Izvor: B92

Bobijaško oko je kraški fenomen, koji se nalazi podno planine Grmeč, odnosno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta. Svakako ima potencijal da bude popularna turistička atrakcija, a postoji i zanimljiva legenda vezana za njega.

Naime, Bobijaško oko je zapravo jezero, koje je povezano s izvorima reka Dabar i Zdena. Pošto se u njemu voda kreće dvosmerno, pri obilnim padavinama izgleda kao vrelo, dok pri niskom vodostaju postaje ponor.

Kupanje je, naravno, strogo zabranjeno. Zanimljiva je informacija da su Bobijaško oko pre nekoliko godina posetili engleski ronioci speleolozi, koji su otkrili da u njemu živi čovečja ribica, endemski praistorijski vodozemac.

Meštani okolnih sela navode da vile i vilenjaci svake noći plešu po Bobijaškom oku. Postoji još jedna interesantna legenda. Nekada davno je nečija ovca upala u ponor. Nekoliko dana kasnije je pronađena na obližnjem izvoru, gde ju je navodno izbacila voda.

Ukoliko odlučite da posetite ovo prelepo mesto, imajte na umu da je put, nažalost, poprilično loš i da će vas navigacija najverovatnije uputiti na pogrešnu stranu.

Bobijaško oko još uvek nije u potpunosti prilagođeno za posete. Do njega morate da se vozite makadamom, a zatim parkirate na livadi i hodate nekoliko minuta. Nema sumnje da bi ovo mesto postalo vrlo posećeno kada bi nadležni odlučili da mu posvete pažnju i omogućili lakši prilaz posetiocima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.