Lidersko šminkanje naočigled građana

Info

Izvor: B92

Sreda, 24.12.2003.

23:37

Default images

Ne možemo pobediti na ovim izborima, možemo prebaciti cenzus i ući u parlament i truditi se da u njemu nastavimo da se borimo za suštinu našeg programa - nastavak reformi, privatizacije, tranzicije u celini, koja kao krajnji cilj treba da ima upravo to što je naš program, sažeto izraženo u sloganu "Da svi živimo od plate i penzije". To je ideal i cilj reformista, a verujem i svih reformi - da društvo stekne takav stepen razvoja u kome će se poštenim radom moći pošteno da se zaradi i dobro živi.

 Kako mislite da možemo stići do toga da se živi normalno od plate i penzije?
- Suština naše poruke "Da živimo od plate i penzije" ideal je svakog normalnog čoveka - da ima platu od koje može da kupi sve što treba za porodicu i kuću, da može da obuče i školuje decu, da može da se leči, ode na odmor, uzme kredit i kupi neophodnu tehniku koja je svima dotrajala, da može, eventualno, na kredit ili lizing da uzme bolji auto, kompjuter...To se ne ostvaruje vrućim parolama o Srbiji. Zato u prvom planu mora biti oživljavanje privrede, privredni rast i razvoj.

Ima dosta zainteresovanih da pomognu, ali i onih koji su se opekli i uverili da pomažući ovde nekog nisu dobili ono što su hteli nego da se neko na brzinu obogatio. Onda nema efekta koji su donatori hteli da dobiju. Kao što su nam omogućili izvoz šećera zarad pomoći poljoprivredi, a ovde su proiozvođači dovedeni na to da šećerane zatvaraju svoje kapije.

 Ali, ko će ovde da ulaže ako caruje korupcija i pojedinci love u mutnom?
- Naravno, država mora da izgradi čitav sistem, odnosno strategiju borbe protiv toga. Nova Skupština mora najpre doneti novi Ustav i niz sistemskih zakona da bi se izgradila pravna, decentralizovana i socijalno odgovorna država, a onda da na tim temeljima Vlada uradi sve što je potrebno na oživljavanju privrede. Vlada mora da oformi ministarstvo za prviredu, jer ovo koje smo imali bavilo se isključivo privatizacijom, a ne privredom i to je jedan od razloga zašto nam je privreda u dubokoj recesiji.

 Rekli ste nedavno da taj sloj, odnosno grupa ljudi koja se obogatila u poslednjih petnaestak godina, najviše koči promene?
- Teško je poverovati da se za kratko vreme moguće na legalan i zakonit način obogatiti i steći stotine miliona dolara. To nije moguće ni u jednoj zemlji sveta, tamo se takva bogatstva stiču generacijama, a još manje se moglo kod nas u zemlji koja je propadala. Očigledno je da je to sumnjivo. Ti centri finansijske moći sa sumnjivim kapitalom su glavna kočnica za reforme. Jer, oni će svoju ekonomsku moć pokušati da iskoriste da kontrolišu državu, da bi najpre sprečili bilo kakvu proveru svoje imovine, a onda i bilo kakvu konkurenciju koja bi ugrozila njihov monopol stečen zahvaljujući prethodnom režimu. Budući da je to tako, oni su najveći neprijatelji zdrave konkurencije, tržišne utakmice, bez koje nema tržišta i tržišne ekonomije, reformi, nema tranzicije i nema ulaska u Evropu.

 Umesto oduzimanja nelegalnog novca i imovine, ovde sada narkodileri i oni koji su se obogatili na kriminalan način postaju glavni investitori?
- Zato je važan Zakon o poreklu imovine. Svuda u svetu, ne možete da investirate, ništa veliko da kupite dok ne dokažete poreklo novca kojim ćete to da uradite. Bez obzira što u svim tim državama postoje izetno razvijen poreski sistem i dobra finansijska kontrola, opet, kada hoćeš da kupiš firmu, akcije u većoj količini, kuću, vilu, jahtu, avion, kamion... moraš da dokažeš odakle ti novac. Jedino kod nas, u državi u kojoj 15 godina nije postojala nikakva finansijska kontrola, evidencija ili poreski sistem, ne proverava se poreklo imovine čak ni kada se u privatizaciji kupuju imanja, firme, fabrike... Naravno da tu onda može da uđe "prljav" novac od droge, šverca duvana, oružja, ratne pljačke, šverca ljudi... Taj "prljavi kapital" je izvor svih vrsta kriminala u ovoj zemlji i on će, ako ga sada ne razbijemo, oformiti ponovo mrežu koju smo "Sabljom" delimično razbili.

 Pored zalaganja za te neke elementarne i moralne vrednosti normalnog društva, vi ste neobični i po tome što se na Vašoj listi nalazi stotinu žena. Da li je to programsko opredeljenje ili su one kandidovane silom prilika?
- To je naš program. Odavno smo u Statutu zapisali da u svim forumima stranke, na svim izbornim listama moramo imati najmanje 30 posto žena i 30 posto maldih. Pošto smo to radili godinama, to je stvorilo jedan novi kvalitet da više ne moramo na silu da navlačimo da ih bude 30 posto, nego i više, i to kvalitetnih žena, ravnopravno dobrih kao i muškaraca. Mi smo tome posvetili pažnju, formirali smo Forum žena koji odlično radi, koji je obučio veliki broj žena za politiku. Verujem sve više da su žene jedan novi potencijal, potpuno neiskorišćena snaga u politici.

 Na ovim izborima idete sami iako ste mala, regionalna partija, ali ste, s druge strane, "prešli Savu i Dunav" i u Srbiji osnivate odbore?
- To je stvar naše strategije razvoja partije na duži rok i za to smo se pripremali, osnivali partiju u Beogradu, Nišu, sada i u Leskovcu. I u Užicu i Kragujevcu ćemo vrlo brzo napraviti reformiste tih regija.
Pošto smo samo za sebe sigurni da smo čistih ruku i obraza i da možemo stati na crtu uspravna čela i pogledati u oči svakome i sačekati ocenu ma kakva ona bila, odlučili smo da idemo sami. A onda, kada smo pokazali dovoljno odlučnosti, samopouzdanja i političke mudrosti da krenemo sami na izbore, počeli su nam se priključivati i drugi, pa na našoj listi sada ima 11 partija koje su u nama prepoznale pouzdanog partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: