Mostar, kameni grad koji se izdiže nad bistrom rekom Neretvom, vekovima je stecište različitih kultura i naroda.

Njegovo najpoznatije obeležje, Stari most, koji elegantno spaja dve obale grada, svake godine privlači hiljade posetilaca željnih upoznavanja sa bogatom istorijom i tradicijom ovog kraja.

Sada, poseta Mostaru biće značajno olakšana i Srbima, jer je Er Srbija uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara do kog sada možete da stignete za samo 40 minuta, a cena iznosi oko 104 evra.

Pored impresivne arhitekture, Mostar je poznat i po svojoj izuzetnoj kulinarskoj ponudi, koja je prava poslastica za ljubitelje dobre hrane. Mostarska kuhinja ogleda se kroz spoj mediteranskih i orijentalnih uticaja, stvarajući jedinstvene ukuse koji zadovoljavaju i najzahtevnije gurmane.

Shutterstock/Scott Biales DitchTheMap

Posetioce posebno oduševljavaju tradicionalni ćevapi, dok je Begova čorba, gusta i aromatična, pravi izbor za hladnije dane. Za ljubitelje nešto drugačijih ukusa tu je sogan-dolma, jelo od punjenih glavica luka koje predstavlja pravu gastronomsku poslasticu. Pite su takođe nezaobilazni deo mostarske trpeze.

Burek, zeljanica, sirnica i krompiruša samo su neki od specijaliteta koje možete probati u brojnim pekarama i restoranima širom grada.

Shutterstock/Tau Tau

Svu ovu ukusnu hranu najbolje je zaliti domaćim rakijama ili tradicionalnim kafama, koje se u Mostaru pripremaju sa posebnom pažnjom.

Shutterstock/murattellioglu

Bogata okolina Mostara

Mostar je takođe odlična polazna tačka za istraživanje okoline. Blagaj, sa poznatom Tekijom na izvoru Bune, nudi miran beg od gradske vreve, dok Počitelj, sa svojom impresivnom tvrđavom i slikovitim kamenim kućama, pruža uvid u osmanlijsko doba. Za one koji žele uživati u prirodi, Kravice vodopadi nudi spektakularan pogled i osveženje tokom vrućih letnjih dana. Ne treba zaboraviti ni Međugorje, koje svake godine privuče hiljade hodočasnika iz celog sveta.

Mostar je grad koji istovremeno odiše tradicijom i savremenošću, a njegovi stanovnici poznati su po gostoprimstvu. Bilo da dolazite zbog istorije, kulture ili izvanredne hrane, Mostar nudi iskustvo koje se ne zaboravlja.

Ovde pogledajte lokaciju svih poznatih znamenitosti Mostara:

Podeli: