Nedelja, 10.12.2023.

13:02

"Ukleti rudnik" iz kog je izvučeno 15 miliona dijamanata: Uzeo na hiljade života VIDEO

To je mesto sa mnogo imena, ali jedno ga zaista opisuje u svojoj srži - Velika jama.

Izvor: putnikofer.hr

Foto: Shutterstock/Rich T Photo

On, inače poznat kao rudnik Kimberli ili Tim Kuilmine, poznat je kao rekorder u kategoriji 'najdublje jame ikada iskopane ljudskim rukama', a nalazi se u Južnoj Africi. Jamu, koja je u suštini penzionisani rudnik i nekada jedno od najbogatijih nalazišta dijamanata na svetu, tokom decenija postojanja iskopalo je oko 50.000 rudara naoružanih krampama i lopatama i neverovatnih 2.722 kilograma dijamanata, odnosno 15 miliona pojedinaca, iz njega su vađeni primerci ovog dragog kamenja. Iskopano je i neverovatnih 22,5 miliona tona zemlje i stena, piše putni kofer.

'KRATER' JE DUBOK 214 METARA I NJEGOVA POVRŠINA JE 17 HEKTA

Bio je to zaista težak posao i rudari su umirali kao muve - od nezgoda tokom samog rudarenja, nehigijenskih uslova, nedostatka vode i kvalitetne hrane. Zbog toga je rudnik dobio nadimak „ukleti rudnik“. Iskopavanja su počela 1871. godine, a proizvod je zaista ogromna jama. Naime, do 14. avgusta 1914. godine, kada je rudarenje tu prestalo, iza znoja i krvi ostao je ogroman „krater” dubok 214 metara.

MAŠINAMA SU DOSIGLI DUBINU DO 1097 METARA

U stvari, iako se navodi da je zvanična dubina jame 214 metara, prvobitno je iskopana do dubine od 240 metara. Naknadno je zatrpana iskopanim materijalom, pa je dubina svedena na pomenutu, a na sve to mora se dodati sloj vode od 40 metara, koji se vremenom nakupljao u njemu i zahvaljujući čijoj je boji jama. danas predstavlja fotogeničnu scenu. Dakle, posetioci trenutno mogu da uživaju u pogledu na provaliju jame, odnosno liticu visoku 175 metara. Na samom lokalitetu, ali sa mašinama, prodrlo je još dublje - do dubine od 1.097 metara, kada su vlasnici rudnika procenili da je površinsko kopanje postalo previše opasno i neefikasno.

TRAGAČI BLAGA NAORUŽANI LOPATAMA I NADOM

Prvi dijamanti otkriveni su na području nekadašnjeg rudnika 1871. godine. U isto vreme vladala je pomama. „Mesto Velike jame bilo je brdo ravnog vrha bez ikakvih obeležja. Kada se pročulo o otkriću dijamanata, hiljade lovaca na blago, naoružani samo pijucima, lopatama i nadom, pohrlilo je u Kimberli i stvorilo najveću rupu na svetu koju je napravio čovek“, navodi se na zvaničnom sa

RUDNIK JE ZATVOREN, A PEĆINA JE POSTALA TURISTIČKA ATRAKCIJA

Kako god bilo, nakon što je rudnik prestao da radi, jama je postala atrakcija koju posećuju svi posetioci grada. Zvanični muzej, sa postavkom predmeta iz doba najveće aktivnosti rudnika, kao i neke od prvobitnih građevina iz tog vremena, organizovan je u svom izvornom obliku do 1960-ih godina. Vremenom je unapređivan i nadograđen.jtu sajta. Ali neki osporavaju tu tvrdnju. Naime, smatra se da su delovi južnoafričkih rudnika dijamanata Jagersfontein ili Bultfontein iskopani ljudskom rukom veći po zapremini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: