnik.

Čović: Biće gradonačelnik onaj ko pobedi.
Drakulić: Ja verujem da ću ja biti gradonačelnik.

Kažiprst, Zoran Drakulić

14. septembar 2004. | B92
Moj interes je da pokrenem Beograd, da ga zaposlim. Sve ono što se nalazi na teritoriji Beograda jeste predmet mog interesovanja. Bez obzira da li je to u nadležnosti republike ili u nadležnosti grada, ja ću se time baviti. I to je ono što je dobro za Beograd.

Kažiprst, Aleksandar Vučić

13. septembar 2004. | B92
"Kada govorite o toleranciji – apsolutno smo tolerantni, o tome posebno vodimo računa. I 25 stanova u vlasništvu u Zemunu, u vreme vlasti gospodina Šešelja, dobili su Muslimani, Hrvati i Albanci. Hrvati koji su radili u Opštini jedino su mogli da napreduju u vreme vlasti srpskih radikala," tvrdi za B92 Aleksandar Vučić.

Kažiprst, Branka Bošnjak

10. septembar 2004. | B92
"Zapravo, najviše me čude oni kandidati koji obećavaju da će dovesti investitore kada postanu gradonačelnici. Zaista ne znam šta to znači. Zašto neko ko ima prilike da dovede investitore nije do danas dovodio te investitore? A ja to zaista jesam. Zašto neko misli da ne treba da dovodi investitore ako ne postane gradonačelnik?", kaže za B92 Branka Bošnjak.

Kažiprst, Nebojša Čović

08. septembar 2004. | B92
"Ja gledam prvo Beograd, a u njemu treba da sednemo i predstavimo se građanima, da nas oni vide, da vidimo ko šta zna, kakve su to priče, da li su one realne, da li imamo strategiju za rešavanje tekućih problema u Beogradu, strategiju ekonomskog i kulturnog razvoja Beograda", kaže Čović.

Kažiprst, Dragan Kojadinović

06. septembar 2004. | B92


Kažiprst, Jasmina Mitrović Marić

03. septembar 2004. | B92


Kažiprst, Radmila Hrustanović

17. avgust 2004. | B92


Utisak nedelje: Šta znači biti Beograđanin

15. avgust 2004. | B92