Izvor: B92

Postoje stvari koje Englezi rade bolje od drugih naroda na svetu, poput pečenog hrskavog pečenja nedeljom, kraljevskog venčanja ili knjiga o tinejdžerima koji čudesnim moćima spasavaju svet.

Dašak engleske otmenosti možete osetiti u hotelu Rubens, koji se nalazi blizu Bakingemske palate. Ako odlučite da ga posetite, batler će vam otvoriti vrata i uputiti vas pravo do otmenog salona za čajanku. Tamo se nalaze stare udobne fotelje koje pružaju poseban užitak ispijanju ovog toplog napitka. Pre nego što je napitak pripremljen, ponudiće vam i ukusan sendvič s piletinom, šunkom, sirom i povrćem. U ponudi su i slatki kolačići koji se služe uz džem i maslac.

Ugođaj je rezervisan samo za popodnevne posete, u vreme kada Englezi tradicionalno piju čaj. Luksuzni hotel nudi ispijanje čaja na kraljevskom nivou. Reč je o "zlatnom iskustvu" koje sadrži uobičajene detalje poput čaše šampanjca ili pak šoljice zlatnog čaja sa Šri Lanke. To zadovoljstvo u hotelu Rubens košta 500 funti ili oko 600 evra, prenosi Index.hr.

Reč je o čaju koji se uzgaja u planinskim delovima Šri Lanke. Bere se nežno pri zalasku sunca, a potom se ostavlja na sušenju na baršunastoj tkanini. Ukupno 85 osoba radi na stvaranju jedne šoljice zlatnog čaja sa Šri Lanke.

Neverovatnu retkost u industriji čajeva proizvodi kompanija Silva i sons. Pakuje se u prostoriji koja je pod stalnim nadzorom. Ljubitelji čaja, koji bi želeli da ga probaju u Londonu, sami otključuju kutijicu u kojoj se nalazi dragoceno bilje.

Ispijanje ovog čaja nije samo nalivanje toplom ukusnom vodom, pa se konzumacija naplaćuje kao posebno iskustvo. Počinje od trenutka kada barmen sa belim rukavicama priđe vašem stolu. Tada se zlatnim vagama meri količina koju dobija svaki gost, a to je tačno tri grama. Dovoljna je za tri šoljice. Voda se potom zagreva u čajniku, a listići zlatnog čaja sa Šri Lanke idu u vruću vodu. Priprema traje tačno tri minuta. Upravo ovaj detalj donosi ukus koji je jedinstven ljubiteljima čaja.

Napitak se služi u tri šoljice i ukus svake razlikuje se od ostale dve. Prva je baršunasto-nežna i podseća na ugodnu kupku s mehurićima nakon napornog dana. U drugoj otkrivate voćne mirisne note, dok je treća osvežavajuća.

Vlasnik firme koja se bavi proizvodnjom čaja kaže da se uz ovo piće ne služi hrana. Ljubiteljima savetuje da piju gutljaj po gutljaj i polako uživaju u njemu.

Bez obzira na to koliko je ukusan, postavlja se pitanje vredi li on zaista oko 600 evra. Ko može da plati toliku cenu za čaj? Po podne može da protekne u hedonističkom ambijentu i ako naručite jagode, šampanjac, neko dobro pecivo ili kolač. Svaka od tri šoljice zlatnog čaja sa Šri Lanke brzo se hladi, a vreme za čajanku u Londonu traje tri sata.

Gospodin Dejvid Silva je na početku saradnje odlučio da obuči samo nekoliko glavnih barmena, ali tražnja za čajem je porasla pa je obuku proširio na sve članove osoblja.

"Imali smo goste koji dođu s ulice kako bi probali zlatni čaj sa Šri Lanke", objašnjava s nevericom Silva za News.com.au

Direktor hotela Malkolm Hendri kaže da su do sada prodate na desetine kutijica autentičnog čaja sa Šri Lanke.

"Rezultati govore da gosti još uvek cene tradicionalni ambijent i lepotu doživljaja koju im pružamo servirajući zlatni čaj sa Šri Lanke", objašnjava Hendri.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.