Foto: Shutterstock/Julia Chan Kar Wai
Foto: Shutterstock/Julia Chan Kar Wai

Železnička stanica uklesana u planine: Izgrađena samo krampovima i lopatama

Podeli

Planinski masiv Jungfrau je okružen dolinama reka Grindelvald i Rone u južnim središnjim švajcarskim Alpima između gradova Brig i Interlaken.

Njegovi glavni vrhov dosežu 4.158 metara nadmorske visine i čitav kraj je poznat kao ektremno težak teren za alpinizam. Međutim, osim po prirodi, koja je ovde surova i neverovatno lepa, ovaj kraj je poznat i po drugom sadržaju.

Jungfrauban je najviša evropska železnička linija. Okolni vrhovi viši su od 4.000 metara, a za sve turiste koji nisu vešti u ovim aktivnostima tu su planinskim vozovi za uživanje u lepotama prirode bez napora. Putnici se voze sve do 3.450 metara nadmorske visine, uključujući i put kroz tunel dug 7 kilometara. Tu se i nalazi Ajgervand (Eigerwand), železnička stanica koja je uklesana u gorde stene moćnih planina.

Radovi na železnici su započeli 1896. godine, a svečano je otvorena 1. avgusta 1912. godine. Pruga se proteže u dužini od oko 9 kilometara, a najvećim delom prolazi kroz tunel prokopan među planinskim vrhovima Menš (Mönch) i Ajger (Eiger), kako bi se pruga zaštitila od ekstremnih vremenskih uslova.

Osim polazne i dolazne stanice, železnica ima još dve međustanice u tunelu. Prva je stanica Ajgervand (Eigerwand), u delu tunela koji prolazi kroz unutrašnjost severne strane vrha Ajger (Eiger). Nalazi se na nadmorskoj visini od čak 2.865 metara.

Sve do 2016. godine, kada je voz prestao da se tu zaustavlja, putnici su mogli da izađu i pogledaju kroz prozore na stenama koji gledaju na susedne planine. Nakon silaska iz voza, tu su se turisti i putnici okupljali kako bi se fotografisali i uživali u panoramskom pogledu.

Jedini pristup stanici Ajgervand koji nije preko voza je prolaz napravljen, pogađate, u stenama. Prolaz se zove Štolenloh (Stollenloch), i ta “rupa” je nastala tokom izgradnje železnice kako bi se uklonio kamen i zemlja dok su radnici probijali tunel u planinu. Štolenloh je povremeno korišćen za spasavanje alpinista koji su ostali zarobljeni na planini, nažalost, ponekad bez pozitivnih rezultata.

Železnica Jungfrau smatra se vrhunskim tehničkim poduhvatom inženjeringa s kraja 19. veka, izgrađena praktično bez ikakvih mašina, samo krampovima, lopatama i snagom mišića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20146 idi na stranu