RINA
RINA

Planina u Srbiji prava oaza medveda: Slobodno se kreću, a ni reka im nije prepreka

Podeli

Skrovita stanište Tare omogućila su opstanak najbrojnijoj i najznačajnijoj populaciji medveda u Srbiji. U Nacionalnom parku Tara živi više 60 odraslih jedinki, a njih 18 je markirano i prate se preko GPS ogrlice i foto zamki.

"Godinama unazad vrši se monitoring mrkog medveda. Na taj način ustanovili smo da se itekako puno kreću. Dešavalo se da mlađi medvedi koji traže svoj životni prostor pređu dnevno do 60 kilometara, a neki su za devet meseci prešli čak oko 1800 kilometara", rekao je za agenciju RINA Ranko Milanović rukovodilac službe za informisanje u NP Tara.

U svojim putešestvijama oni prelaze granicu, ali se vrlo često vraćaju da zimu prespavaju na svom prirodnom staništu.

"Dok je lepo vreme oni znaju da preplivaju Drinu, prošetaju do Zenice oko 270 kilometara i vrate se u svoje prirodno stanište" , navodi Ranko.

Tokom zime medvedi odlaze u zimski san ili hibernaciju. Tada se uglavnom nalaze u svojim brlozima, mada neki mogu biti aktivni i tokom cele zime i ne padaju u potpuni zimski san već na svakih deset dana ustaju kako bi urinirali ili pili vodu.

"Temperatura tela im se spušta na oko 2 stepena, disanje, puls i metabolizam se usporavaju, ali ipak se lako mogu probuditi i izaći iz brloga, posebno nakon perioda otopljavanja. Tokom blagih zima poneki medvedi sve vreme ostanu na nogama", ističe Ranko.

Tara kao prirodno stanište mrkih medveda vrlo često je na turističkoj mapi ljubitelja životinja. Da bi se potpuno spojili sa prirodom posetioci su u mogućnosti da obiđu i autentične čeke na koje medvedi dolaze po hranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20171 idi na stranu