Izvor: B92

Skijanje je takav sport da ga ili volite ili ne volite, ali pre nego što se stavite u neku od ove dve grupe, budite sigurni da niste vođeni nekim od stereotipa jer vas to može koštati užitka. Svakako treba biti dobro obavešten kako biste izbegli loše odluke prilikom priprema za putovanje.

1. Ne treba mi kondiciona priprema, mogu ja to i bez vežbanja

Pre odlaska na skijanje svakako bi bilo dobro da u svakodnevicu ubacite neku vrstu fizičke aktivnosti kako telo ne bi bilo izloženo stresu. Takođe, ako vaše telo nije naviklo na pojačanu aktivnost, obavezno se istegnite pre skijanja kako biste smanjili mogućnost povrede. Osim toga, dobro je pri ruci imati tabletu protiv bolova i magnezijum kako biste ublažili upalu ako do nje dođe.

Foto:gettyimages/Matthias Hangst

2. Na skijanju je jako hladno i moram obući što više slojeva odeće

Iako temperatura na termometru uglavnom pokazuje ispod nule, umesto da na sebe oblačite i nekoliko slojeva neprikladne odeće, obucite kvalitetnije komade od pažljivo odabranih materijala. Prave skijaške jakne, pantalone i majice napravljene su od nešto drugačijih materijala, one su lagane, nepropusne, pa istovremeno "dišu". Neće vas opteretiti težinom, niti će vam sputavati kretanje, a zadržaće toplinu baš kako i treba!

3. Ne treba mi škola skijanja, naučiće me prijatelj/muž/žena

Apsolutno najveća zabluda! U školi skijanja rade posebno obučeni učitelji skijanja koji će lakše i stručnije preneti svoje znanje na vas i dovesti vas do željenog cilja. U ovom slučaju nije dobro preceniti svoje sposobnosti, niti sposobnosti prijatelja koji se predstavlja kao "skoro pa profesionalac" jer povrede mogu da budu ozbiljne.

Foto:gettyimages/ Simon Bruty

4. Meni se ništa neće dogoditi, ne treba mi putno osiguranje

Godinama već odlazite na skijanje, sigurni ste u vaše sposobnosti i stečeno znanje, smatrate se ekspertom i uvereni ste da vam ne treba putno osiguranje. Upravo ovde ljudi najčešće greše.

Nažalost, nezgode se događaju često, onda kada ih najmanje očekujemo, događaju se svima, pa i onim najboljim. Možete da imate najnoviju opremu, dugogodišnje iskustvo, savršene vremenske uslove, ali ponekad ni to nije dovoljno. Povrede na skijalištu su nepredvidive i mogu biti vrlo ozbiljne.

Troškovi lečenja ili prevoza hitne pomoći mogli bi da vas koštaju više od samog putovanja. U inostranstvu su ti troškovi dvaput veći, zato obavezno pre polaska uzmite putno osiguranje i koliko-toliko bezbrižno uživajte u zimskim radostima.

Foto:gettyimages/ Hannah Peters

5. Skijanje je preskupo i ne mogu to da priuštim

Skijanje jeste skupo, ali kao u većini situacija u životu stvar je prioriteta. Oni koji su barem jednom proveli i samo nekoliko dana na svežem vazduhu u planini, znaju kako je reč o neponovljivom iskustvu koje se teško nekom može prepričati, piše Jutarnji.hr.

Kao i uvek, lokacije, oprema i dodatne aktivnosti znatno utiču na cenu, ali ukoliko izdvajate i više za odlazak na letovanje, jednostavno priznajte da je stvar prioriteta, a ne novca.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.