Utorak, 28.11.2023.

11:46

Svetska turistička organizacija izabrala najbolje selo na svetu

Svetska turistička organizacija (UNWTO) svake godine pravi liste najboljih destinacija sveta.

Izvor: B92, TU Magazine

Svetska turistička organizacija izabrala najbolje selo na svetu
Foto: Shutterstock/leoks

Poslednja u nizu preporučuje putnicima ruralne zajednice sa sporijim tempom života. Danas su najaktuelnije destinacije sa divljim prirodnim krajolikom i bogatom tradicijom, što i potvrđuje lista najboljih turističkih sela na svetu. Jedno od najboljih se nalazi u Italiji, a u pitanju je selo Leriči.

U poslednjih nekoliko godina UNWTO je prepoznao sela širom sveta koja predvode u negovanju ruralnih područja i očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrednosti i kulinarskih tradicija.

Lista sadrži 54 sela koja su odabrana na temelju devet različitih kriterijuma, uključujući to koliko dobro čuvaju (i prikazuju) svoju prirodu i okolinu, njihovu predanost ekonomskoj i ekološkoj održivosti i očuvanju kulturne baštine.

Italija nije samo Venecija ili Ćinkve Tere. Za putnike koji traže predivan pogled na more, čiste plaže i šarene kuće, postoji još jedna destinacija u regiji Ligurija, koju možete dodati na svoj popis. Smešten na severozapadnoj italijanskoj obali, 100 kilometara južno od Đenove, smestio se Leriči (Lerici).

Ovo mesto zovu i „Zaliv pesnika“, jer je domaćin brojnih kulturnih i umetničkih festivala, umetničkih izložbi i kolonija. Vekovima je bio mesto okupljanja pesnika i umetnika, kao što su Šeli, Virdžinija Vulf ili reditelj Pazolini.
Za razliku od mnogih drugih obalskih italijanskih mesta, Leriči je zadržao svoju tradicionalnu ribarsku industriju. Leriči ima najstariji uzgoj dagnji u Italiji koji datira iz 19. veka. Međutim, lokalno stanovništvo shvata da ribarstvo danas mora biti održivo, pa su se svi odrekli intenzivnog ribolova.

Među raznim inicijativama održivosti, grad sprovodi pilot-projekat pod nazivom Smart Bay, koji uključuje naučno istraživanje i praćenje zaliva i njegovih ekosistema. Takođe su uvedeni solarni paneli, plastika za jednokratnu upotrebu je zabranjena, kao i sve aktivnosti koje mogu ugroziti okolinu.

Grad je najpoznatiji po slikovitom okruženju i divnoj arhitekturi. Najbitniji sadržaj je srednjovekovni dvorac, Castello di Lerici, koji pruža panoramski pogled na zaliv La Spezia i okolna područja. Grad ima šarmantnu obalu sa šarenim zgradama, prodavnicama i restoranima, što ga čini prijatnim mestom za istraživanje. Meštani imaju jedan cilj, žele da postanu destinacija koja ne samo da osvaja svojom prirodnom lepotom, već predstavlja i model trijumfa okoline i održivosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: