Nedelja, 26.11.2023.

21:01

Od prodavnice do muzeja: Radnja u Americi prodaje stvari koje se izgube na aerodromu VIDEO

Na oko tri sata vožnje od najprometnijeg aerodroma na svetu, u Atlanti, nalazi se radnja "Anklejmd begidž" u kojoj se prodaju stvari koje su ostavljene ili zaboravljene na aerodromu.

Izvor: B92, RT.rs

Od prodavnice do muzeja: Radnja u Americi prodaje stvari koje se izgube na aerodromu VIDEO
Foto: Shutterstock/Ralf Geithe

Ideju za ovakav biznis vlasnik je dobio pre više od pola veka, a danas u sklopu prodavnice postoji čak i muzej u kome se čuvaju najzanimljiviji pronalasci.

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa prtljagom koji se tokom putovanja zagubi, po koji vlasnici nikada ne dođu i koji mesecima čami u nekom uglu na aerodromu? Na kraju krajeva, on završi ili na reciklaži ili u nekoj od lokalnih zalagaonica.

Jedna radnja u Skotsboru, u Alabami, danas je sinonim za drugu šansu za izgubljeni prtljag, a mnogi artikli koji se u njoj prodaju su znatno povoljniji nego u regularnim radnjama, čak i ukoliko su potpuno novi, neotpakovani.

Tradicija duga preko 50 godina

Ideju za ovaj biznis Dojl Ovens je dobio još 1970. godine, kada je na jednoj licitaciji ugledao zanimljiv oglas: za 300 dolara se prodaje čitava paleta kofera po koje vlasnici nikada nisu došli. Nemajući da izgubi ništa osim 300 dolara, Ovens je pozajmio kombi i krenuo iz Alabame put Vašingtona, na lokalnu autobusku stanicu.

Raspakovavši sav kupljeni prtljav, Dojl je organizovao rasprodaju prvo u dvorištu kuće koju je iznajmljivao u to vreme, a odziv stanovnika Alabame, gde je i živeo, bio je fantastičan. Uz podršku porodice, on je napustio svoj posao u osiguravajućoj kući i ušao u preduzetničke vode.

Malo pomalo, Dojl je proširivao biznis, pa su ubrzo, pored autobuskih prevoznika, i avio-kompanije postale redovni dobavljači izgubljenog prtljaga. Posao je cvetao sve više i ubrzo je čitava porodica počela Ovensu da pomaže u tome. Tako je "Anklejmd begidž" postao jedina prodavnica u zemlji u kojoj se mogu pazariti stvari izgubljene za vreme putovanja.

Opra Vinfri: "Ovo je jedna od najbolje čuvanih šoping tajni"

Od samog početka poslovanja, regionalni mediji su bili ushićeni idejom i načinom na koji je Ovensov biznis funkcionisao. Koncept se dopao čak i Opri Vinfri, koja je 1995. godine nazvala "Anklejmd begidž" jednom od najbolje čuvanih šoping tajni Amerike. Radnja se našla čak i na stranicama najprestižnijih modnih i biznis magazina, od Voga, preko Hafington posta i Vol strit džornala, pa sve do Njujork Tajmsa. Svi do jednog su imali isti zaključak - biznis model poput ovog je jedan u milion.

Danas u prodavnici "Anklejmd Begidž" kupci mogu pronaći apsolutno sve što im treba – od garderobe najrazličitijih, pa čak i luksuznih brendova, preko telefona i drugih spravica, pa sve do nakita i knjiga. Zbog ovakvog asortimana na jednom mestu, ova radnja predstavlja pravu turističku atrakciju Alabame, koju godišnje posete na milioni turista iz najrazličitijih krajeva sveta.

Krzno medveda, egipatska maska i drugi čudni pronalasci

Možete samo pretpostaviti šta sve ljudi pokušavaju da prevezu u svojim koferima, i sa kakvim su se sve pronalascima susretali zaposleni u radnji. Neke od pronalazaka, koji su samo čudni, danas krase zidove muzeja koji se nalazi u sklopu prodavnice, a oni koji su pravi istorijski i umetnički artefakti prodati su na najprestižnijim aukcijama, kolekcionarima ili drugim muzejima.

Aluminijumsko protivpožarno odelo, kamera sa spejsšatla, medveđe krzno uvaljano u veliku količinu soli, rogovi divokoza i drugih divljih životinja, egipatska maska koja se koristila u ritualima sahranjivanja, francuske novine iz 1934. godine, vagice za opijum i živa zmija zvečarka – samo su deo zadivljujućih pronalazaka koje su napravili zaposleni u prodavnici.

Za svaki od tih neobičnih pronalazaka na sajtu radnje postoji i kratka priča – u kakvoj je torbi ili koferu stigao, čemu služi (ukoliko je u pitanju neki neobičan predmet koji se vezuje za neku drugu kulturu), kom razdoblju pripada, kao i da li se čuva u njihovom, nekom drugom muzeju ili je možda prešlo u privatnu kolekciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: