Izvor: b92.net/putnikofer.hr

Buketi cveća obasjani suncem, pregršt cvećara koje krase stare sokake, mediteransko bilje koje mami posetioce na svakom koraku, slatki mirisi pečenih kolača iz obližnjih pekara, brojne parfimerije...

Prelepe ulice grčke prestonice koja je od proglašena za "najmirisniji grad u Evropi", imaju sve ovo.

Britanska kompanija HAIPP nedavno je sprovela veliko istraživanje u čak 30 evropskih gradova kako bi otkrila koji od njih najlepše miriše. Istraživači su proučavali faktore kao što su čistoća ulica, broj cvećara, pekara i parfimerija, a prvo mesto na listi zauzela je Atina.

Istraživanje pokazuje da neke metropole prilično mirišu, uprkos preradusama

U svetu postoji mišljenje da gradovi smrde. Svi ti ljudi, svo to đubre, sva ta podzemna kanalizacija... Ipak, istraživanja su pokazala da neke evropske metropole prilično dobro mirišu. Zamislite sledeći scenario: užurbane ulične pijace, miris svežih proizvoda, lokalnog voća i povrća, začinskog bilja i ukusnih grčkih delicija. Otprilike tim rečima bi se mogla opisati Atina, za koju su istraživači naveli da je "praznik za sva čula".

Atina je cvetni raj ali i jedan od najčistijih gradova u Evropi

Shutterstock/Neirfy

Atina je i cvetni raj, a ovaj grad na 10 kvadratnih kilometara ima čak 31 cvećaru i 22 parfimerije, što znači da se mirisi mogu osetiti u svakom kutku grada i na svakom koraku.

Posvećenost gradskih vlasti čistoći ogleda se i u Indeksu ekološkog učinka (EPI), koji je dobio ocenu 56,2. Dakle, sledeći put kada planirate putovanje na daleku destinaciju, nemojte samo slediti svoje srce – sledite i njuh.

Drugo mesto u anketi zauzeo je Pariz sa svojim romantičnim ambijentom i elegantnim bulevarima, a zatim sledi Cirih, poznat po čistoći i živopisnom prirodnom okruženju.

Potom slede Dablin, glavni grad Irske, zatim Luksemburg, Nikozija na Kipru, progresivan i moderan Kopenhagen, živahni Bukurešt, prelepa Valeta na Malti i uzbudljiv Amsterdam, piše putnikofer.hr.

Ovo je TOP 10 najmirisnijih gradova u Evropi

Atina, Grčka

Pariz, Francuska

Cirih, Švajcarska

Dablin, Irska

Luksemburg, Luksemburg

Nikozija, Kipar

Kopenhagen, Danska

Bukurešt, Rumunija

Valeta, Malta

Amsterdam, Holandija

Podeli: