English | Shqip

Click Here!
B92SpecijaliIzbori 2003Izbor iz štampe
     
 

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2003 Beograd, 30. 12. 2003.
Predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević na konferenciji za novinare koalicije Za narodno jedinstvo (FoNet)

Tekstovi iz štampe

 
 
 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

Istorijat izbora

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Konačni podaci RIK o broju mandata

Stranke koje su prešle cenzus:
Stranka % br. glasova mesta
SRS 27,6 1,056,256 82
DSS 17,7 678,031 53
DS 12,6 481,249 37
G 17 plus 11,5 438,422 34
SPO i NS 7,7 293,082 22
SPS 7,6 291,341 22
       
Stranke koje nisu prešle cenzus:
Stranka % br. glasova  
Zajedno za Toleranciju 4,2 161765  
DA 2,2 84463  
Narodno jedinstvo 1,8 68537  
Otpor 1,6 62545  
Samostalna Srbija 1,1 45211  
SNS/NB 0,7 27596  
Liberali Srbije 0,6 22852  
Reformisti Vojvodine 0,5 19464  
Odbrana i pravda 0,4 18423  
PSSD 0,3 14113  
Laburistička partija 0,1 4666  
JUL 0,09 3771  
Savez Srba Vojvodine 0,07 3015  
       
Biračko telo      
Broj upisanih 6.511.450    
Izašlo 3825471    
Važećih 3.775.716    
Nevažećih 49.755    
Procenat izlaznosti 58,75%  

 

 

[Nagradna igra "Virtuelni izbori"]

Istina ili varka | Vreme, 18. decembar
Beograd -- Da li vas privlači neki od sledećih slogana: "Bori se, bori se"; "Budućnost odmah"; "Da nam svane"; "Dogovor umesto podela"; "Kad je teško – Čović"; "K'o što narod kaže Koštunica"; "Lojalni Srbiji"; "Nema druge"; "Plate i penzije"; "Pobeda za Srbiju"; "Pokrenimo Srbiju"; "Radikalno bolje"; "Reč je reč"; "Sad je vreme za Otpor"; "Samostalna Srbija"; "Srbija na prvom mestu"; "Srbija takva nam treba"; "Zajedno za Srbiju"?

Imate pet prstiju, koji biste mogli da odsečete?

Na koju boju vam zaigra srce: na plavetnu, marinsko plavu, modro-plavu, ljubičastu, plavo-žutu, crno-zelenu, oker, crvenu, crnu? Ili s druge strane gledano, koju ruku ćete odseći, onu koja nosi barjak boje: plavetne, marinsko plave, modroplave, ljubičaste, plavo-žute, crno-zelene, oker, crvene, crne...

Programi, bedževi, zastave, spotovi, nastupi, poruke, proklamacije, govori...

Možda vam pomaže to u koju stranu sveta obično gledate, na severozapad, ili na severoistok? Ili gledate u zemlju zbog briga i stida?

Šta mislite kuda vodi pravi put – tamo ili onamo?

Kojim tipovima verujete, onim malo dosadnim, ili onim razmahanim, onim što nose cipele kao što su vaše, ili "picnutim" japijima? Da li ćete državu dati u ruke drtinama ili pripravnicima i šegrtima? Volite li više knjiške moljce ili trgovačke putnike? Koga slušate: onoga ko viče, ili onoga ko šapuće? Kako vam se čini, za koga je narod? Hoćete li za masom ili ćete terati po svome? Kako stoje vaši? Uprskali? Pukli? Nigde ih nema? Sad se setili? Potonuli? Izdali ih zato Oni, što su pošteni i naivni? Čekaju naše vreme? Niko nije Sokrat u svom selu? Predali se bez borbe... Takvih, vala u Srbiji nema. A ni u svijet, što bi rekla braća Crnogorci – ako su još braća...

Eto, dok nastaje ovaj tekst poče da pada i sneg, pa da kažemo opet i to pred izbore: "Nije pa sneg da pomori svet, nego da svaka zverka pokaže svoj trag..."

ČETIRI, SEDAM, 59: Od devedesete godine nije bila tako nejasna i konfuzna partijska slika u Srbiji. Tačnije, nejasnija je sada nego i te devedesete, jer tada je jedna partija dominirala, samo je među izazivačima vladala konfuzija. Sada se četrdeset partija i jedna grupa građana prijavilo na dvadeset lista za vanredne parlamentarne izbore. Kad se uračunaju i pojedinačni poslanički kandidati pridodati pojedinim listama, broj partija koje na ovaj ili onaj način pokušavaju da nađu pojas za spasavanje penje se na 59. Zaključno sa 22. novembrom 2003. bilo je 274 registrovane partije. Politikolog Vladimir Goati, koji proučava partijsku scenu, konstatuje da od tog broja najmanje 100 partija spada u potpuno fiktivne, ne zna se gde im je sedište.

Jedna lista je odbačena, ali se (utorak 16. novembra) bori za ulazak na listu pred Vrhovnim sudom (JUL), dok je lista koalicije Svesrpski narodni interes (SNI) povučena. Među izveštačima vlada uverenje da će lista možda biti zaokružena brojem 18, a "Politika" je izbrojala da će biti 4144 kandidata za 250 poslanika.

Netipično uzdržani prognozeri kolebaju se oko broja lista koje bi mogle da prođu izborni cenzus – procena varira između četiri i sedam.

SUOČAVANjE: Predizborna kampanja je danas sadžajnija nego ranije, manje je manihejska, manje je opterećena onom "mi ili oni" podelom, mada je to prisutno u pozadini. Solana je za svaki slučaj našao za shodno da dođe u Beograd da u ime EU-a opomene političke aktere demokratske orijentacije da ne sklapaju pakt s đavolom, što su ovi znali i bez njega.

U stranoj štampi mogu se pročitati sledeća pitanja: "Da li je vreme za paniku? Nije, ali Srbiji preti povratak nestabilnosti..." Koštunica je tu i tamo sumnjičen da možda može napraviti koaliciju s radikalima, no on je to sasvim određeno odbio kao mogućnost. Demokratska stranka (Tadić), koja se legitimiše kao borac protiv radikalizma u starih snaga u Srbiji, prozivala je Koštunicu da se izjasni o radikalima, a ovaj je ponavljao da u koaliciju sa radikalima i socijalistima svakako neće, ali da neće ni s Demokratskom strankom. Kasnije se izrazio nešto blaže – rekao je da će biti problem napraviti koaliciju s partijama koje su radile na razaranju institucija.

To je ipak dobro iskopan rov, koji će biti teško preći. Izgleda da ni na drugim frontovima bivšeg DOS-a nije mirnije. Londonski "Ekonomist" ovako opisuje atmosferu: "U zgradi srpske vlade vlada raspoloženje kraja mandata. Ministri iza zatvorenih vrata koriste za svoje kolege najgore moguće epitete pre nego što se okupe da zajedno sa njima smisle izbornu strategiju." Na osnovu toga izvlači se zaključak da bi postizborno cenjkanje moglo da potraje nedeljama, ako ne i mesecima.

Demokratskoj stranci je zapalo da primi račun za prethodnu vladavinu u kojoj je bilo više učesnika, ali je ona igrala glavnu ulogu (baš kao što je to bio slučaj s Mićunovićem u poslednjem predsedničkom turnusu, ili s Labusom u prethodnom). Naravno, tu ima izgovora tipa da li je Koštunica bio obavešten, ko je zadržao Radeta Markovića, itd., ali ovoj stranci je zapalo da usred izborne kampanje sanira posledice razarajućih afera Kolesar–Janjušević, falsifikovanih glasanja u skupštini, itd.

Boris Tadić od kako je odneo prevagu u unutrašnjoj borbi u Demokratskoj stranci, od kada je kao nosilac liste bio u prilici da kaže koga hoće na listi koju predvodi, a koga neće, odlučio se za strategiju otvorenog suočavanja i stava "Mi smo spremni da priznamo grešku, šta je sa drugima..."

Naoko neizazvan objavio je prošle nedelje da je poslanica Neda Arnerić bila u Turskoj kad se njenom karticom glasalo za guvernera NBS Kori Udovički. Rekao je da će svi iz Demokratske stranke koji su umešani u ovaj slučaj biti maknuti sa mesta na kojima se odlučuje. Sudeći po zbunjenosti bivšeg portparola DS-a, koji je nastavio da petlja, to mora da je delovalo kao bomba.

Druge partije su na tu otvorenost odgovorile pojačavanjem starih optužbi: iz G17 plus su poručivali kako se, eto, potvrdilo da su bili u pravu. Koštunica je faktički otišao dalje kada je rekao da tu stvar treba da ispituju nadležni državni organi. Koalicija "Za narodno jedinstvo" zatražila je od nadležnih da podnesu krivične prijave protiv poslanika Demokratske stranke i DOS-a koji su pre nekoliko meseci tvrdili da je poslanica DS-a Neda Arnerić bila u parlamentu za vreme glasanja o Savetu i guverneru Narodne banke Srbije... Narodna demokratska stranka je tražila da se Boris Tadić izvini građanima Srbije zbog parlamentarne izborne krađe i obmane koju su organizovali najviši funkcioneri njegove stranke. Prozivani su poslanici DS-a Bojan Pajtić, Aleksandar Radosavljević, Srđa Popović, Gordana Čomić, predsednica raspuštenog parlamenta Nataša Mićić iz GSS-a. "Odbrana i pravda" odaje priznanje Tadiću za hrabrost da se prizna greška i utvrdi odgovornost za manipulacije u Skupštini Srbije, ali ga optužuje za tešku obmanu javnosti i za političko licemerstvo zbog tvrdnje da ni on (Tadić) ni premijer Živković nisu znali za smišljenu podvalu.

Videće se, dakle, kako će taj Tadićev gest rezultirali na izborima, da li će biti nagrađena otvorenost ili će biti kažnjene greške, a i kako će se odraziti na unutrašnje odnose u Demokratskoj stranci. Drugim rečima, videće se da li će ovo biti izuzetak od pravila: "Nema izbora bez rascepa u Demokratskoj stranci..."

SOCIJALNA KARTA: U tekućoj predizbornoj kampanji u Srbiji, reči, kao "Evropa", "tranzicija" i "priključenje", ili "integracija" nešto se manje pominju, što govori o tome da je evroentuzijazam malo potrošen. Moglo bi se reći da tu zapravo i nema nekih velikih sporova, sem onog oko ulaska u NATO, odnosno oko slanja vojnika na rizična područja. Bila je to, zapravo prilika da ovdašnji politički faktori kažu ponešto ne tako krupno, ali u izborima možda bitno, što po Vuku glasi: "Snašo, ako moraš davati ne moraš i noge dizati..."

Tri pitanja, zapravo, dominiraju u kampanji, a to su: politički moral, državno pitanje i socijalna strategija.

Vaš hroničar ima priliku da (u Pres klubu koji vodi) svake nedelje razgovara s kvalifikovanim i relevantnim politikolozima, ekonomistima, pravnicima, pa s čitaocem može podeliti dubinsku dijagnozu da je u ovoj kampanji opao značaj velikih tema poput saradnje s Haškim tribunalom, patriotizma, odnosno nacionalizma u korist socijalnih tema.

Birači sada bolje nego ranije prepoznaju koje partije artikulišu njihove socijalne interese ili njihovo nezadovoljstvo. Slobodan Cvejić s Filozofskog fakulteta, najavljujući da će naredne nedelje biti poznati rezultati najnovijeg sociološkog istraživanja o kretanjima u socijalnoj bazi društva, kaže da građani jasnije profilišu svoj interes nego partije svoje programe. On konstatuje da bi ovo mogli biti prvi izbori u kojima će se, nešto jasnije nego ranije, videti koji sloj glasa za koju opciju.

Stranke u kampanjama stavljaju jači akcenat na socijalne teme nego što je to ranije bio slučaj. Oni koji imaju veće šanse da uđu u parlament daju realnija i razuđenija obećanja. Bilo je licitiranja o mogućem broju radnih mesta koja bi mogla biti otvorena, ili kako bi standard mogao da se kreće. Ta obećanja, pretvorena u slogane, naišla su na sprdnju, međutim, kako argumentuje politikolog Zoran Stojiljković s Fakulteta političkih nauka, kad se ona razgraniče, kad se razabere šta je legalizovanje već postojećih radnih mesta iz sive ekonomije, kad se projekcija pogleda dinamički, kad se razbistri u kom roku to može da se desi, vidi se da što partije imaju veće šanse da uđu u parlament, to daju realnija obećanja.

Sindikati su u kampanji bili aktivniji i ulazili su u pregovore s pojedinim partijama nastojeći da od njih izdejstvuju obećanje da će vladavinu zasnivati na tarifnom pregovaranju i na socijalnom paktu koga formalno u proteklom periodu nije bilo. Sindikati insistiraju da uvažavanje socijalnih tema ne ugrozi makroekonomsku stabilnost i traže da se u privrednu politiku ugradi aktivnija razvojna komponenta.

Analizirajući moguće kombinacije za koalicionu vladu, Stojiljković prognozira da mandat te nove vlade ne može biti dug, možda ne duži od godinu i po dana.

Istina ili varka: uverenje da buduća vlada možda ne može biti dugovečna, na ovim izborima je, kako izgleda, smanjilo upotrebljivost onog Mihelsovog pravila o legitimizaciji vlasti pomoću budućnosti.Noć radikala

01. januar 2004. | Vreme
Radikali dominiraju na "svojoj polovini" i ostvaruju neupotrebljivu pobedu. Za sklapanje postizborne koalicije radi sastavljanja nove vlade potrebna saglasnost DSS-a, DS-a, G17 plus i SPO–NS. Aktere znamo: kad se oni usaglašavaju – sve je moguće

Zadah starog režima

30. decembar 2003. | Danas
Srbija se na upravo održanim parlamentarnim izborima suočila sa sopstvenim likom i pokazala ga svetu onakvim kakav on u ovom trenutku zaista jeste.

Dobitnici i gubitnici

30. decembar 2003. | Danas
Dok su se "petooktobristi"međusobno razračunavali i "mazili" najpogrdnijim imenima i nadimcima, dotle su "bivši"šetali Srbijom i pridobijali "ponižene i uvređene", hraneći ih lažnim nadama.

Povratak kralja

30. decembar 2003. | Danas
Dobro, nije to baš onoliko monumentalan povratak kralja Gondora kako je to napisao Tolkin, a režirao Džekson, ali je sigurno povratak jednog drugog kralja, onog trgova i ulica.

Obavešteni građanin – brana ekstremizmu

30. decembar 2003. | Politika
Samo što su se građani Srbije izborili za pravo da svake četiri godine biraju izvršnu i zakonodavnu vlast, monarhisti sada predlažu da im se to pravo ograniči time što će se smenjivim narodnim predstavnicima nametnuti nesmenjivi vrhovni arbitar

Dogovor ili novi izbori

30. decembar 2003. | Blic
Da li će DSS, DS, G17 plus i SPO i NS moći da formiraju vladu Srbije pokazaće se već prilikom izbora predsednika Skupštine Srbije. On bi ujedno bio i v.d. predsednika Srbije koji dodeljuje mandat za sastav nove vlade.

Srbija posle izbora

30. decembar 2003. | Politika
Uz nekoliko tuča na biračkim mestima, mala kašnjenja prilikom otvaranja birališta i još poneki neizbežni izborni kuriozitet, Srbija je pregrmela šeste parlamentarne izbore.

Da li možete da zamislite Miloševića u poslaničkoj klupi

30. decembar 2003. | Danas
Većína ispitanika u mini anketi dnevnog lista Danas smatra nezamislivim da Slobodan Milošević ponovo sedne u poslaničku klupu Skupštine Srbije

Svi čekaju DSS

30. decembar 2003. | Blic
Formiranje nove vlade Srbije glavna je nedoumica posle saopštavanja nezvaničnih rezultata izbora. Preliminarni rezultati najavljuju duge i teške pregovore, a nakon prve ponude koju je SRS uputio DSS otvaraju se tri mogućnosti.

Vreme je da vratimo dostojanstvo

25. decembar 2003. | Blic
Bratstvo svetog manastira Hilandara sa očinskom brigom za budućnost otadžbine poziva svoj narod da izađe i glasa na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu.

Ko će skočiti preko pet odsto

25. decembar 2003. | Vreme
Promocije, konvencije, rukovanja, što kaže onaj Rističević, napad na svinjce, torove i kokošinjce, dopunjena su i onom "proizvodnjom svečanosti" i masovne zabave tipičnim za predizborno zavođenje i podmićivanje.

Dafinini pilići

25. decembar 2003. | Vreme
Prava pomama zahvatila je sve srpske političare pred novogodišnje parlamentarne izbore. U "stara dobra Miloševićeva vremena" znalo se šta je važno učiniti u predizbornoj kampanji: pretendenti na poslanički mandat utrkivali su se ko može dalje da pljune, recimo do Brisela ili Vašingtona, ili nadgornjavali oko toga čija je zlatna kašika više zarđala.

Traže pravo glasa

25. decembar 2003. | Blic
Dijaspora je ujedinjena u tri stvari - da dobije pravo glasa, da, po zahtevu, dobije državljanstvo i da se oformi ministarstvo za dijasporu,

Pred izbore se najviše laže

25. decembar 2003. | Blic
Za sve stranke u predizbornoj kampanji najvažnije je pitanje kako da privuku oko 1.650.000 birača koji su politički pasivni, ocenio je juče Srećko Mihajlović jedan od saradnika projekta koji je juče predstavio Centar za slobodne izbore i demokratiju.

Neću u vladu bez Dinkića

25. decembar 2003. | Blic
Verujem da ćemo na izborima proći i bolje nego što smo to procenjivali na početku kampanje. Naš program je naišao na dobar odjek, izjavio je u razgovoru za „Blic“ Miroljub Labus, lider i nosilac izborne liste G17 plus.

G17 Plus ulazi u Labusovu vladu, ostalo su nagađanja

24. decembar 2003. | Danas
Kada Republička izborna komisija u ponoć 31. decembra objavi konačne rezultate parlamentarnih izbora, predsednik G17 Plus Miroljub Labus u društvu supruge Olivere i prijatelja dočekivaće Novu godinu na Kopaoniku.

Nema vlade bez DS

25. decembar 2003. | Blic
Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, rast popularnosti DS je evidentan. To znači da vladu neće biti moguće formirati bez nas, osim ako neko bude hteo da je napravi sa radikalima.

Raspričali se i rukama

24. decembar 2003. | Novosti
Naše političare je najlakše prozreti kada su ljuti. Tada su "najrazgolićeniji" i otkrivaju prave emocije. Padaju sve maske vešto pripremanih retoričkih trikova. Političari kod nas su nestrpljivi, ne umeju da savladaju bes, nisu naučili da izbroje do pet...

Veština ubeđivanja

24. decembar 2003. | Politika
Vreme predizborne kampanje stvorilo je priličnu konfuziju da se na ovim vanrednim parlamentarnim izborima odlučuje o Haškom tribunalu, optuženima za ratne zločine, o monarhiji, himni, grbu i o samom statusu Kosova i Metohije.

Svi priželjkuju pobedu

24. decembar 2003. | Politika
Sutra tačno u ponoć počinje predizborna tišina. Privodeći kampanju kraju, uvereni da su i one neodlučne ubedili da treba da glasaju učesnici u pedizbornoj trci, već daju i prve prognoze rezultata izbora.

Lidersko šminkanje naočigled građana

24. decembar 2003. | Danas
Ne možemo pobediti na ovim izborima, možemo prebaciti cenzus i ući u parlament i truditi se da u njemu nastavimo da se borimo za suštinu našeg programa - nastavak reformi, privatizacije, tranzicije u celini, koja kao krajnji cilj treba da ima upravo to što je naš program, sažeto izraženo u sloganu "Da svi živimo od plate i penzije".

Ne prihvatam ultimatume

23. decembar 2003. | Blic
Srpska radikalna stranka osvojiće najviše mandata na predstojećim izborima. Očekujem da osvojimo više glasova nego na predsedničkim izborima jer sam tada, kao kandidat za predsednika, osvojio 1.260.000 glasova na malu izlaznost.

Dajem reč - neću u vladu sa DS i SRS

23. decembar 2003. | Blic
Očekujem da će DSS imati odlučujući uticaj u Skupštini i kreiranju buduće vlade, izjavio je u intervjuu za „Blic“ lider i nosilac izborne liste DSS Vojislav Koštunica.

Završni skupovi

23. decembar 2003. | Politika
Do parlamentarnih izbora ostalo je još nekoliko dana. Izborna tišina počinje u četvrtak u ponoć i traje do zatvaranja birališta u nedelju, 28. decembra.

Očekujem da u novi parlament uđe šest ili sedam izbornih lista

21. decembar 2003. | Danas
Poslednjih dana imamo intenzivno posipanje pepelom, samozaljubljivanje, ubeđivanje pred ogledalom u svoju savršenost i druge pojave koje su prirodne u predizbornoj kampanji.

Za jaku i bogatu Srbiju

21. decembar 2003. | Politika
Vanredni parlamentarni izbori koji su pred nama trebalo bi, prema proceni analitičara, da budu najdemokratskiji do sada održani u Srbiji. U odnosu na izbore iz 2000. godine,  birači će se opredeljivati između programa čak osamnaest stranaka i koalicija.

Kakva je vlada moguća

21. decembar 2003. | Politika
Kako stvari sada stoje, od rezultata izbora, od kojih će sve do ponedeljka najviše strahovati Boris Tadić, nosilac liste DS, znaće se ko će i s kakvim pozicijama i ambicijama ući u pregovore za sastav nove vlade

Završno ubeđivanje

21. decembar 2003. | Politika
Vojničkim terminom rečeno, do parlamentarnih izbora ostao je "sitan" broj dana. Za tačno jednu sedmicu građani Srbije izaći će na glasačka mesta, a političkim partijama i koalicijama ostalo je toliko vremena za finiš kampanje.

Država se od temelja gradi

21. decembar 2003. | Politika
Na žalost, pokazalo se da nova vlast nije bila dovoljno odgovorna, a ni dorasla da obavi veliki zadatak i na valjan način realizuje ono što je bilo potrebno, ističe u razgovoru za "Politiku" Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije.

Potpisao samo Dragaš

19. decembar 2003. | Novosti
Na adrese 18 stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, lider DA Nebojša Čović poslao je tekst Rezolucije o zaštiti srpskih nacionalnih interesa i prava Srbije na Kosmetu, tražeći od njih da se potpisom obavežu da će raditi na tome da Pokrajina, ostane u sastavu Republike.

Udvarača mnogo a "brak" - jedan

21. decembar 2003. | Novosti


Izbori će biti opelo za male stranke

19. decembar 2003. | Danas
Obraćajući se kroz kampanje biračima, političari i predstavnici stranaka koje će izaći na predstojeće parlamentarne izbore, prema oceni politikologa Vladimira Goatija, izriču mnoštvo obećanja i na taj način potcenjuju inteligenciju birača

DS bez rukavica

19. decembar 2003. | Blic
Demokratska stranka neće dozvoliti da bude vudu lutka u koju će svi zabadati svoje otrovne strele. Obnavljanje političkog licemerja predstavlja veliku opasnost za Srbiju, izjavio je juče za „Blic“ Boris Tadić, nosilac liste DS.

Rekonstrukcija haosa

18. decembar 2003. | Vreme
Da li je moguće da će se u Srbiji dogoditi još jedno čudo, veće nego sva prethodna? Čudo je bio Slobodan Milošević i sve što je uspeo da uradi. Čudo je bio i Peti oktobar, to kako su se svi ujedinili i kako su odjednom nestali i Milošević i gospođa Marković i Šešelj i Drašković.

Predizborno hodočašće

18. decembar 2003. | Vreme
Predizborni obilasci crkava i manastira ovaj put obavljeni su diskretnije i s više ukusa nego obično. I ovaj put, međutim, crkva je dozvolila da joj, zarad načela da je otvorena za svakoga, prag pređu i dostojni i nedostojni

Dve liste računaju na većinu

18. decembar 2003. | Danas
Nakon što je prekjuče Sulejman Ugljanin, predsednik koalicije "Lista za Sandžak dr Sulejman Ugljanin", pozvao birače da na predstojećim parlamentarnim izborima glasaju za listu Demokratske stranke, ponovo su otvorene kalkulacije o mogućem izjašnjavanju bošnjačkih birača u Sandžaku.

Izostala kampanja civilnog sektora

18. decembar 2003. | Danas
CESID kao i na svim prethodnim izborima učestvuje u animiranju birača da glasaju kroz edukativni program i spotove koji služe da ljude upute kako se ponašati na biračkom mestu, zašto je važno glasati i ispoštovati proceduru glasanja. Na prethodnim i ovim izborima osetno opale aktivnosti nevladinih organizacija u animiranju građana da izlaze na izbore.

Nije po zakonu, ali je praktično

18. decembar 2003. | Politika
Ministar odbrane Boris Tadić pozvao je građane koji žive u inostranstvu i protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog izbegavanja vojne obaveze da se vrate u zemlju, naglasivši da oni neće snositi posledice.

Izbori ne otvaraju radna mesta

18. decembar 2003. | Blic
Političke stranke u predizbornoj kampanji akcenat svojih obećanja upućenih biračima stavljaju na zapošljavanje. Posle izbora, u zavisnosti ko će na njima pobediti, biće zaposleno od najmanje 150.000 do neverovatnih milion građana Srbije.

Test demokratije

18. decembar 2003. | Politika
Hladno vreme i sneg nisu uticali na predizbornu kampanju. Predizborni karavani su i tokom jučerašnjeg dana nastavili da krstare Srbijom. Lideri i stranački funkcioneri su na tribinama i konferencijama za novinare objašnjavali zašto bi građani trebalo da na vanrednim parlamentarnim izborima 28. decembra glasaju za njihovu političku opciju.

Stranke previše obećavaju

18. decembar 2003. | Politika
Portparol Cesida Marko Blagojević ocenio je juče da će parlamentarni izbori 28. decembra biti najvažniji od uvođenja višestranačja u Srbiji, devedesetih godina minulog veka. "Građani će sada dobro razmisliti o obećanjima stranaka.

JUL-u dodatni rok

18. decembar 2003. | Politika
Republička izborna komisija juče je utvrdila i objavila zbirnu izbornu listu na kojoj je 18 stanaka i koalicija. Međutim, lista bi mogla biti dopunjena i na njoj bi se, kao 19. našla i Jugoslovenska levica – ukoliko ispuni uslove za to.

Politika najbrže napuni džep

17. decembar 2003. | Blic
Materijalni položaj ljudi koji se bave politikom bitno se razlikuje od statusa ogromne većine građana Srbije. Ukoliko mladi školovani ljudi odluče da se bave svojom strukom, njihove šanse da kao lekari, profesori, novinari ili službenici, sebi obezbede pristojan život su minimalne. Međutim, stvar se bitno menja ukoliko odluče da se politički angažuju.

Parlament premali za sve

17. decembar 2003. | Blic
Srpski parlament bi, prema idealnim očekivanjima stranka u duhu predizborne kampanje, uz uslov da četiri najveće stranke ne pređu cenzus, bio mali da primi sve poslanike. Skupštinsku salu trebalo bi proširiti za 115 poslaničkih mesta.

Sumnjivo lice skinulo JUL

16. decembar 2003. | Novosti
Na izborima 28. decembra za ulazak u srpski parlament, izvesno je, boriće se 18 kandidata čije je liste RIK proglasila. Da li će se i JUL, čija je lista odbijena, izboriti za izbornu utakmicu, videće se narednih nekoliko dana, kada isteknu zakonski rokovi za prigovor i žalbe.

Dvojac sa trećim

16. decembar 2003. | Danas
Od svih favorita na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, uključujući i radikale kojima analitičari daju najviše poslaničkih mandata, nijedan ne bi mogao sam da formira vladu. Trenutno je aktuelno pet varijanti postizbornih  koalicija.

Veoma tiha kampanja

15. decembar 2003. | Politika
Uz primedbe da je kampanja nemaštovita, građani se još prisećaju kako je Slobodan Milošević političke protivnike nazivao "janičarima", "snagama haosa i bezumlja" i "petom kolonom", a Vojislav Šešelj njegovu suprugu "crvena veštica sa Dedinja".

Još dve nedelje

14. decembar 2003. | Politika
Bez predaha za lidere stranaka i koalicija čiju političku sudbinu 28. decembra rešavaju građani Srbije

U Evropu idemo olovnim nogama

15. decembar 2003. | Danas
Treba očekivati da lista Demokratske stranke dobije 700 hiljada glasova

Spasli smo temelje

14. decembar 2003. | Politika
Najveća greška je nezavršena oktobarska revolucija iz 2000. godine

"Crna ovca" za novu Srbiju

14. decembar 2003. | Politika
Siguran sam da budući parlament neće ostati bez nosilaca liberalnih misli i ideja, optimista je lider Liberala

Usijani kalkulator

13. decembar 2003. | Vreme
Ako se posmatra osnovna linija rascepa "stari režim" – "novi režim" ili "banda crvena" – "dosmanlije", ispada da čak 12 partija ili koalicija manjih ili većih evroentuzijasta ide protiv pet tvrdih evroskeptika i istovremeno svi protiv svih.

"Gluva" glasačka kutija

13. decembar 2003. | Vreme
U sezoni ribarenja na glasačke duše, jedna stranka se prvi put direktno obratila licima sa oštećenim sluhom na njhovom maternjem jeziku

Partneri iz nužde

13. decembar 2003. | Blic
Šansu da sastave novu vladu posle izbora trebalo bi da imaju DS, DSS i G17 plus, jer je pretpostavka da će im zbir njihovih glasova doneti ubedljivu većinu i samim tim i kritičnu masu potrebnu za stvaranje vladajuće koalicije.

Solana o izborima

13. decembar 2003. | Blic
Havijer Solana, visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednost Evropske unije, dolazi u ponedeljak u posetu Beogradu, saznaje „Blic“.

Loše kopije originala

13. decembar 2003. | Glas javnosti
Kakav odnos prema Hagu zauzimaju stranke u toku predizborne kampanje

Posle izbora - dve države

13. decembar 2003. | Novosti


Reklama ne pobeđuje

13. decembar 2003. | Novosti
Kampanja političkih stranaka i koalicija pred vanredne parlamentarne izbore ulazi u završnu fazu, a glavna obećanja biračima su bolji život, razvoj poljoprivrede, više radnih mesta i borba protiv korupcije.

Neko vas gleda

12. decembar 2003. | Blic
Potpredsednik Vlade Srbije Jožef Kasa izrazio je sumnju da ga prate službenici neke tajne službe. On je rekao da su „pripadnici nekih organa bezbednosti“ ispitivali službenike švajcarske ambasade o razlozima njegove nedavne posete toj ambasadi.

Političke partije kao roba

12. decembar 2003. | Danas
Da li je ova predizborna kampanja "pristojnija" u odnosu na prethodne


Službenim autom po glas naroda

11. decembar 2003. | Blic
Advokat Slobodan Beljanski smatra da svako korišćenje ministarske funkcije za stranačku promociju, posebno u vreme izborne kampanje, predstavlja zloupotrebu položaja. Kako kaže, takvih „zloupotreba u toku postojeće kampanje ima dosta i one su prilično uočljive“.

Popularni na ceni

11. decembar 2003. | Politika
Manje stranke imaju više umetnika i sportista na izbornim listama

Sporenja oko Haga

11. decembar 2003. | Politika
Različiti pristupi nosilaca izbornih lista oko delikatnog problema

Milošević vladao gore od Turaka

11. decembar 2003. | Blic
Imenovanje haških optuženika za nosioce ili kandidate na izbornim listama pojedinih stranaka za Džejmsa Lajona, direktora Međunarodne krizne grupe, može imati i svoje pozitivne strane, jer je to, kako kaže, „na ironičan način dobro“.

Opstaju li Tadići Svilanović?

11. decembar 2003. | Novosti
Ishod parlamentarnih izbora u Srbiji i novi raspored snaga u republičkom parlamentu preslikaće se, ne samo na skupštinu državne zajednice, nego i na Savet ministara

Prvi pendrek Srbije

11. decembar 2003. | Blic
Kome će Dušan Mihajlović ostaviti u amanet MUP Srbije, zavisiće pre svega od izbornih rezultata, ali sve prognoze govore da će neka od  stranke biti u prilici da diktira sastav buduće vlade, u kojoj je Ministarstvo policije jedan od najvažnijih šrafova.

SPS opet sa SRS

11. decembar 2003. | Novosti
Potpredsednik SPS Milorad Vučelić o planovima stranke kada ona udje u parlament Srbije

Peglanje pred izbore

11. decembar 2003. | Blic
Vreme predizbornih kampanja, osim obećanja, slogana i bilborda, donosi i promenu imidža političkih lidera

Uloga Otpora je u Skupštini, ne u Vladi

10. decembar 2003. | Danas
Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji 28. decembra, a list Danas u svojim predizbornim razgovorima diskusiju vodi sa profesorom Čedomirom Čupićem, prvim na listi Otpora

Vole muškarce, ali ne i politiku

10. decembar 2003. | Glas javnosti
Gej organizacije odbile ponudu Liberala Srbije

Zamrzavanje funkcija je jeftina demagogija

10. decembar 2003. | Glas javnosti
Zloupotrebljavaju li nosioci lista svoje ministarske položaje?

Mihajlovićev general

10. decembar 2003. | Danas
Pobednička koalicija na izborima 2000. godine odavno više nije na okupu. Uprkos međusobnim razlazima, većina članova bivšeg DOS uspela je da zadrži za sebe pojedine delove vlasti i, naravno, sve ono što ide uz vlast.

Vi izaberite

10. decembar 2003. | Blic
Iako je do parlamentarnih izbora ostalo još dvadesetak dana, poznata su imena većine kandidata za budućeg premijera Srbije. G17 plus, Demokratska stranka, socijalisti, radikali i Demokratska alternativa istakli su kandidate za prvog čoveka nove republičke vlade, dok ostale stranke ne žele da izađu u javnost sa svojim kandidatima za tu funkciju.

Prvo ometanje suparnika

10. decembar 2003. | Politika
Predizborni karavani su i tokom jučerašnjeg dana krstarili Srbijom. Dominantna tema stranačkih mitinga i skupova bila je otvaranje radnih mesta i predstavljanje socijalnih programa za zbrinjavanje najugroženijih građana.

Milošević veruje da ćemo preuzeti vlast

10. decembar 2003. | Blic
Milutin Mrkonjić, kandidat Socijalističke partije Srbije, objašnjava kako svoju stranku vidi kao jednu od tri ili četiri najjače partije u državi

Obećavanje ludom radovanje

09. decembar 2003. | Blic
Zaposlićemo milion ljudi, smanjićemo poreze, ali se to neće odraziti na budžetske korisnike, Knin je srpski grad, a naše granice su na liniji Karlobag, Karlovac, Ogulin, Virovitica, donećemo novi ustav i zakone, Srbija će biti monarhija, hleb će biti tri dinara... Ako ništa od obećanog ne dobijete, nemojte se iznenaditi ako od političara dobijete odgovor: „Ko vam je kriv što ste nam verovali“.

Neću da mi kače brljotine

09. decembar 2003. | Blic
Lideru Reformista Vojvodine Miodragu Isakovu čini se da se, dok se neki u predizbornim kampanjama bave nezavisnom Srbijom ili im je ona na prvom mestu, građani nalaze na poslednjem.

Pljušte obećanja

09. decembar 2003. | Politika
Što se više bliži 28. decembar, dan vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, to učesnici u izbornoj trci potencijalnim biračima daju sve veća i primamljivija obećanja.

Sajberseljak u Skupštini

09. decembar 2003. | Blic
Na listi kandidata za poslanike Demokratske stranke Srbije našao se i prvi srpski sajberseljak, poznat po tome da  kajmak, sir i jaja prodaje putem Interneta.

Bilbordi skromnih učinaka

09. decembar 2003. | Politika
Nekad su birači pozivani na glasanje uz slogane "Srbija se saginjati neće" i "Sa nama nema neizvesnosti", ili da ne glasaju, s porukama: "Bojkot, moj izbor", "Budi hrabar, reci dosta".

U prugastim dresovima

04. decembar 2003. | Vreme
Od dvojice haških nosilaca izbornih lista, Vojislav Šešelj je svoju sa 250 imena sastavio neuporedivo brže, gotovo rutinski, preko telefona. Ona Miloševićeva sastavljana je uz mnogo natezanja, zbog nje se moralo dva puta putovati u Hag i još nije ozvaničena

Žimigavac desno, pogled levo

04. decembar 2003. | Vreme
Frontovi na kojima će se voditi izborna bitka: Hag, NATO, državno pitanje, socijalna pitanja... Realna je pretpostavka da će nova vlada biti koaliciona ili koncentraciona, kao i da će biti politički nestabilna